Naprej na vsebino

Nevarnosti, ki jih prinaša uporaba mobilnih naprav, in kako se jim izogniti

Hiter tehnološki razvoj s sabo prinaša številne prednosti. Pametne naprave so čedalje bolj izpopolnjene in nam lahko olajšajo in popestrijo vsakodnevno življenje. Vendar pa poleg prednosti s sabo prinašajo tudi potencialne nevarnosti. Bolj kot se jih zavedamo in bolj kot poznamo načine, da se pred njimi obvarujemo, večja je verjetnost, da se jim bomo znali pravočasno izogniti.

Po vsem svetu naj bi bilo v omrežje povezanih že več kot 23 milijard različnih pametnih naprav. Mednje sodijo mobilni telefoni, mobilni sledilci, merilniki, navigacijske naprave, glasovno aktivirani pomočniki, pametni televizorji, pametne igrače, gospodinjski aparati in druge podobne naprave.

Preberite tudi:

Pametni dom ali neumen človek?

Kaj je umetna inteligenca in kateri so primeri njene rabe v vsakodnevnem življenju?

V primerjavi z razvitejšimi državami, v katerih so vdori v naprave prek omrežja precej pogosti, se pri nas to ne dogaja v tolikšni meri. Še vedno pa tovrstne nevarnosti obstajajo, zato je smiselno narediti vse, kar je v naši moči, da bi se zaščitili pred tovrstnimi pripetljaji.

Do vdorov v mobilne naprave, med katere štejemo pametne telefone in tablice, lahko pride, če se z napravo povezujete v nezaščiteno omrežje. Prav tako pa se izpostavljate nevarnosti, če uporabljate spletna mesta, kamor dostopate brez gesla ali pa s preprostim geslom, ki ga je možno hitro razvozlati. Določeno stopnjo varnosti bi morale zagotavljati že naprave same oziroma bi moral za to poskrbeti njihov proizvajalec. Če boste mobilno napravo kupili pri uveljavljenem in priznanem podjetju, obstaja večja verjetnost, da bo hkrati poskrbljeno tudi za določene zaščite pred vdorom.

Do vdorov v mobilne naprave, med katere štejemo pametne telefone in tablice, lahko pride, če se z napravo povezujete v nezaščiteno omrežje.
Do vdorov v mobilne naprave, med katere štejemo pametne telefone in tablice, lahko pride, če se z napravo povezujete v nezaščiteno omrežje.
Vir slike: Pixabay

Varno nameščanje aplikacij

Aplikacije ponujajo številne funkcionalnosti, ki jih lahko uporabljamo tako pri delu kot v prostem času. Olajšajo nam lahko organizacijo časa, poskrbijo za motiviranost za vsakodnevno rekreacijo, so v funkciji GPS-navigacije ali pa jih prenesemo z namenom poslovne in službene komunikacije. Njihov prenos na mobilno napravo pa lahko s sabo prinaša tudi določeno tveganje.

Da bi si zagotovili varnost na tem področju, je smiselno pred prenosom aplikacije upoštevati nekaj splošnih napotkov. Aplikacije vedno prenašajte zgolj iz uradnih trgovin z aplikacijami. Vedno preverite verodostojnost aplikacije in njenih izdajateljev ter tudi mnenja in ocene drugih uporabnikov, ki so jo naložili pred vami.

Ko boste aplikacijo namestili, bo ta od vas praviloma zahtevala dostope do nekaterih podatkov. Lahko gre za dostope do vaših stikov, lokacije, kamere, sporočil ali mikrofona. Preden potrdite dostope, se najprej vprašajte, če je to za njeno delovanje res potrebno. Če ni, potem dostopa ne odobrite.

Redno nameščajte posodobitve

Na pametnih napravah boste na vsake toliko časa prejeli obvestilo, da so na voljo nove posodobitve. Smiselno je, da jih sprejmete takoj, ko ste nanje opozorjeni. Najnovejše posodobitve so povezane tudi z zagotavljanjem večje varnosti vaših naprav.

Bodite pazljivi pri odpiranju internetnih povezav

Če ste povezavo do določene spletne strani prejeli od neznanega pošiljatelja po e-pošti ali prek SMS- sporočila, potem take povezave raje ne odpirajte. Včasih lahko povezavo prejmete tudi od nekoga, ki ga sicer poznate, vendar lahko glede na vsebino sporočila sklepate, da ga v resnici ni poslala ta oseba.

Varen dostop do spletnih trgovin in spletnih strani

Bodite previdni pri dostopu do spletnih strani oziroma spletnih trgovin, ki od vas zahtevajo vnos osebnih podatkov. Nikoli ne izberite možnosti, da si stran samodejno zapomni vaše uporabniško ime in geslo. Do vsake spletne strani dostopajte z drugim geslom. Poskrbite za izbiro varnega gesla, ki bo vsebovalo kombinacijo malih in velikih črk ter številk. Bolj kot je geslo kompleksno, manj možnosti je, da bi prišlo do vdora. Transakcije opravljajte zgolj v zaupanja vrednih omrežjih, ki so zavarovana z geslom. Spletnega nakupovanja se lotevajte le na preverjenih spletnih straneh. Bodite pozorni na to, ali se v URL-ju pojavlja beseda »https«, ki označuje varno spletno povezavo. Držite se načela, da s spletnimi stranmi delite čim manj osebnih podatkov oziroma le tiste, ki so nujno potrebni.

Na pametnih napravah boste na vsake toliko časa prejeli obvestilo, da so na voljo nove posodobitve.
Na pametnih napravah boste na vsake toliko časa prejeli obvestilo, da so na voljo nove posodobitve.
Vir slike: Pixabay

Izklopite wifi, bluetooth in podatke o lokaciji

Ko ne uporabljate wifija, bluetootha in podatkov o lokaciji, jih izklopite. Spletni nepridipravi namreč lahko dostopajo do vaših podatkov, če ste priklopljeni na internetno povezavo, ki ni varna. Če želite uporabljati GPS ali evidentirati vaš izlet, je seveda nujno deljenje podatkov o vaši lokaciji. Čim pa takih funkcij ne uporabljate, je smiselno izklopiti deljenje informacije o tem, kje se nahajate. V nasprotnem primeru jih namreč lahko uporabljajo druge aplikacije za svoje namene.

Prav tako ste izpostavljeni, če imate vklopljeno bluetooth povezavo, če je sicer ne potrebujete. Zlonamerni uporabniki lahko s tem dostopajo do vaših datotek ali pa celo dobijo dostop do vašega telefona za klicanje in pošiljanje sporočil, s čimer se lahko poveča znesek, ki ga boste morali ob koncu meseca poravnati vašemu operaterju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice