Naprej na vsebino

Cepljenje proti covidu-19: katerim informacijam zaupati?

Cepljenje proti koronavirusu že poteka. Kako najti zanesljive informacije, na podlagi katerih se lahko odločimo glede cepljenja?

Cepivo proti covidu-19 je že nekaj časa na voljo tudi za slovenske državljane. Po zadnjih podatkih smo prejeli 401.430 odmerkov cepiva. Cepljenih z obema odmerkoma cepiva je že 5,3 odstotka prebivalcev oziroma 112.087 prebivalcev, najmanj en odmerek cepiva pa je prejelo 229.553 ali 10,85 odstotka prebivalcev.

Preberite tudi:

V Sloveniji poteka dvotirni način cepljenja

EMA sporočila, da je cepivo proti covidu-19 AstraZenece varno

[IZREDNA NOVICA]: Prvega aprila se zaustavlja javno življenje

Mnogi so se torej že odločili za cepljenje, nekateri nanj še čakajo, tretji oklevajo ali se zanj ne zanimajo, nekateri mu sploh ne zaupajo ali mu nasprotujejo. Ne glede na to, kakšno je naše stališče, je pomembno, da ga ne izoblikujemo zgolj na podlagi govoric, temveč da samostojno raziščemo to področje, se poučimo o cepivu in kritično razmislimo o vseh informacijah, ki smo jih prejeli.

Ker je izbira o cepljenju ali njegovi zavrnitvi naša, je naša odgovornost, da se odločimo premišljeno in z razlogom.

Pridobitev splošnejšega znanja o cepivih in virusih

Z novimi cepivi se je pojavilo tudi potenčno toliko informacij, novic in teorij, ki med seboj niso skladne in ki v prebivalstvu vzbujajo nezaupanje do cepiva. Prvi korak do poglobljenega razumevanja situacije je samostojno raziskovanje delovanja cepiv in virusov v splošnem, torej pridobitev osnovnih znanj s področja medicine, s pomočjo katerih bodo vse informacije o cepivih proti covidu-19 zvenele bolj smiselno.

Za osnovno razumevanje virusov, virusnih obolenj in cepiv zadostuje branje nekaj znanstvenih člankov ali nekaj poglavij iz medicinskih knjig in učbenikov na to temo, ali ogled izobraževalnega videa ali kakšnega dokumentarca, ki ga lahko najdemo na spletu.

Pomembno je, da je naš vir informacij posodobljen in zanesljiv. Vse informacije je treba spremljati kritično; če je kaj nejasno ali celo nenavadno, je to dobro raziskati.

Natančnejše branje o cepivih proti covidu-19

Pred dokončno odločitvijo o cepljenju ali o zavrnitvi cepljenja je poglavitno, da razumemo delovanje cepiva, proces cepljenja, stranske učinke, zgodovino njegovega razvoja, razlike med posameznimi cepivi in predvsem tiste podatke v zvezi s cepljenjem, ki so relevantni za nas osebno, kot na primer povezava cepljenja z drugimi, bolj specifičnimi zdravstvenimi težavami.

Zadovoljive in preproste razlage, ki odgovarjajo na vsa širša vprašanja o cepivu proti covidu-19, lahko najdemo tako v obliki znanstvenih člankov kot dokumentarcev na YouTubu in temu namenjenih spletnih straneh, kot je denimo cepimose.si.

Posvetovanje s specialistom

O vplivu cepljenja na naše telo v primeru specifičnih zdravstvenih stanj oz. problemov je najbolje povprašati osebnega zdravnika ali specialista, ki mu zaupamo.

Iskanje odgovorov na neodgovorjena vprašanja

Če nam tudi po tem, ko smo usvojili vsa omenjena znanja, ostajajo določena vprašanja ali dvomi, jih je treba nadalje raziskati. Zelo verjetno je, da se nam porodi vprašanje, ki ga je že nekdo zastavil in na katerega je bilo že odgovorjeno. Veliko vprašanj in odgovorov nanje je zbranih na spletni strani NIJZ.

Spremljanje aktualnih novic

Prav tako je pomembno, da spremljamo vse novice v povezavi s cepivi, saj je informacij o cepljenju in izkušenj z njim iz dneva v dan več. Tako lahko sestavimo širšo sliko o cepljenju proti covidu-19, opazujemo razvoj procesa in ga kritično ocenjujemo.

Nerazgledanost vodi v neodločnost pri sprejemanju odločitev

Veliki skupni dvom in naša dezorientiranost med pojavljajočimi se informacijami sta med drugim pokazala tudi na nevarno pomanjkanje osnovnih znanj s področja zdravstva in odprla vprašanje o še eni veliki luknji v izobraževanju.

Prebivalci, ki so pred epidemijo vsaj v osnovah razumeli to znanstveno področje, pri nabiranju informacij o virusu in cepivu lažje in hitreje filtrirajo relevantnejše podatke, oblikujejo smiselnejša vprašanja in dvome o cepivih in se lažje odločajo za »da«, »ne« ali za »mogoče«, vsak svoj odgovor pa znajo tudi obrazložiti.

Ker je situacija razkrila potrebo po širjenju najsplošnejših in za racionalno odločitev nujno potrebnih znanj, je pred kratkim nastala spletna stran cepimo.se, ki odgovarja na najpogostejša vprašanja o cepivih, objavlja vse novice v zvezi s cepivom, razlaga delovanje cepiv v splošnem ter delovanje treh dostopnih cepiv proti koronavirusu na lahko razumljiv način.

Poskrbite, da se boste za ali proti cepljenju odločili šele tedaj, ko boste oboroženi z dovoljšnjim znanjem.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice