Skip to content

PayPal za začetnike: Za kaj gre in kako ga uporabljati za izvajanje transakcij?

PayPal je hčerinsko podjetje podjetja eBay s sedežem v Kaliforniji. Ponuja enega najbolj priljubljenih plačilnih sistemov, ki za identifikacijo uporabnika uporablja elektronski poštni naslov. Uporablja se ga za prenos manjših in srednje velikih zneskov preko spleta.

Deluje na osnovi elektronskega naslova, osebnega gesla in zaščitne številke, ki je vsakokrat drugačna. PayPal spada med največje in najbolj priljubljene spletne plačilne sisteme med spletnimi trgovci in kupci.

Preberite tudi:

Stablecoins ali stabilni kovanci: Naslednja generacija digitalnega denarja

Mobilne oziroma e-denarnice v Sloveniji

PayPal je metoda spletnega pošiljanja in prejemanja elektronskega denarja. Omogoča tudi druge finančne in povezane storitve. Storitev je možno uporabljati za enkratna plačila. Lahko pa odprete račun, ki vam bo omogočil prejemanje in pošiljanje plačil, zagotovil več funkcionalnosti in preglednost nad izvedenimi transakcijami.

PayPal zaznamujejo visok nivo varnosti, hitrost in preprosta uporaba. Zaradi vsega tega je PayPal že pred dvema desetletjema postal pionir na področju spletnega plačevanja. Danes mu zaupa že več kot 300 milijonov uporabnikov, število novih uporabnikov pa eksponentno raste.

PayPal zaznamujejo visok nivo varnosti, hitrost in preprosta uporaba.
PayPal zaznamujejo visok nivo varnosti, hitrost in preprosta uporaba.
Vir slike: Pixabay

Kako deluje PayPal?

PayPal je spletna finančna storitev, ki omogoča plačevanje z varnim internetnim računom. Uporabnik poveže bančni račun, kreditno ali debetno kartico s PayPal računom. Lahko pa enostavno nakaže del zneska s svojega bančnega računa in se tako izogne plačevanju s karticami. Hkrati lahko uporabniki PayPal uporabljajo tudi za prejemanje denarja.

Določen znesek, ki se nahaja na računu, je možno porabiti za spletno plačilo, lahko pa se ga tudi prenese na kartico ali bančni račun.

PayPal je za uporabo v osebne namene povsem brezplačen, za poslovne uporabnike pa so storitve plačljive. Poslovni račun PayPal omogoča podjetjem hitro in enostavno sprejemanje in obdelavo plačil s kreditno ali debetno kartico.

Osebni račun PayPal je namenjen spletnemu nakupovanju ter pošiljanju denarja prijateljem in družini. Lahko se uporablja tudi za občasno prodajo blaga in storitev. Poslovni račun ponuja vse možnosti osebnega računa. Poleg tega PayPal podjetnikom omogoča dodatne funkcije, kot so plačila prek elektronske pošte, kumulativna plačila in evidence o predplačilih.

Glavne prednosti PayPal-a

Hitrost: Transakcija je takoj izvedena. Ni treba čakati v vrsti na pošti ali banki.

Enostavnost: Plačilo je možno izvesti z enim samim klikom. Ni treba prepisovati številke s kreditne kartice.

Varnost: Prodajalci, katerim nakažete znesek, ne vidijo številke vaše kreditne kartice ali bančnega računa.

Globalna uporaba: Storitve PayPala koristijo uporabniki po celem svetu.

Brezplačnost: Plačevanje in nakazovanje denarja je brezplačno.

Za ustvarjanje PayPal računa potrebujete veljaven elektronski naslov, kreditno ali debetno kartico in bančni račun, ki je odprt v eni od 100 držav, ki jih podpira PayPal.
Za ustvarjanje PayPal računa potrebujete veljaven elektronski naslov, kreditno ali debetno kartico in bančni račun, ki je odprt v eni od 100 držav, ki jih podpira PayPal.
Vir slike: Pixabay

Kako ustvariti PayPal račun?

Za ustvarjanje PayPal računa potrebujete veljaven elektronski naslov, kreditno ali debetno kartico in bančni račun, ki je odprt v eni od 100 držav, ki jih podpira PayPal. Registracijo lahko opravite na uradni PayPal spletni strani. Pri tem morate vnesti državo, iz katere prihajate, elektronski naslov in geslo. To naj bo sestavljeno iz najmanj 8 znakov, vsebovati pa mora male, velike črke, številke ter po možnosti posebne znake. V nadaljevanju postopka vnesete ime, priimek in številko mobilnega telefona. Potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe.

V naslednjem koraku morate povezati kreditno kartico s svojim računom. Kreditna kartica se namreč uporablja za preverjanje vaše identitete in za izvedbo nakupov preko spleta. PayPal namreč deluje kot most, ki omogoča plačilo blaga in storitev prek spleta, ne da bi bilo ob tem treba tretjim osebam posredovati podatke na kreditni kartici.

Pologi se vršijo prek kreditnih in debetnih kartic Visa, American Express, MasterCard in Visa Electron, dvigi pa so mogoči na kreditno ali debetno kartico z logotipom Visa. V prihodnje naj bi bili možni tudi pologi in dvigi prek bančnega računa, čekov, položnic in drugih denarnih poti, kot je to že sedaj v številnih drugih državah, ki podpirajo PayPal.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Anica Gradišnik
3 months ago

Kje in kako dobim payoal debetne kartico?

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice