Naprej na vsebino

Policija preprečila strelski pohod

Strelski pohodi storjeni iz maščevanja so nekaj, kar se dogaja v Ameriki in filmih, vsaj mislili smo tako. Zato je danes presenetila novica, da so Policijska uprava Kranj, Generalna policijska uprava RS in ameriški varnostni organi preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem.

Na novinarski konferenci sta tako Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Kranj, in mag. Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi RS, predstavila, kar sta o samem poteku akcije, osumljencu in podrobnostih opravljene preiskave smela.

Preberite tudi:

Družina – najnevarnejše življenjsko okolje

Šolanje na daljavo – med odvisnostjo in nasiljem

Odrasla oseba je na temnem spletu naročila orožje

Primož Donoša je pojasnil, da so odvzeli prostost odrasli osebi, za katero velja utemeljeni sum, da je želela v državo protipravno uvoziti strelno orožje, s katerim je želela storiti kaznivo dejanje zoper življenje in telo.

Osumljeni je preko temnega spleta želel v Slovenijo pritihotapiti polavtomatsko pištolo znamke Glock, avtomatsko strelno orožje znamke Remington Arms in 240 kosov streliva za to orožje v mikrovalovni pečici, v vrednosti 5.000 evrov. Ameriška policija je pri pregledu pošiljke – mikrovalovne pečice – zasegla orožje ter obvestila slovensko policijo, ki pa je takoj začela s preiskavo.

Tako so v mesecu aprilu, ko je potekala preiskava naročnika spornega paketa, ugotovili tudi namen domnevnega strelskega pohoda, a zaradi interesa preiskave, so podrobnosti zelo skope.

Ve se, da je osumljenec deloval sam, da ga je prijela specialna enota, da se pri prijetju ni upiral, da so pri hišni preiskavi našli dokaze, da je načrtoval množičen poboj oseb v javni ustanovi in obstajajo tudi indici, da so bile možne še druge (tudi naključne) žrtve in napad na še dve javni ustanovi. Števila domnevnih žrtev niso mogli razkriti, saj preiskava v tej smeri še poteka.

Iz zaseženih dokazov ter na osnovi izjave osumljenca lahko policija zagotovo zatrdi, da je šlo za maščevanje in da je osumljenec, ki v preteklosti še ni bil kaznovan, želel to tudi storiti, kar pa je policija preprečila.

Osumljenec je orožje naročil na temnem spletu.
Osumljenec je orožje naročil na temnem spletu.
Vir slike: Policija

Domnevne žrtve bodo zaščitili

Čeravno so dosedanje ugotovitve pokazale, da naj bi osumljenec deloval sam, pa so iz varnostnih razlogov nudili zaščito vsem, do sedaj znanim žrtvam. Mag. Matjaž Jerkič sicer meni, da ni šlo za amok dogodek, a previdnost ni odveč.

Beseda amok izvira iz malajščine in ga lahko prevedemo kot »norost z neobvladljivo jezo«. Amok dogodek je izjemen varnostni pojav, kjer eden ali več storilcev brezciljno ali sistematično, z orožjem, drugimi nevarnimi predmeti ali sredstvi, ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb ali so to poskušali storiti, pri čemer storilci s tem dejanjem nadaljujejo ali je očitno, da bodo s tem nadaljevali.

Storilci kot sredstvo napada najpogosteje uporabljajo strelno orožje, lahko pa uporabljajo tudi eksplozivne naprave, vnetljive tekočine, nože, sablje, mačete, meče in druge nevarne predmete, kar je odvisno tudi od zgodovinskega, kulturološkega, sociološkega ozadja in pomena posamezne vrste orožja v neki družbi. Storilci najpogosteje izvedejo napad na javnem kraju; cesta, ulica, trg, šola, trgovski center, bolnišnica, denarna ustanova, druga javna ustanova in podobno.

Kakšna bo kazen?

Težko je zagotovo trditi, kaj čaka osumljenca, saj kolikor je moč razumeti, je le-ta načrtoval strelski pohod na več ljudi in če bi dejansko prišlo do izvedbe, bi lahko govorili o amok dogodku.

Policija je trenutno potrdila zgolj to, da so osumljenca obtožili po 307. členu KZ – 1: Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva, zaradi česar mu grozi največ pet let zapora. Niso pa bili jasni, po katerem členu bo osumljenec obtožen zaradi kaznivega dejanje zoper življenje in telo, saj so dejanje preprečili.

Glede na to, da je osumljenec sodeloval in nima kriminalne preteklosti, lahko le upamo, da je šlo zgolj za trenutek in enkratno dejanje.

Več kot leto dni življenje s covidom je marsikaj spremenilo, predvsem pa je močno znižalo prag tolerance in na površje »zbrcalo« vsa poprej varno kontrolirana in skrita čustva. Vsakodnevna provokacija posameznikov, teoretikov zarot in prevečkrat tudi osrednjih medijev, so le olje na ogenj marsikateremu posamezniku. Včasih je dovolj le ena lažna objava kogarkoli, da nekoga potisne čez rob.

Rešitev nikoli ni bila v nasilju in vsak posameznik zase odgovarja za svoja dejanja. Vprašanje pa je, kaj lahko mi kot skupnost naredimo, da bodo nasilna dejanja in strelski pohodi zgolj zgodbe kriminalk, ki jih bomo spremljali na velikih platnih.

Za uspešno preprečevanje takih dejanj je ključnega pomena, da vsakdo, ki je na kakršenkoli način seznanjen z razmišljanjem posameznika ali z določenimi njegovimi aktivnostmi z namenom življenjskega ogrožanja drugih, to sporoči policistom, staršem ali komurkoli drugemu, ki mu zaupa.

Pomembno je, da taka informacija čimprej pride do policije, lahko tudi anonimno (anonimna e-prijav in anonimni telefon 080 12 00).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice