Skip to content

Vse kar morate vedeti o najemu apartmaja na obali

Če se želite potopiti v lokalno pokrajino in se želite med potovanjem počutiti domače, apartma na obali ponuja odlično alternativo običajnemu bivanju v hotelu. Ne glede na to, ali izberete enosobni apartma v večjem kompleksu ali celo hišo, je počitniški najem povsem drugačen kot hotelska nastanitev, zato je nujna nekoliko drugačna taktika, da boste imeli nepozabne počitnice.

Preberite tudi:

Kam na izlet do najlepših plaž v Sloveniji?

Dobro preglejte oglase na spletu

Le malo lastnikov nepremičnin za počitniški najem redno upravlja s svojimi apartmaji na obali, in podatki, ki jih lahko najdete v objavljenem oglasu, niso vedno točni, posodobljeni ali resnični. Apartma na obali je morda fotografiran zavajajoče. Na primer v oglasu za apartma ob morju so lahko fotografije plaže, ki niso posnete iz dejanskega apartmaja, ali pa je fotografija celotne hiše lahko priložena k oglasu za kletni apartma.

Apartma na obali lahko vključuje uporabo bazena.
Apartma na obali lahko vključuje uporabo bazena.
Vir slike: Perfecto Capucine, Pexels

Branje mnenj preteklih gostov in neposreden stik z lastnikom apartmaja vam lahko pomaga ujeti takšna neskladja. Prav tako bodite pozorni na številke »spi lahko X ljudi«, ki pa se ne ujemajo s številom spalnic, ki jih apartma nudi. Če ne želite spati nekaj na raztegljivem kavču v dnevni sobi, bodite pozorni pri teh navedbah.

Dvakrat preverite razpoložljivost

Lahko se zgodi, da je določen apartma na obali, označen na spletu kot razpoložljiv, pogosto že rezerviran in apartma, označen kot rezerviran, morda dejansko še prost. Pokličite lastnika, povprašate o dejanski razpoložljivosti apartmaja na določen datum in morda se vam bo nasmehnila sreča. 

Lastnika apartmaja pokličite še pred rezervacijo

Vedno pokličite lastnika pred rezervacijo in poleg vprašanj, ki jih imate, vprašajte, ali morate še kaj vedeti pred bivanjem – postelje so morda odstranjene in jih je zato manj, bazen je morda prazen, klimatizacija morda omejena, parkiranje morda ne obstaja, ali pa so v isti stavbi še drugi najemniki…

Prav tako je smiselno povprašati, ali bo lastnik, ali kdo drugi v istem času bival na posestvu. Se vam je že zgodilo, da ste najeli apartma v hiši na obali, in ste komaj ob prihodu izvedeli, da lastnik biva v isti hiši, zato so vas prosili, da se vzdržite aktivnostim po 20. uri. da bi lahko drugi spali? Tega najverjetneje ni bilo v oglasu.

Preverite aplikacijo Google Zemljevid

Vsi oglasi z apartmaji na obali ne vključujejo dejanskega naslova, zato zanj zaprosite lastnika in nato lokacijo vnesite v Google Zemljevid. Raziščite dejansko stanje in se izognite prevaram o razdaljah, npr. »nekaj minut« do plaže, restavracij, centra mesta in podobno. Ko ste že pri tem, vklopite Street View (ulični prikaz), ter še na ta način preverite svoj apartma na obali.

Pametno pakirajte

V večini hotelov lahko računate, da bodo po potrebi ponujali šampon, balzam, milo in druge toaletne potrebščine. Pri mnogih najemih apartmajev ni tako. Starejši apartma na obali ima lahko omejene možnosti za priključitev stvari, zato bo smiselno, da poleg vzamete še podaljška ali napajalnega kabla (ali obojega) pomagalo, da boste svoje pripomočke lahko priključili v električno omrežje.

Večino apartmajev ni založena s hrano, zato je smiselno, da za »prvo silo« hrano pripeljete s sabo, v naslednjih dneh boste to lahko opravili v lokalni trgovini ali bližnjem mestu.

Če vas skrbi število ali udobje spalnih kapacitet, vam lahko pomaga lastna zračna blazina. Boljše različice so že precej udobne, vendar so pogosto velike, kar je treba imeti v mislih, ko pakirate.

Apartma preglejte takoj, ko prispete

Tako kot bi to storili pri najemu avtomobila, ob prihodu naredite sprehod po apartmaju, da preverite, ali ni poškodovanih, manjkajočih dobrin, nedelujočih naprav in drugih težav. Če lastnik ni prisoten, ko prispete, vse pomisleke takoj sporočite po telefonu ali e-pošti. Ne puščajte že obstoječih težav, za katere bi vas ob odhodu lahko krivili.

Pridobite številko mobilnega telefona gostitelja

Ne pozabite vprašati za številko mobilnega telefona gostitelja, kar je najbolje urediti še preden prispete v apartma na obali. To ne samo, da pomaga zagotoviti nemoteno prijavo v apartma in izmenjavo ključev, ampak bi lahko bilo koristno tudi med vašim bivanjem v primeru težav z vodovodom, napak dostopne kode, nenamernega izklopa alarmov ali drugih nepričakovanih težav.

Apartma na obali lahko nudi več kot hotelska soba.
Apartma na obali lahko nudi več kot hotelska soba.
Vir slike: Nappy, Pexels

Poiščite zabavne stvari, ki jih lahko apartma nudi

Počitniški apartma na obali lahko nudi vse vrste ugodnosti, ki jih v hotelu ne morete dobiti brez doplačila – pomislite na kolesa, zasebni bazen, kajake, deske za deskanje, trampolin, igrala, ipd.

Če na oglasu vidite, da apartma na obali vključuje katere od teh ugodnosti, vprašajte svojega gostitelja, kako do njih. Verjetno do vseh pripomočkov ne more vsakdo. Če je apartma na obali v stanovanjskem kompleksu, ste lahko upravičeni do uporabe vseh objektov, ki so na voljo lastnikom, zato vprašajte, kje so in kako jih uporabljati.

Vprašajte o prilagodljivih časih prijave in odjave

Takoj za vami morda ne bo prišel drug najemnik, lastniki ali skrbniki pa apartma ne pridejo vedno takoj očistiti, kot bi se to zgodilo v hotelu, zato so lahko časi odjav prilagodljiv. Če je lastnik dovolil, se v apartma zgodaj prijavite in pozno odjavite, da boste počitnice izkoristili najbolje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice