Naprej na vsebino

Microsoft ukinja Internet Explorer

Brez brskanja po internetu si več ne znamo predstavljati življenja. Pri tem nam pomagajo spletni brskalniki –  posebna spletna mesta na spletu, ki so oblikovana tako, da ljudem pomagajo najti informacije, shranjene na drugih spletnih mestih.

Temelje za prvi brskalnik, WorldWideWeb, ki je začel delovati leta 1991, je postavil Tim Berners-Lee že v poznih 80. letih. Od takrat je razvoj tudi na tem področju zelo napredoval. Kar je bilo nekoč top, je že zdavnaj zastarelo.

Tako se je tudi Microsoft odločil zabiti zadnji žebelj v krsto brskalnika Internet Explorer. Od 15. junija 2022 bo aplikacija Internet Explorer 11 ukinjena in ne bo več podprta za številne različice operacijskega sistema Windows 10, je v sredo objavil Microsoft na svojem blogu.

»V zadnjem letu ste morda opazili, da se odmikamo od podpore Internet Explorerju, zdaj pa smo v naslednji fazi te poti: prihodnost Internet Explorerja (IE) znotraj sistema Windows 10 je v brskalniku Microsoft Edge. Ta ni zgolj hitrejši, varnejši in modernejši, sposoben je zagotoviti tudi to, kar mnoge najbolj skrbi – združljivost s starejšimi spletnimi stranmi in programi. Vgrajen ima »način IE«, tako da je mogoče do strani in programov, napisanih za stari brskalnik, dostopati neposredno v brskalniku Edge. Zato bomo s 15. junijem 2022 prenehali zagotavljati podporo za Internet Explorer 11 in ta brskalnik upokojili,« so zapisali.

Preberite tudi:

Dan varne rabe interneta: Kaj morajo vedeti starši o varstvu otrok na spletu?

Po zagonu leta 1995 je Internet Explorer postal eno najbolj priljubljenih orodij za dostop do interneta. Med letoma 1995 in 2013 je bilo 11 različic tega legendarnega brskalnika. Do leta 2003 je kar 95 odstotkov vseh uporabnikov do spleta dostopalo prav preko tega brskalnika. Kasneje se je z uvedbo Firefoxa (2004) in Google Chroma (2008) ter naraščajoče priljubljenosti mobilnih operacijskih sistemov, kot sta Android in iOS, ki ne podpirajo Internet Explorerja, ta delež precej zmanjšal.

Pet let nazaj je Microsoft prenehal uporabljati blagovno znamko Internet Explorer – zamenjal ga je Microsoft Edge.

Kako bo to vplivalo na uporabnike?

Zasebnim uporabnikom Internet Explorer-ja Microsoft priporoča, da pred 15. junijem 2022 preklopijo na Microsoft Edge. S tem obljubljajo tudi hitrejšo, varnejšo in sodobnejšo izkušnjo brskanja, hkrati pa lahko vse podatke, ki jih imate shranjene v Internet Explorerju, z nekaj kliki prenesete v ta brskalnik.

Microsoft Edge je najverjetneje že nameščen na vaših napravah. V iskalno polje Windows 10 vpišite »Microsoft Edge« ali poiščite ikono. Če iskalna vrstica ni pravilno prikazana oz. je skrita, pritisnite in pridržite (ali kliknite z desno tipko miške) opravilno vrstico in izberite Išči > Pokaži iskalno polje.

Če ugotovite, da brskalnik še ni naložen, ga lahko varno prenesete tukaj. Ko se odločite, da začnete uporabljati Microsoft Edge, lahko z nekaj kliki preprosto prenesete gesla, priljubljene strani (Favorites) in druge podatke brskanja iz Internet Explorerja. V kolikor naletite na spletno mesto, ki ga mora odpreti Internet Explorer, ima Microsoft Edge vgrajen »način Internet Explorer«, tako da boste še vedno lahko dostopali do njega.

Vse podatke, ki jih imate shranjene v Internet Explorerju, lahko z nekaj kliki prenesete v brskalnik Microsoft Edge. Vir slike: Microsoft Edge Insider.
Vse podatke, ki jih imate shranjene v Internet Explorerju, lahko z nekaj kliki prenesete v brskalnik Microsoft Edge.
Vir slike: Microsoft Edge Insider.

»Način IE« bo podprt vsaj do leta 2029

Če ste organizacija, ki uporablja Internet Explorer, imate morda presenetljivo veliko starejših spletnih mest in aplikacij, ki temeljijo na Internet Explorerju, ki so se nabrale skozi leta. S prehodom na Microsoft Edge boste še vedno lahko dostopali do vseh teh spletnih mest in aplikacij, hkrati pa boste lahko podaljšali življenjsko dobo svojih starih spletnih mest in aplikacij, saj bo »način IE« v programu Microsoft Edge podprt vsaj do leta 2029.

Med najbolj priljubljenimi spletnimi brskalniki so sicer Google Crome, Safari, Microsoft Edge, Mozilla Firefox. Poleg teh pa se (sicer v manjši meri) uporabljajo tudi brskalniki Opera, Vivaldi in Brave. Kateri je pa vaš najljubši?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice