Skip to content

Delež cepljenih 14,6 odstoten, sedem oseb prejelo tri odmerke

V preteklih tednih je bilo zaslediti mnogo novic o nepravilnostih in zmedi s cepljenji. Vse te novice so še dodatno načele zaupanje ljudi v cepljenje. Do danes do 8.00 ure zjutraj je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 586.942 oseb, z vsemi odmerki pa 306.256. Delež cepljenih z obema odmerkoma je tako 14,6 odstoten. Do cilja, zastavljenega na 60 odstotkih, je še dolga pot.

Med cepljenimi je bilo nekoliko več žensk kot moških. Glede na cepivo pa prevladuje Pfizer-BioNTech. S prvim odmerkom tega cepiva je bilo cepljenih 364.961, z drugim pa 234.141 oseb. Sledi cepivo Moderna, katerega prvi odmerek je prejelo 52.911 in drugi odmerek 38.911 oseb. Z Astra Zeneco je bilo prvič cepljenih 155.905 in drugič 20.039 oseb. S cepivom Janssen, pri katerem je potreben le en odmerek, je bilo do danes cepljenih 13.165 oseb.

Med cepljenimi je bilo nekoliko več žensk kot moških. Glede na cepivo pa prevladuje Pfizer-BioNTech. Vir slike: Cepimo se.
Med cepljenimi je bilo nekoliko več žensk kot moških. Glede na cepivo pa prevladuje Pfizer-BioNTech.
Vir slike: Posnetek zaslona Cepimo se.

Sosedje prijavljajo cepljene sosede

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je danes na novinarski konferenci povedala, da je bilo v obdobju od 10. do vključno 16. maja 2021 opravljenih 2.785 inšpekcijskih nadzorov. Pri tem je bilo izdanih 23 prekrškovnih sankcij, 208 opozoril po Zakonu o prekrških in 179 upravnih ukrepov.

Inšpektorat je v tem tednu opravi inšpekcije v povezavi s cepljenjem pri 26 zavezancih. Največ preiskav je bilo opravljenih v Ljubljani, sledile pa so Domžale, Litija, Koper in Maribor. V Kopru preiskava še poteka, pri vseh ostalih pa nepravilnosti niso bile ugotovljene.

Potza je med drugim povedala, da beležijo tudi prijave, ko sosed prijavi soseda, češ, da je ta še premlad in še ne bi smel biti cepljen. Pri preiskavi pa se je v takih primerih odkrilo, da so bile mlajše osebe cepljene z razlogom in sicer so bile bodisi kronični bolniki bodisi je obstajalo kako drugo pojasnilo.

Prav tako niso bile ugotovljene nepravilnost, pri katerih bi posameznik ob prihodu na cepilno mesto zavrnil predvideno cepivo in zahteval drugo ter le-tega tudi dobil. Potza je pojasnila, da sicer ima vsak pravico to storiti, a v tem primeru se vpiše nazaj v čakalno vrsto in bo ponovno vabljen, ko bo določenega cepiva dovolj. Ne more pa na samem cepilnem mestu zahtevati drugega cepiva in ga prejeti takoj.

S tremi odmerki je bilo cepljenih 7 oseb

Potza je pojasnila, da iz podatkov iz medijev izhajal sum, da se je v 59 cepilnih centrih 61 oseb cepilo z več kot dvema odmerkoma cepiva. Po pregledu podatkov prejetih z NIJZ je bilo ugotovljeno, da je bilo s tremi odmerki cepiva dejansko cepljenih 7 oseb. V ostalih primerih, torej v primeru 54 oseb, pa je bilo ugotovljeno, da je šlo za administrativne napake pri vnosu v Elektronski register cepljenih oseb.

S tremi odmerki cepiva je bilo cepljenih sedem oseb. Pri vseh je šlo za aministrativne napake, sami pa niso povedali, da so že bili cepljeni dva krat. Vir slike: Pixabay.
S tremi odmerki cepiva je bilo cepljenih sedem oseb. Pri vseh je šlo za aministrativne napake, sami pa niso povedali, da so že bili dva krat cepljeni.
Vir slike: Pixabay.

Za izvajalce cepljenja, pri katerih je bilo izvedeno cepljenje s tretjim odmerkom, je Zdravstveni inšpektorat na Ministrstvo za zdravje podal pobudo za izvedbo upravnega nadzora, na Zdravniško zbornico Slovenije pa je bila podana pobuda za izvedbo strokovnega nadzora.

Pri vseh primerih je šlo torej za administrativne napake, posamezniki, ki so bili cepljeni tretjič, pa niso povedali, da so že prejeli dva odmerka.

V prostorih, kjer se mora upoštevati pogoj PCT, nadzor opravljajo le inšpektorji

Kot smo že poročali, se smejo ponovno izvajati kulturne prireditve, obiskovalci pa morajo, prav tako kot pri vstopu v notranjost lokalov, igralnic, hotelov in drugih nastanitev zadostiti pogojem PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani). Tako bo ostalo tudi v zeleni fazi.

Po priporočilih stroke naj bi kot zadoščanje pogoju PCT kot izjema veljal prvi odmerek cepljenja, v kolikor je oseba pred tem prebolela covid-19 oziroma je bila pozitivna na PCR testu, od potrjene bolezni do cepljenja pa ni minilo več kot osem mesecev. To je že upoštevano v Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki bo začel veljati v soboto, 22. maja, in bo veljal do vključno nedelje, 30. maja.

Preverjanje ali gostje zadoščajo pogojem (prebolevniki, cepljeni, testirani) je v pristojnosti inšpektorjev, gostinci pa se morajo zanesti na našo poštenost, saj nimajo pravice zahtevati dokazil. Vir slike: Pixabay.
Preverjanje ali gostje zadoščajo pogojem (prebolevniki, cepljeni, testirani) je v pristojnosti inšpektorjev, gostinci pa se morajo zanesti na našo poštenost, saj nimajo pravice zahtevati dokazil. Vir slike: Pixabay.

Kot dokazilo o pogoju PCT sicer veljajo:

T – Testirani: dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

C – Cepljeni: dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, Covid-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali Covid -19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.  Dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prvega odmerka cepiva Vaxzevria (Covid 19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni ali da je od odmerka cepiva Covid -19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni.

P – Preboleli: dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Preverjanje ali gostje zadoščajo tem pogojem je v pristojnosti inšpektorjev, gostinci pa se morajo zanesti na našo poštenost, saj nimajo pravice zahtevati dokazil. V primeru ugotovljene kršitve je za kršenje pravila kaznovan gost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice