Naprej na vsebino

V pripravi so novi ukrepi, s katerimi bo država pomagala gospodarstvu

Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja dodatne ukrepe, katerih cilj je ublažiti posledice, ki so nastale v gospodarstvu v času drugega in tretjega vala epidemije. Med drugim je v pripravi tudi interventni zakon za pomoč turizmu, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala že konec tega meseca.

Preberite tudi:

V pripravi je interventni zakon za pomoč turizmu

Vpliv pandemije na svetovno gospodarstvo

Na pomoč priskočili tudi organizatorjem dogodkov

V zadnjem letu je bila med drugim izjemno prizadeta panoga organizacije dogodkov. Teh se namreč zaradi prepovedi zbiranja in druženja v tem obdobju skoraj ni organiziralo, zaradi česar je nastala ogromna finančna škoda. Predvideva se, da bodo dogodki znova zaživeli v drugi polovici letošnjega leta. Če pa temu ne bo tako, ker bo treba sprejeti nove omejitve, naj bi država organizatorjem dogodkov povrnila 80 odstotkov stroškov, ki bodo zaradi odpovedi dogodkov nastali.

Hkrati pa bo krila tudi stroške, če bodo organizatorji, zaradi novih omejitev za zajezitev epidemije, morali znižati število že prijavljenih udeležencev.

Gostinstvu in turizmu enkratna pomoč za zagon poslovanja

Ponudnikom, ki delujejo v gostinski ali turistični panogi, bo na voljo enkratna denarna pomoč, ki bo namenjena zagonu poslovanja. Do nje bodo upravičeni tisti, ki so v epidemiji utrpeli vsaj 10-odstotni izpad prihodkov. Predlaga se, da bo podjetjem, ki delujejo na področju turizma in gostinstva, dodeljen subvencioniran dodatek za regres. Tako bodo lahko zaposleni še pravočasno prejeli izplačan regres.

Nekaterim bo dodeljen višji univerzalni temeljni dohodek

Samozaposleni, ki so v letu 2020 utrpeli občuten primanjkljaj prihodkov glede na leto 2019, bodo tudi v drugi polovici leta prejemali univerzalni temeljni dohodek. Tisti, ki so utrpeli večjo finančno škodo (med 50 in 70 odstotkov izpada prihodkov), bodo prejeli višji znesek in sicer 1250 evrov. Še bolj prizadeti – tisti, ki so utrpeli izpad prihodkov v višini nad 70 odstotkov – bodo upravičeni do univerzalnega temeljnega dohodka v višini 1500 evrov. Trenutna vrednost tovrstne podpore je sicer za vse upravičence enotna in znaša 1100 evrov.

Turistični boni in delno povračilo fiksnih stroškov

Turistične bone bo možno koristiti pri vseh ponudnikih, ki so v vmesnem času zaprli dejavnost ali pa na novo postavili obrat. Ključnega pomena je, da bodo za opravljanje dejavnosti registrirani na dan, ko se bodo boni vnovčili. Razširitev bonov na druge dejavnosti zaenkrat ni predvidena.

Ukrep delnega povračila fiksnih stroškov se bo nadaljeval tudi v drugo polovico leta 2021. Ukrepi za oživitev gospodarstva se bodo financirali predvsem s pomočjo evropskih sredstev. Prednostno naj bi bila sredstva namenjena vlaganju v turistično infrastrukturo in v vsebine, ki bodo pripomogle k temu, da bo po epidemiji slovenski turizem ponovno oživel.

Spirit bo v kratkem objavil razpis za 36,2 milijona evrov nepovratnih sredstev

Javna agencija Spirit bo sicer že v tem tednu objavila dva razpisa pomembna za gospodarstvo.

V prvem primeru nameravajo priskočiti naproti gostincem in jim s sredstvi pomagati pri kritju obratovalnih stroškov, ki so nastali še v času prvih dveh valov epidemije. Ponudnik bo lahko prejel znesek v višini 900 do 10.000 evrov nepovratnih sredstev.

Na voljo bo tudi 77 milijonov brezobrestnih kreditov, na katere bo možno vzeti dvoletni moratorij. Ta razpis bo objavil tudi Slovenski podjetniški sklad. Za najem kreditov se ne bo zaračunavalo nobenih stroškov, obresti, odplačilo pa bo možno izvesti v roku sedmih let. Cilj tega ukrepa je hitro in ugodno financirati omilitve posledic drugega vala ter omogočiti poplačilo terjatev potrošnikov z naslova plačil za pogodbe o paketnem potovanju s strani potovalnih agencij in organizatorjev potovanj.

Kdaj lahko pričakujemo odprtje gostinskih in nastanitvenih obratov?

Kot je razložil državni sekretar Simon Zajc, se bodo ukrepi sprejemali skladno s tedenskim povprečjem okuženih oseb za vsako regijo posebej. Te bodo tako, kot je veljalo pred 11-dnevnim zaprtjem, glede na epidemiološko sliko obarvane v različne barve. V regiji, ki se bo nahajala v oranžni fazi, bo dovoljeno odpreti terase in gostinske vrtove. Prehod v rumeno fazo pa bo pomenil dovoljenje za odprtje nastanitvenih obratov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice