Naprej na vsebino

Kam na izlet do najlepših plaž v Sloveniji?

Čeprav jadranska obala v Sloveniji obsega le kratkih 47 km, je nekaj obalnih mest vrednih ogleda in vsako od njih ima svoje posebnosti. Tri obmorska mesta – Koper s srednjeveškim mestnim jedrom, Izola, znana po dobrih restavracijah, in čudovit Piran – krasijo stavbe beneške gotske arhitekture. Kljub temu je obala pozidana in od maja do septembra natrpana s turisti. Če iščete samoto, se odpravite na izlet na jug ali vzhod Slovenske Istre.

Preberite tudi:

Kam na izlet v Jugovzhodni regiji?

Znotraj lastne regije: Kam v podravski regiji?

Na izlet do najlepših plaž?

Če vprašate nekaj svojih slovenskih prijateljev, kje so po njihovem najlepše plaže v Sloveniji, boste najverjetneje slišali – ni jih. No, stvar je v tem, da večina Slovencev odhaja na morje na Hrvaško. In iskreno, hrvaške plaže so lepše od slovenskih.

A ker se na izlet na hrvaško morje vsak vikend odpravljajo ne samo Slovenci, ampak tudi Avstrijci, Nemci, Italijani, Čehi, Poljaki, Slovaki in Nizozemci, so čakalne vrste na slovensko-hrvaški meji vsako poletje daljše.

Izlet po slovenski obali.
Izlet po slovenski obali.
Vir slike: Ivabalk, Pixabay

Če se torej odpravite na izlet za dan ali dva, je bivanje na slovenski obali morda vaša najboljša izbira. Poleg tega so slovenska obmorska mesta res čudovita, in če veste, kam iti, si lahko zagotovite tudi prijeten čas na plaži. Torej, berite naprej in  odkrili boste, kje so najlepše plaže v Sloveniji.

Izola in plaža Mesečev zaliv

Izola ni le prikupno majhno istrsko mesto, v njej najdemo tudi štiri najlepše plaže v Sloveniji, ki so idealne za enodnevni izlet: plaža Svetilnik, zaliv San Simon, plaža Belveder in Mesečev zaliv.

Slovenija je verjetno najbolj znana po plaži Mesečev zaliv. Je eden najbolj iskanih krajev za kratek izlet ali počitnice na morju. Vendar na tej plaži ni gneče! Plaža Mesečev zaliv je prodnata, nahaja se znotraj naravnega rezervata Strunjan, med mestoma Izola in Strunjan, do nje pa lahko pridete samo peš.

Če se odpravite na izlet do plaže Mesečev zaliv, imate dve možnosti – parkirajte ob plaži Belveder, nato pa se usmerite proti jugu in se sprehodite po skalah, dokler ne pridete do prodnate plaže. Druga možnost je, da parkirate v kampu Belveder (nad plažo Belveder) in se sprehodite skozi gozd ter navzdol po pečini, da pridete do Mesečevega zaliva.

Slikovit izlet skozi Piran

Piran je čudovito mesto za odkrivanje bogate kulture in zgodovine Slovenije. Dolgo je bil del Beneške republike, zato ima prijetno italijansko vzdušje. Pogled na majhen polotok je najboljši z mestnega obzidja, ki se veličastno dviga nad hišami in ponuja krasen razgled na mesto.

Res se splača sprehoditi po ozkih ulicah, odkriti skrite kotičke in se napotiti vse do pristanišča, ki z zelenimi in rdečimi vhodnimi stolpi ponuja najboljšo priložnost za fotografiranje. Če se odpravite na izlet z avtom, si zapomnite, da v starem mestnem jedru ni mogoče parkirati. Ob vhodu v mesto sta za obiskovalce na voljo dve veliki parkirišči, do mesta pa vozijo redni avtobusi.

Čeprav je Piran najbolj obiskano obmorsko mesto v Sloveniji, se marsikdo strinja, da nima lepe plaže. Piran ima dve plaži v središču – plaža Prešeren je prodnata plaža pod mestnim obzidjem, plaža Tartini pa betonska plaža tik ob rivieri. Obe sta primerni za hitro osvežitev, pri tem pa ste obkroženi s številnimi ljudmi in restavracijami.

Na izlet v največje obmorsko mesto

Koper je največje obmorsko mesto v Sloveniji, a ni preveč turistično. Ima nakupovalna središča, pristanišče, odlično infrastrukturo, a ni tako privlačno za turiste. Staro mestno jedro v Kopru je odlična izbira za izlet, saj je prav tako lepo kot katero koli drugo obmorsko mesto. Ima ozke tlakovane ulice, veliko prikupnih kavarn in čudovit trg z zvonikom, na katerega se lahko povzpnete in si privoščite čudovit razgled.

Obstaja tudi predel z imenom Koper mestna plaža, ki je majhna plaža v središču mesta z vso želeno infrastrukturo – prhami, garderobami, stranišči, bari in reševalci. A ima eno pomanjkljivost – leži tik ob industrijskem pristanišču.

Pred nekaj leti je bil med Koprom in Izolo zgrajen tunel, kar je prineslo pomembno novost – stara cesta med obalnima mestoma je bila spremenjena v promenado in plažo. Koper je tako dobil odličen predel za tek, kolesarjenje, večerni sprehod ali kratek izlet, preživet na soncu ob Jadranskem morju.

Na izlet do peščene plaže

Portorož je zagotovo najbolj priljubljeno slovensko letovišče. To je kraj, kamor se na izlet ali počitnice odpravijo ne le številni Slovenci, temveč so tam tudi številni konferenčni centri, igralnice in mednarodni dogodki, ki privabljajo tujce. Je tudi edino mesto v Sloveniji, kjer boste našli peščeno plažo.

Izlet do peščene plaže v Portorožu.
Izlet do peščene plaže v Portorožu.
Vir slike: Tadeja Belak, Pixabay

Ta pesek ni naraven, celotna slovenska obala je skalnata in najpogostejše plaže pri nas so skalnate, prodnate ali z betonskimi pomoli. Če vas najbolj zanimajo zabave, nakupovanje, mondeni hoteli in zdravilišča ter celodnevno srkanje koktajlov na plaži, je Portorož zagotovo kraj za vaš izlet.

Čudovita narava je vedno dobra ideja za izlet

Čeprav mesto Strunjan samo po sebi ni posebno, je lahko čudovito za enodnevni izlet ali če imate radi večdnevno nastanitev v miru in tišini ter v prekrasni naravi. To boste našli v naravnem rezervatu Strunjan, zaščiteni pokrajini, ki povezuje Strunjan in Izolo, s čudovitim razgledom na mesti Piran in Izola. Strunjan je prav tako dom številnih edinstvenih vrst ptic in živali, kar lahko vaš izlet še dodatno popestri. Ta park ima pot, ki povezuje obe mesti, in zaradi sence nizkih dreves je sprehod med njimi popolna poldnevna aktivnost.

V Strunjanu so še danes aktivne soline, kjer sol iz morja pridobivajo s 700 let staro tehniko, ne da bi za beljenje uporabili kemikalije. Ena od starih hiš je bila spremenjena v center za obiskovalce, kjer lahko izveste več o zgodovini in pridobivanju soli, medtem ko v ostalih hišah še vedno živijo delavci.

Če se odpravite na izlet do slovenske obale, so plaže morda zadnja stvar, na kar pomislite. Toda Slovenija leži ob jadranski obali in ima nekaj čudovitih obmorskih mest, katera bi si zagotovo morali ogledati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice