Naprej na vsebino

Kaj je portal eDavki in kako se vanje registrirati?

Portal eDavki je informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije, ki uporabnikom omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev prek računalnika, tablice ali pametnega telefona. Na voljo je tako fizičnim kot pravnim osebam, njegova uporaba pa je brezplačna.

Fizične osebe portal uporabljajo predvsem za oddajo napovedi za odmero dohodnine, pravne pa za oddajo obrazcev s področja DDV in VIES (sistem izmenjave podatkov o zavezancih za DDV). Uporabniki lahko uporabljajo tudi storitev registracije davčnih zavezancev od e-poslovanja in izmenjave njihovih podatkov z davčnimi upravami ostalih članic Evropske unije, ter preverjanja davčnih številk zavezancev iz Evropske unije.

Preberite tudi:

Zakaj nas tega niso naučili v šoli?

Mobilna aplikacija eDavki

Portal eDavki lahko uporablja vsak davčni zavezanec. Za to potrebuje zgolj primerno opremljen računalnik (ali tablico ali pametni telefon), dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo.

Fizične osebe lahko do portala dostopajo na naslednje načine:

  • S kvalificiranim digitalnim potrdilom: Uporabnik se lahko uporabi različna digitalna potrdila – SIGEN-CA, POŠTARCA, AC-NLB in HALCOM CA, ki veljajo pet let. Digitalno potrdilo je sicer računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku in njegov javni ključ. Hkrati so navedeni tudi podatki o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje, do katerega je le-to veljavno. Pridobitev potrdila SIGEN-CA je brezplačna. Izdaja ga ministrstvo za javno upravo na podlagi vloženega zahtevka.
  • Z uporabniškim računom: Za tovrstno registracijo morate vnesti svoj elektronski naslov, davčno številko in številko informativnega izračuna dohodnine (IID). Če niste pridobili kode IID, potem morate v postopku registracije označiti možnost, da te kode nimate in vam bo dodeljena koda poslana na elektronski naslov. Z dostopom brez digitalnega potrdila ima uporabnik sicer omejene možnosti uporabe eDavkov. Ne morate podpisati elektronske vročilnice, nimate dostopa do profilov pooblastiteljev, ki imajo status fizične osebe ali osebe z dejavnostjo. Lahko pa dostopate do profilov pooblastiteljev, ki imajo status fizične osebe in zanje v mejah pooblastila oddajate obrazce in pregledujete dokumente.
  • Prek mobilne aplikacije eDavki: Mobilna aplikacija eDavki ponuja številne funkcionalnosti poslovanja. Omogoča oddajo obrazcev, dostop do kontaktov in splošnih informacij, personaliziran koledarček… Poleg tega lahko zavezanec prek nje prejema obvestila glede svojih obveznosti in pravic. Zavezanec lahko prek aplikacije preveri, če delodajalec zanj plačuje prispevke za socialni varnost. Zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, je na voljo predizpolnjen obrazec s podatki z lanske vloge. Če do storitev eDavkov dostopate prek aplikacije, veljajo pri uporabi enake omejitve kot v primeru dostopa z uporabniškim računom. Da bi se lahko registrirali v mobilno aplikacijo eDavki, morate vnesti davčno številko, telefonsko številko ter potrditi, da se strinjate s pogoji in pravili uporabe, da ste stari več kot 16 let in da dovoljujete obdelavo vaših podatkov za delovanje aplikacije.

Postopek vlaganja dokumentov

Postopek vlaganja dokumentov preko portala eDavki je enostaven. Na namizju izberite možnost »oddaja novega dokumenta« in med ponujenimi možnostmi izberite tisto vrsto obrazca, ki ga nameravate oddati. Pri vsakem obrazcu se vam izpišejo rubrike, ki jih morate izpolniti. Ko ste s postopkom zaključili, kliknite na gumb »oddaj vlogo«. Še enkrat preglejte dokument in preverite, če so vsi podatki točni. Nato izberite možnost »podpiši«. Pojavi se obvestilo, da ste dokument uspešno vložili. Potrdilo o vložitvi oziroma digitalno povratnico lahko shranite na svoj računalnik.

Vrste obrazcev, ki so na voljo

V sistemu eDavki je na voljo seznam najrazličnejših obrazcev, ki jih lahko vložite. V rubriki »dohodnina« so tako na voljo obrazci, kot so napoved za odmero dohodnine, zahteva za namenitev dela dohodka za donacije, napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja za rezidente, priglasitev o doseženem prihodku iz naslova osebnega dopolnilnega dela, zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja in drugi.

Med »obrazci DDV« so na med drugim na voljo zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV, obvestilo o začetku uporabe posebne ureditve po izplačani realizaciji in zahtevek za prenehanje identifikacije za DDV.

Obrazci so dostopni še pod rubrikami »potniški promet«, »vračila tretje države«, »nova prevozna sredstva«, »pavšalno nadomestilo«, »izjave«, »posebna ureditev za telekomunikacijske storitve«, »prispevki in davčni odtegljaji«, »davčno potrjevanje računov« in drugo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice