Naprej na vsebino

Resnica o pripomočkih, dietah in ideji o »detoksu«

»Hitro življenje telo vedno bolj obremenjuje s strupi, prav tako ne vnašamo dovolj hranil, vitaminov in mineralov. Pomagajte telesu in mu vsaj enkrat letno privoščite kakovostno razstrupljanje,« je le eno izmed dobro premišljenih tržnih besedil, ki vabijo ljudi, da jim sledijo, ter svoj denar in čas zapravljajo za različne napitke, praške, tablete, dietne plane.

»Detoksi« oziroma razstrupljevanja telesa so zadnja leta predstavljana kot telesu prijazna in nujna opravila. Poleg dobrobiti za telo, detoks obljublja izgubo odvečnih kilogramov. Slednje je tisto, kar premami marsikoga. Če k temu dodamo še prazne obljube, da bo detoks v zelo kratkem času poskrbel za izgubo kilogramov in očiščenje telesa, kar bi naj vodilo k boljšemu počutju in večji energiji, je formula za uspešno prodajo tu.

Preberite tudi:

Holesterol in njegov vpliv na telo

Kaj je celulit in kako se ga znebiti

Ob tem pa je treba poudariti, da razstrupljevanje telesa največkrat kot rešitev ponuja »čiščenje« s sveže stisnjenimi sokovi, postom ali pa s prehrano, ki temelji samo na enem živilu (npr. zelju, kavi, avokadu, lubenici, goji jagodami…). Poleg tega pa je na tržišču še ogromno prehranskih dopolnil, ki obljubljajo razstrupitev telesa. Nihče pa ne opazi, da nobeno izmed teh nima jasno označeno in obrazloženo na kakšne strupe deluje, kako le-ti domnevni strupi deluje na telo, kako odstranijo strupe, kakšni so stranski učinki…

A kaj, ko so obljube, da se lahko samo v nekaj dneh ali tednih iz telesa »odplakne« vse, kar se je z leti nezdravega življenjskega sloga vneslo v telo, tako mamljivo. Žal pa vse kar se sliši predobro, da bi bilo res, običajno ni res. Tako tudi naše telo ne deluje na takšen način in je nemogoče z enim postom, čudežnim praškom ali sadežem, popraviti leta napak.

Jetra so za telo izjemnega pomena, zato je njihova regeneracijska sposobnost izredno velika.
Jetra so za telo izjemnega pomena, zato je njihova regeneracijska sposobnost izredno velika.
Vir slike: Pixabay

Zdravo telo samo odstrani strupe

Že nekaj osnovnega znanja prebavnega trakta človeka in delovanja telesa ovrže idejo o potrebi po čudežnih živilih, ki bi v zelo kratkem času naredilo nemogoče. Vsakodnevno v telo vnašamo več ali manj zdravo hrano in pijačo. Telo pa nato s presnovo proizvede kopico odpadnih produktov. Le-ti so za telo v večjih količinah strupeni.

Jetra in ledvice sta glavna čistilna organa v našem telesu, ki s filtriranjem krvi iz nje odstranjujeta vse strupe in odpadne produkte. Jetra so tista, ki kri očistijo morebitnih snovi, ki se jih v telo vnese z zdravili in pesticidi. Jetra odstranijo tudi alkohol ter morebitne bakterije in njihove toksine. Hkrati pa poskrbijo, da se iz telesa izločijo vsi odpadni produkti, ki so nastali pri normalni telesni presnovi. Večji del odpadnih snovi se iz telesa izloči z urinom, del pa se izloči z žolčem in posledično z blatom.

Jetra so za telo izjemnega pomena, zato je njihova regeneracijska sposobnost izredno velika.

Zaradi učinkovitega delovanja »razstrupljevalnih« organov se v telesu kopiči izredno majhna količina strupov. Res pa je, da obstaja nekaj izjem – težke kovine in t.i. obstojna organska onesnažila – težko razgradljive, strupene kemikalije (nekateri pesticidi in nekatere kemikalije iz industrije).

Večino obstojnih organskih onesnažil se zaužije z živalsko maščobo. Prav tako pa se obstojna organska onesnažila kopičijo v maščobnem tkivu in njihova koncentracija z leti počasi narašča. Njihova prisotnost v telesu je povezana s težavami v reprodukciji in hormonskim neravnovesjem, rakavimi spremembami in spremembami v imunskem sistemu.

Ob tem je nujno izpostaviti, da z zelo hitro in drastično izgubo telesne mase, se lahko v kri sprosti večji del omenjenih toksinov, ki jih telo ne utegne izločati iz telesa. Ravno zaradi tega se priporoča, da se ob hujšanju telesna teža izgublja počasi in postopoma.

Kako torej dejansko pomagajo zvarki in čudežna živila za razstrupljevanje telesa, ki obljubljajo hitro in drastično izgubo kilogramov?

Kako torej dejansko pomagajo zvarki in čudežna živila za razstrupljevanje telesa, ki obljubljajo hitro in drastično izgubo kilogramov?
Kako torej dejansko pomagajo zvarki in čudežna živila za razstrupljevanje telesa, ki obljubljajo hitro in drastično izgubo kilogramov?
Vir slike: Pixabay

Katera živila pa pomagajo jetrom in ledvicam?

Čeravno večino razstrupljevalnih diet temelji na pogostejšem uživanju določenega sadja ali zelenjave in izogibanju predelanih živil, sladkorja, mastnih živil, ali pa celo popolni izključitvi trde hrane, so študije pokazale, da nobeno sadje in zelenjava nima te moči.

Res pa je, da lahko ima pogostejše uživanje sadja in zelenje veliko drugih prednosti, saj varuje zdravje in telo ščiti pred zunanjimi in notranjimi stresnimi dejavniki. Pri tem ni govora o enem samem sadežu, ampak o raznolikem uživanju sadja in zelenjave. Sadje in zelenjava telo ne bo razstrupilo, ga pa bo obogatilo z nujno potrebnimi vitamini in minerali.

Manjše uživanje sladkorja in predelanih živil ne bo pripomoglo k razstrupitvi. Vsekakor pa bo opustitev pripomoglo k bolj zdravi telesni teži, manjši možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa.

Mislim, da je jasno, da čudežnih živil ni, da ni potrebe, da svoje telo »razstrupljate«. Vse kar se bo zgodilo je, da bo najmanj vaša denarnica tanjša, v svoje telo pa boste vnesli bistveno več strupenih snovi, kot bi jih, če bi le malce spremenili prehranske navade.

Če želite pomagati svojemu telesu, se izogibajte mastnim kosom mesa in živalski maščobi, velikim ribam (losos in tuna) in ju zamenjate z manjšimi ribami nižje na prehranjevalni verigi (sardele, skuše, slaniki), pa tudi sicer vsaj občasno namesto mesa raje pojejte obrok stročnic.

»Detoks« diete, če vključujejo zgolj izogibanje določenim živilom, ali uživanju več sadja in želenja, ne pa čudežnih praškov, bodo na kratek rok res zmanjšale kilograme na tehtnici, to je pa tudi vse. Zgolj in samo dolgoročna sprememba prehrane, dovolj vode in gibanja vas lahko zares »razstrupi« in izboljšajo zdravje in poskrbi za ustrezne kilograme.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice