Naprej na vsebino

Kako ravnati z umrlim hišnim ljubljenčkom?

Smrt domače živali je pretresljiv dogodek, s katerim se je treba spoprijeti na pravilen način. Le tako se lahko dostojno poslovite od svojega ljubljenčka.

Ob izgubi domače živali ljudje čutijo podobno stisko kot ob izgubi sočloveka, še posebej, če na smrt niso bili pripravljeni in če so bili na svojo žival močno navezani. Smrt je lažje preboleti, če se od živali dostojno poslovijo, a kakšen je pravi postopek, kaj storiti s truplom in kje se ga sme pokopati?

Preberite tudi:

Svetovni dan varstva živali: tudi živali imajo svoje neodtujljive pravice

Živali so čuteča bitja, a kazensko pravo jim nudi le pomanjkljivo zaščito

Če domača žival umre na veterinarski kliniki, lahko za njegovo truplo poskrbijo tam, lahko pa zanj poskrbite tudi sami. Če domača žival pogine na domu, morate ravnati na pravilen način.

Grob vaše živali bo posebno mesto, kamor se boste vračali po lepe spomine.
Grob vaše živali bo posebno mesto, kamor se boste vračali po lepe spomine.
Vir slike: Universityprimetime

Postopek ravnanja s trupom umrle živali

1. Pokličite na pomoč. S situacijo se je lažje soočiti v dvoje ali v skupini tako iz fizičnega kakor iz duševnega vidika. Za ravnanje s telesom večjega psa bo najverjetneje nujno potrebna pomoč druge osebe.

2. Pokličite veterinarja, če potrebujete pomoč druge osebe in vam ne more pomagati nihče drug. Psa bo treba tudi odjaviti iz Centralnega registra psov, pri čemer vam lahko pomaga veterinar.

3. Če trupla ne morete pokopati takoj, ali če želite, da se ga upepeli oz. ga pokoplje pogrebniška družba, ki pa trupla ne more prevzeti takoj, boste truplo morali pravilno »shraniti«. Truplo lahko že po desetih minutah prične dobivati otrdele sklepe, mrliške lise in neprijetne vonjave, ki bodo privabljale žuželke.

Čim prej si nadenite rokavice iz lateksa in najprej očistite področja okrog ust, genitalij in anusa živali, saj bo telo najbrž izpustilo tekočine. Ko ga boste premaknili, bo tekočin najbrž še več, zato je pomembno, da vam nekdo pomaga sproti brisati vse izločke.

Uporabite veliko odejo, brisačo ali posteljno prevleko, ki bo dovolj velika in jo ovijete tesno okoli živali. Ovito truplo shranite v veliko črno vrečo ali dve. Vrečo nazadnje zvežite.

Ob smrti živali pokličite na pomoč nekoga, ki vam je na voljo, ali veterinarja.
Ob smrti živali pokličite na pomoč nekoga, ki vam je na voljo, ali veterinarja.
Vir slike: Thesprucepets.com

4. Če boste truplo pokopali na vrtu, se prepričajte, ali lokalni zakoni dovoljujejo pokop živali na vrtu. Po zdravstvenih določilih je v Sloveniji dovoljen posamičen pokop pokojne hišne živali pod pogojem, da ni nikakršnega suma bolezni živali in da ne gre za pokop na vodovarstvenem območju.

S trupla odstranite vse materiale, ki niso biološko razgradljivi. Truplo je treba spraviti v leseno ali kartonsko krsto, luknja, ki jo izkopljete v tla, pa mora biti globoka vsaj tri metre, sicer ga bodo živali slej kot prej izkopale. Izberite lokacijo, na kateri gotovo ne boste ničesar sadili ali kopali. Lepo je, če živali pripravite nagrobni spomenik iz lesa ali kamna.

5. Če želite, da žival odpelje pogrebniška služba, na črno vrečo s truplom dodajte nalepko s podatki in imenom živali. Pokličite pogrebniško službo. Najbolj znana je Cremona.

Truplo živali je treba do upepelitve oz. do pokopa hraniti v zmrzovalniku ali v hladilniku. Če te možnosti nimate, ga shranite v hladni kleti ali v garaži, a ne več kot pet ur, saj bodo vonjave postale zelo močne. Pomagajte si z dodatnimi črnimi vrečami.

Načini pokopa domače živali

Žarni pokop živali je bolj primeren iz higienskega vidika, pogrebne službe pa nudijo tudi pokop trupla. Pokop žare je lahko tudi načrtovan, saj lahko žaro nekaj časa hranite doma kot spominek in se za pokop odločite kasneje, lokacijo pa lahko izberete sami in grob uredite po lastnem okusu. Obstaja pa tudi pokopališče za male živali, ki ga je pripravilo Pogrebno društvo Maribor.

Soočenje s smrtjo živali je težka preizkušnja, ki jo lažje prebrodimo, če žival ustrezno pokopljemo.
Soočenje s smrtjo živali je težka preizkušnja, ki jo lažje prebrodimo, če žival ustrezno pokopljemo.
Vir slike: Twitter.com

Živali so čuteča bitja, ki so pomemben del našega življenja, zato se je tudi od njih treba posloviti na dostojen način. Vsak lastnik domače živali se bo gotovo počutil bolje, če bo s truplom umrle živali ravnal spoštljivo in ga tako ali drugače pokopal, ter imel možnost urediti tudi preprost grob, ki ga bo vedno spominjal na lepe trenutke, ki jih preživeli z ljubljenčkom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice