Skip to content

Od danes dalje se na cepljenje prijavljate preko portala zVem

Razlike med cepilnimi enotami in želja, da se v skladu z nacionalno strategijo cepi do sredine junija vsaj 60 odstotkov ljudi, sta postavili temelj, da sta ministrstvo za zdravje in NIJZ pripravila aplikacijo za lažje cepljenje proti covidu-19 in naročanje.

Kot je že včeraj napovedal državni sekretar Jelko Kacin je »aplikacija« oz. portal za cepljenje tudi mejnik, da se od ponedeljka dalje lahko cepi vso populacijo. V prvi vrsti so sicer prednostne skupine, če pa ni interesentov iz le-te, potem smejo cepilne enote cepiti tudi mlajše od 50 let. Vrstni red se bo določil glede na čas prijave posameznika.

Po besedah ministra za zdravje dr. Janeza Poklukarja se je zdravstvo leta zanemarjalo, ne zgolj na področju zaposlenih, ampak tudi na področju takšne in drugačne infrastrukture, zato je tudi digitalizacija ena od prioritet prenove zdravstva v Sloveniji. Epidemija je pokazala, kako zelo potrebujemo dobro digitalizacijo in aplikacija za cepljenje je korak v to smer.

Aplikacija na portalu zVem

Do danes je vsak cepilni center imel svoj način prijave na cepljenje, od danes dalje, pa je način prijave enoten. Cepilni centri, ki so razvili svoje aplikacije, bodo imeli 14 dni časa, da podatke iz svoje aplikacije prenesejo na skupno aplikacijo. Kot pravi minister Poklukar bodo za to imeli na voljo tudi informatorje ministrstva in NIJZ.

Tisti, ki ste se prijavili na cepljenje, bodisi preko osebnega zdravnika, bodisi na cepilnem mestu, vam ni treba ponovno oddajati prijave. Če pa niste prepričani, da ste prijavljeni, pa se lahko tudi prijavite v aplikaciji, ki se nahaja na portalu zVem. Namreč aplikacija podatke usklajuje in posodablja, tudi če se boste prijavili trikrat, boste prijavljeni samo enkrat.

Portal zVem.
Portal zVem.
Vir slike: Posnetek zaslona

Prijave iz eUprave se z uvedbo nove aplikacije ukinja. Tisti, ki ste se prijavili preko eUprave, boste te dni dobili SMS sporočilo z navodilom, kako potrditi prijavo, ki ste jo že oddali. Če ste v tem času že bili cepljeni, pa vas na seznamu eUprave ni več.

Za prijavo na cepljenje prek nove aplikacije ne potrebujete digitalnega potrdila. Na ta način so na ministrstvu želeli možnost prijave na cepljenje omogočiti čim širšemu krogu prebivalstva.

Kako se prijaviti?

Za uspešno naročilo na cepljenje boste potrebovali:

  • EMŠO (enotna matična številka občana, ki je zapisana na vaši osebni izkaznici ali na drugem uradnem dokumentu),
  • ZZZS številko (številka zdravstvenega zavarovanja, ki je zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja).
  • mobilni telefon oz. mobilno številko (za elektronsko naročanje na cepljenje je obvezen podatek mobilna telefonska številka ) – če boste namesto svoje številke (če npr. številke nimate ali nočete uporabiti) vpisali mobilno številko osebe, ki ji zaupate, se z njo o tem predhodno dogovorite, saj boste na številko prejemali vsa obvestila v zvezi s cepljenji.
  • naslov elektronske pošte (na ta naslov boste prejeli morebitna dodatna obvestila in pojasnila v zvezi z oddanim naročilom na cepljenje.).

Vpisati boste morali še prvo črko vašega imena in prvo črko vašega priimka (kot je zapisano na vaših uradnih dokumentih).

Vir slike: Posnetek zaslona
Izberete za koga boste oddali prijavo. Prijavo na zVem lahko oddate tudi za druge.
Izberete za koga boste oddali prijavo. Prijavo na zVem lahko oddate tudi za druge.
Vir slike: Posnetek zaslona
V aplikacijo na zVem vpišete EMŠO in številko ZZZS.
V aplikacijo na zVem vpišete EMŠO in številko ZZZS.
Vir slike: Posnetek zasčpna
V nadaljevanju v portal zVem vpišete mobilno telefonsko številko in elektronski naslov.
V nadaljevanju v portal zVem vpišete mobilno telefonsko številko in elektronski naslov.
Vir slike: Posnetek zaslona

Aplikacija omogoča tudi izbiro različnih zdravstvenih stanj, ki bodo pomagala pri razvrščanju na cepljenje.

Vir slike: Posnetek zaslona

Prav tako lahko označite različna stanja, ki bi vplivala na samo informiranje.

Vir slike: Posnetek zaslona

Pri oddaji naročila bo portal ustvaril varnostno kodo za potrditev oddanega naročila, ki bo poslana na vpisano mobilno številko, s katero boste dokončno potrdili svojo prijavo na cepljenje. Ko bo prijava zaključena, boste dobili potrdilo o naročilu in lokacijo cepilnega centra.

Vir slike: Posnetek zaslona
Vir slike: Posnetek zaslona
Vir slike: Posnetek zaslona
Vir slike: Posnetek zaslona

Na cepljenje vas bodo prek SMS sporočila povabili cepilni centri, ko bodo prejeli cepivo. Cepilnega centra sami ne boste mogli izbirati, le-ta je določen glede na mesto izbranega osebnega zdravnika, oziroma glede na kraj prebivališča oz. sedež delodajalca.

Prijavo je mogoče oddati tudi za drugo osebo, na primer za starejšega sorodnika, ki ni vešč digitalnih tehnologij. Tisti, ki bo prijavljal drugo osebo, bo moral to v postopku prijave tudi navesti in podati telefonsko številko. Hkrati lahko po isti poti drugo osebo naroči cepilni center ali osebni zdravnik. Tiste, ki jim ne bo uspelo v celoti izpeljati začetega postopka prijave, bo prek telefonskega klica kontaktiral cepilni center in jih nato ustrezno uvrstil na seznam.

Če nimate nikogar, ki bi vam lahko pomagal pri prijavi, pa še vedno lahko pokličete osebnega zdravnika ali lokalni cepilni center.

Ko vam bo poslano SMS sporočilo z datumom in uro cepljenja, v kolikor ugotovite, da se na določen datum ne boste mogli udeležiti cepljenja, lahko odjavo oddate tudi na portalu eVem, ali pokličete osebnega zdravnika ali cepilni center.

Po besedah ministra Poklukarja imajo pomembno vlogo osebni zdravnik s svojimi sodelavci in lokalna skupnost. »Cepljenje je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt našega časa,« je zaključil minister.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice