Naprej na vsebino

Zakaj je poročno potovanje pomembnejše od same poroke

Potem ko boste zapravili življenjske prihranke za fantovščino in dekliščino, prizorišče poroke, obleko in vse ostalo, se boste morda vprašali, ali je poročno potovanje vredno dodatnih stroškov. Čemu sploh poročno potovanje služi?

Ljudje že od petega stoletja hodijo na poročno potovanje. Pari so praznovali svojo prvo »luno« poroke s pitjem medice. Dandanes ljudje raje pobegnejo v tropske kraje, ali se potepajo po Evropi in za to imajo veliko razlogov.

Preberite tudi:

»Imeti ženo (moža) ali biti z možem (ženo)

Slovenski ljudski običaj: Borovo gostüvanje

Pri načrtovanju potovanja naj bi mladoporočenca imela v mislih, da skupaj začenjata dolgo pot skozi življenje. Poročno potovanje torej ni čas za naporna potovanja in ogled znamenitosti, še posebej, če je čas, ki ga imajo pari na voljo, kratek. To bi moralo biti dovolj dolgo, da si par odpočije od poročnega kaosa in dovolj kratko, da jima ne bo dolgčas. Zaradi napetosti v dneh pred poroko naj si mladoporočenca poiščeta kraj za počitek in tišino.

Da bi se izognili finančnim težavam, je dobro, da že na začetku oblikujeta proračun. Prekomerna poraba na poročnem potovanju nikakor ne more dobro skleniti zakona.

Poročno potovanje je odlično za načrtovanje prihodnosti.
Poročno potovanje je odlično za načrtovanje prihodnosti.
Vir slike: Asad Photo Maldives, Pexels

Nekateri mladoporočenci poročno potovanje preživijo v zasebnosti in udobju lastnega stanovanja ali doma. To storijo zato, da se izognejo težavam z utrujenostjo in financami, ki pogosto zahtevata svoj davek. Če je zagotovljena zadostna zasebnost, lahko zakonca prihranita denar, ki bi ga sicer porabila za potovanje in hotelske nastanitve. Tega lahko porabita za pohištvo ali stanovanje. Pogosto se je zgodilo, da so se mladoporočenci vrnili domov samo z željo, da se ne bi odpravili na tako drago poročno potovanje.

Preden se podata na pot skupnega življenja, bi morala dobro pretehtati obe vrsti poročnega potovanja. Poleg očitnih prednosti poročnega potovanja je treba razmisliti tudi o nekaterih drugih stvareh.

Čas za sprostitev

Ne glede na to, kako majhna in minimalna je poroka, bo gotovo vsaj malo stresna. Če ste kot večina parov, se boste večino poročne noči zabavali z gosti, namesto da bi praznovali drug z drugim, zato je nujno, da vse skupaj zaključite z nečim sproščujočim samo za par.

Proslavitev

Poroke so zabavne in vsevrstne, a za neveste in ženine so lahko zelo naporne. Poročno potovanje je priložnost, da proslavite ne samo svojo ljubezen, ampak tudi dejstvo, da je veliki dan končno za vami.

Prilagoditev

Nekaj časa bo trajalo, da se navadite na spremembo imena ali nov naslov, ali se navadite živeti skupaj, če tega še niste storili. Vzemite si približno teden dni časa, da se »pripravite« na zakon, ne da bi se morali osredotočiti še na kaj drugega.

Biti intimen

Za marsikoga je prvi razlog, da se po poroki odpravi na poročno potovanje, biti intimen. Seveda lahko to dosežete prav tako doma, vendar je nekaj v tem, da ste daleč stran v čudovitem okolju, ki spodbuja intimnost.

Načrtovati prihodnost

Nazadnje, in kar je najpomembneje, poročno potovanje daje parom malo miru, da načrtujejo prihodnost. Večina zakonskih parov preživi leto dni ali več za načrtovanje poroke, a skorajda niti ne razmišlja o prihodnosti po poroki. Če ne bosta imela ciljev po poroki, lahko pride do sporov in posledično ločitve. Pari tako lahko poročno potovanje izkoristijo za postavljanje ciljev skupnega življenja.

Poročno potovanje daje poseben ton novemu življenju

Poročno potovanje prinaša prve skupne nepozabne trenutke. Pripravlja osnovo za to, kako par ravna drug z drugim in pripravlja pot do poročene blaženosti. Da ne omenjamo nekaj odličnih spominov na poročno potovanje, ki bodo pomagali ohraniti iskrico.

Poročno potovanje je čudovit način za ustvarjanje letne tradicije

Ta tradicija bi lahko bila v obliki vsaj tedenskih počitnic vsako leto, da par obudi svojo ljubezen in podoživi tisti poseben občutek, ko je bil zakon v začetni fazi. Je še kakšen boljši način za to, da vsako leto preizkusite drugo letovišče?

Poročno potovanje je čas za sprostitev.
Poročno potovanje je čas za sprostitev.
Vir slike: Dziana Hasanbekava, Pexels

Poročno potovanje je pomembno za zgodnji uspeh zakona

V današnjih časih je veliko parov že pred poročnimi zvonovi in pogosto celo pred zaroko združilo dve gospodinjstvi v eno. Čeprav je to odličen način za preizkušanje skupnih kompetenc, lahko pri parih že zgodaj povzroči stres. Vsakdanje življenje lahko ovira romantiko in vznemirjenje, ki bi ga morali doživeti novopečeni zakonski pari. Če si vzameta čas zase, se par lahko ponovno poveže v sproščujočem vzdušju.

Z današnjimi mešanimi družinami, povezovanje in čas zase, predstavlja povsem nov izziv.

Veliko parov razmišlja o odložitvi poročnega potovanja, dokler nimajo več časa ali več denarja. Poročno potovanje mladoporočencev bi moral biti čas brez vsakodnevnega stresa, ko se lahko par osredotoči drug na drugega in na svojo zvezo. To jim omogoča, da zgradijo močne temelje za zgodnja leta zakonske zveze.

Ko se približujete zadnjim korakom načrtovanja poroke in nestrpno pričakujete velik dan, si namenite tudi nekaj časa in misli na načrtovanje poročnega potovanja. Sprostite si nekaj časa takoj po poroki in izberite sproščujočo lokacijo, kjer boste uživali, če se boste osredotočili izključno na zakonca in vaš odnos.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marcel
Marcel
7 months ago

Sej, ko se poročiš, se začne poročno potovanje. V starih časih, ko še niso poznali koruzništva in skupnega življenja pred poroko….in skupno življenje lahko razumeš kot potovanje in v tem potovanju lahko zakonca skupaj srečno potujeta ali pa nesrečno.

Prijava na e-novice