Skip to content

Mobilna aplikacija eDavki

Dobra stran epidemije je vsekakor debirokracija nekaterih vlog in postopkov javne uprave. Še pred malo več kot letom se je zdelo nemogoče, da bi vloge oddali elektronsko, zdaj pa je to postalo realno. Skoraj vsa javna uprava je bilo primorana svoje storitve preseliti tudi na splet ali v mobilne aplikacije.

Finančna uprava (FURS) je že kar nekaj časa nazaj uporabnikom ponudila mobilno aplikacijo eDavki, sedaj pa jo je tudi nadgradila in lahko na njej opravljate domala vse storitve, ki bi jih drugače morali ali preko spleta na osebnem računalniku ali osebno na FURS-u.

Preberite tudi:

Ne pozabite oddati vloge za vzdrževane člane

Komu boste namenili 1 % od svoje dohodnine

Krizni dodatek za zaposlene – komu, kdaj in kako se izplača?

FURS je  uporabnikom ponudila mobilno aplikacijo eDavki in jo nadgradil in lahko na njej opravljate domala vse storitve, ki bi jih drugače morali ali preko spleta na osebnem računalniku ali osebno na FURS-u.
FURS je uporabnikom ponudila mobilno aplikacijo eDavki in jo nadgradil in lahko na njej opravljate domala vse storitve, ki bi jih drugače morali ali preko spleta na osebnem računalniku ali osebno na FURS-u.
Vir slike: eDavki

Kdo vse lahko upravlja z aplikacijo?

Aplikacija je namenjena enostavnejšemu poslovanju zavezancev s FURS-om, hkrati pa omogoča uporabniku vpogled v podatke in stanje. Uporabnik je lahko fizična oseba, zakoniti zastopnik poslovnih subjektov in zunanji EDP pooblaščenec fizičnih oseb.

Fizična oseba ima tako dostop do vseh dokumentov in vlog, lahko vloži vlogo za vzdrževane družinske člane, izjavo za mesečni temeljni dohodek, preveri letno odmero dohodnine, preveri stanje glede turističnih bonov, svoje knjigovodsko stanje, če ima plačane prispevke …

Zakoniti zastopnik tako lahko dostopa do profila poslovnega subjekta, kjer je zakoniti zastopnik, in s tem vlaga dokumente, prejema dokumente, pregleduje že vložene dokumente in vpogleduje v podatke poslovnega subjekta.

Pooblaščenec fizične osebe pa lahko dostopa do profila fizične osebe, kjer je zunanje pooblaščen. Obseg elektronskega poslovanja pooblaščenca fizične osebe je odvisen od danega pooblastila.

Kako do aplikacije?

Mobilna aplikacija eDavki je na voljo tako v Google Playu kot v iOS APP Storu. Če ste že uporabnik spletne aplikacije eDavki, se v mobilno aplikacijo eDavki prijavite z davčno številko, prijava z digitalnim potrdilom ni mogoča.

V primeru, da že uporabljate spletno verzijo, se vam v mobilno aplikacijo ni treba registrirati. Zgolj vpišete svojo davčno številko in geslo, določite štirimestno PIN-kodo ali se odločite za potrditev s prstnim odtisom, vpišete telefonsko številko, na kateri imate aplikacijo nameščeno, potrdite, da se strinjate s pogoji, in aplikacijo lahko začnete uporabljati.

V kolikor je mobilna aplikacija vaša prva ali edina izbira poslovanja preko kakršnekoli aplikacije s FURS-om, potem se boste morali najprej registrirati. Postopek je približno enak kot pri vpisu, le da boste morali iz zadnje dobljene davčne napovedi izpisati identifikacijsko številko in svojo odločitev še potrditi s številko prejete SMS-kode.

Dostop do profila poslovnega subjekta je zastopniku omogočen samodejno in mu ni treba ničesar storiti.

Dostop do profila druge fizične osebe pa temelji na zunanjem pooblastilu, ki ga je z Vlogo za zunanje pooblaščenje ena fizična oseba dodelila drugi fizični osebi. Pooblastitelj lahko kadarkoli prekliče zunanja pooblastila, pooblaščenec se jim lahko kadarkoli odpove.

Kaj vse vam nudi mobilna aplikacija?

Kot smo že omenili, je mobilna aplikacija identična spletnemu dostopu, le da do stanja dostopate preko svojega mobilnika.

Aplikacija vam omogoča vpogled v plačane prispevke za socialno varnost, če le-teh ne bi imeli plačanih, vas bo aplikacija o tem obvestila in tako ni mogoče, da bi pri zdravniku prišlo do neljubih zapletov.

Aplikacija vsebuje tudi personalizirani koledarček, preko katerega boste tri dni pred iztekom roka prejeli obvestilo o svojih obveznostih in pravicah – npr. dobili boste opozorilo o oddaji vloge za vzdrževane člane. Prav tako lahko koledarček prilagodite svojim željam.

Preko aplikacije boste lahko preprosto oddali vlogo za vzdrževane člane in si na ta način prihranili pot na FURS. Pot svoje vloge prav tako lahko spremljate v aplikaciji.

Preko aplikacije boste lahko oddali tudi vlogo za temeljni dohodek ali preverili svoje knjigovodsko stanje – vaš dolg do FURS-a oziroma katere obveznosti do FURS-a še imate ter FURS-ov »dolg« do vas.

Tudi vlogo, komu boste namenili odstotke od svoje dohodnine, lahko oddate preko aplikacije.

Še preden boste dobili v domač poštni predal obvestilo o dohodninski napovedi, boste le-to lahko preverili v aplikaciji.

Na FURS-u so aplikacijo še nadgradili z naslednjimi novostmi:

  • Dopolnjena glavna stran (z novimi kategorijami: stanje knjigovodske kartice, prejeti dokumenti, novice).
  • Dopolnjen meni aplikacije s kategorijami: Obrazci in Pooblastila.
  • Zakoniti zastopnik poslovnega subjekta in pooblaščenec fizične osebe prejemata obvestila in potisna obvestila (v nastavitvah morata izbrati prejemanje le-teh).
  • V koledarju so prikazani splošni, zavezančevi in zastopančevi individualni dogodki (omogočeno pa je tudi filtriranje dogodkov).
  • Omogočeno deljenje dokumentov in obvestil zunaj aplikacije eDavkov.
  • Dopolnitev v delu Kontakti in Lokacije.
  • Implementiran je iskalnik po vsebini eDavkov, Pogostih vprašanjih in tudi po Googlu.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice