Skip to content

EMA sporočila, da je cepivo proti covidu-19 AstraZenece varno

Epidemiološka slika v Evropi se drastično slabša, predvsem zaradi novih sevov, ki so agresivnejši in se bistveno hitreje širijo. Evropa dosega nov epidemiološki vrh, npr. na Češkem je že tako hudo, da so za pomoč zaprosili države članice in svoje paciente vozijo tudi v druge države.

Preberite tudi:

Dr. Bojana Beović: »Bilo bi dobro, da se z AstraZeneco cepi najprej politični vrh.«

V Sloveniji poteka dvotirni način cepljenja

Zakaj so v Kočevju uspešnejši pri cepljenju proti covidu-19?

Število novookuženih se povečuje tudi pri naših sosedah, v Italiji je ravno zaradi britanskega seva situacija kritična, tako da so že začeli z zapiranjem šol. Situacija na Madžarskem pa je še hujša. Slovenija je trenutno na začetku in le z doslednim upoštevanjem ukrepov – higiena rok, kašlja, kihanja in higiena površin, redno prezračevanje notranjih prostorov, dosledno izvajanje ukrepov v šoli, podjetjih in povsod, kjer se druži več ljudi, pravilna nošnja maske v notranjih prostorih, v prevoznih sredstvih, uporaba aplikacije #OstaniZdrav, redno testiranje in cepljenje – bo naš vrh milejši, kdaj točno se bo zgodil, pa še ni moč napovedati.

Žal pa se je število potrjenih primerov britanskega seva v enem tednu podvojilo, enako število južnoafriškega seva, k sreči pa imamo še vedno samo en primer brazilskega seva.

SevŠtevilo okuženih ta tedenŠtevilo okuženih prejšnji teden
Britanski/angleški511238
Brazilski11
Nigerijski2016
Južnoafriški2110
A.271412

Vsekakor pa je dobra novica ta, da je EMA dala cepivu proti covidu-19 AstraZenece zeleno luč. V podporo in »dokaz«, da je cepivo varno, se bo jutri, v petek, ob 13. uri cepil tudi državni vrh – predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Ugotovitve EMA o cepivu proti covidu-19 AstraZenece

Varnostni odbor EMA, PRAC, je na svojem današnjem izrednem zasedanju zaključil predhodno preverjanje cepiva AstraZenece, ki naj bi povzročalo nastajanje krvnih strdkov. Odbor je sklenil, da:

  • korist cepiva v boju proti okužbam s covidom-19 še vedno prevladuje nad tveganjem pojava neželenih stranskih učinkov;
  • cepivo ni povezano s povečanjem tveganja za nastanek krvnih strdkov (trombembolični dogodki) pri tistih, ki ga prejmejo;
  • ni dokazov o težavi v zvezi s posameznimi serijami cepiva ali določenimi proizvodnimi mesti;
  • cepivo pa je lahko povezano z zelo redkimi primeri nastanka krvnih strdkov, povezanih s trombocitopenijo, z nizko koncentracijo trombocitov, s krvavitvijo ali brez, vključno z redkimi primeri strdkov v žilah, ki odvajajo kri iz možganov (CVST).

S cepivom AstraZenece se je cepilo približno 20 milijonov ljudi v Združenem kraljestvu in Evropi, EMA pa je pregledala le sedem primerov neželenih stranskih učinkov krvnih strdkov in 18 primerov CVST. Vzročna povezava s cepivom ni bila dokazana, je pa možna in si zasluži nadaljnjo analizo.

Strokovni odbor EMA je podrobno pregledal podatke, o katerih so poročale države članice, kjer naj bi  cepivo v devetih primerih povzročilo smrt. Večina teh primerov se je zgodila pri ženskah, mlajših od 55 let. Ker so bili ti dogodki redki in tudi sam covid-19 pogosto povzroči motnje strjevanja krvi pri bolnikih, je bilo težko oceniti povezavo.

Mede sicer podatek, da je bilo na podlagi znanih podatkov testiranja cepiva AstraZenece pred vsesplošno uporabo ocenjeno, da se med ljudmi, mlajšimi od 50 let, v 14 dneh po prejemu cepiva pričakuje manj kot en primer težav s strjevanjem krvi, medtem ko pa je bilo prijavljenih pet takšnih primerov. Prav tako je v tej starostni skupini bilo ocenjeno in pričakovano 1,35 primera nezaželenih stranskih učinkov CVST, pa je EMA dobila prijavljenih 12 primerov. Podobno neravnovesje pa ni bilo opaženo pri starejši populaciji.

Odbor je zato ocenil, da dokazana učinkovitost cepiva pri preprečevanju hospitalizacije in smrti zaradi covida-19 odtehta zelo majhno verjetnost za razvoj nezaželenih stranskih učinkov – strjevanja krvi ali CVST.

Glede na ugotovitve pa se morajo cepljeni zavedati možnosti takšnih sindromov, in če se pojavijo simptomi, ki kažejo na težave s strjevanjem krvi, morajo cepljeni nemudoma poiskati zdravniško pomoč in povedati, da so bili nedavno cepljeni.

PRAC se je odločil, da bo opravil dodaten pregled tveganj še pri drugih vrstah cepiva proti covidu-19. Nadaljevali bodo tudi natančno spremljanje poročil o motnjah strjevanja krvi in uvajajo se nadaljnje študije, ki bodo zagotovile več laboratorijskih podatkov in dejanskih dokazov.

Če se boste cepili z AstraZeneco, morate vedeti naslednje …

EMA je pripravila tudi nekaj usmeritev za vse, ki se bodo cepili s cepivom AstraZenece. EMA zagotavlja, da je bilo po cepljenju z omenjenim cepivom zelo malo primerov pojava krvnih strdkov, pa še ti so bili skoraj vsi pri ženskah, mlajših od 55 let.

Če po prejemu cepiva proti covidu-19 AstraZenece opazite naslednje stranske učinke: zasoplost, bolečine v prsih ali želodcu, otekanje ali hlad v roki ali nogi, hud ali poslabšan glavobol ali zamegljen vid, vztrajno krvavitev, več majhnih modric, rdečkastih ali vijoličnih madežev ali krvnih mehurjev pod kožo, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice