Skip to content

Bitcoin ponovno počasi raste

Kripto trg je prejšnji teden doživel pravo dramo. Vrednost kriptovalute Bitcoin je v sredo, 19. maja prvič, po več kot treh mesecih, zdrsnila pod psihološko mejo 39.000 ameriških dolarjev, kar pa je sprožilo domino afekt in so na svoji vrednosti zgubile tudi druge kriptovalute.

Bitcoin je najvišjo vrednost dosegel prejšnji mesec pri 64.829 dolarjih. Coinbase, kripto borza, ki je bila nedavno uvrščena na borzo Nasdaq, se je zaradi navala uporabnikov za kratek čas »zrušila«.

Preberite tudi:

Bitcoini – kako jih kupiti in kako je z obdavčitvijo?

Vrednost bitcoina spet padla pod 50.000 ameriških dolarjev

Padec se je sicer že umiril in zmanjšal v povprečju na manj kot 10 %, vendar je Bitcoin v 24 urah še vedno izgubil približno 70 milijard dolarjev tržne vrednosti. Bitcoin je v petek znašal skoraj 30 % manj kot teden dni prej. Trenutna rast Bitciona je 6,21 %, Ethereuma 11,28 % in Bitcoin Casha 10,23 %.

Pod pritiskom so zaradi padca tudi drugi s kriptovalutami povezanimi skladi, s katerimi se trguje na borzi.

Bitcoin je v 24 urah še vedno izgubil približno 70 milijard dolarjev tržne vrednosti.
Bitcoin je v 24 urah še vedno izgubil približno 70 milijard dolarjev tržne vrednosti.
Vir slike: Pixabay

Za padec kriva Kitajska in Elon Musk

Težave na trgu s kriptovalutami so se čez noč začele na Kitajskem, ko je Bančno združenje Kitajske opozorilo na tveganja, povezana z digitalnimi valutami.

Trgovanje s kriptovalutami je sicer na Kitajskem že od leta 2019 prepovedano. Na ta način so želeli preprečiti pranja denarja in izvoz gotovine v tujino. Po navedbah AFP so na Kitajskem pred letom 2019 opravili okoli 90 % svetovne menjave v tem sektorju.

Kitajsko nacionalno združenje za internetno financiranje, kitajsko bančno združenje ter kitajsko združenje za plačila in kliring, so izpostavili, da so vrednosti kriptovalut strmo poskočile in strmo padle, špekulativno trgovanje s kriptovalutami pa da se je obnovilo. Nihanja cen pa po njihovem mnenju resno ogroža premoženje ljudi in moti normalno gospodarsko in finančno ureditev.

Po drugi strani pa so iz Washingtona prihajale govorice o regulaciji digitalnih valut. Gary Gensler, ki je prejšnji mesec prevzel funkcijo predsednika komisije za vrednostne papirje in borze (SEC), meni, da bi reguliran kripto trg zaščitil vlagatelje.

Tudi Elon Musk, velikan med električnimi avtomobili in prvi obraz Tesla, s svojimi tviti ni pripomogel k stabilnosti kriptovalut. Musk je oznanil, da Bitcoina ne bo sprejemal kot plačilo za avtomobile. Muskov razlog je potencialna okoljska škoda, ki lahko nastane zaradi rudarjenja bitcoinov.

Kljub temu raziskave kažejo, da ima trenutni bančni sistem – celo rudarjenje zlata – mnogo večji vpliv na okolje. V začetku tega tedna pa je Musk priznal, da družba ni prodala nobenega Bitcoina iz svojega portfelja.

V Bitcoin prostoru je gneča

Razlog, da je prišlo do padca vrednosti Bitcoina je moč iskati tudi v nedavni raziskavi banke Bank of America, ki je zaključila, da se je velikih oziroma institucionalnih vlagateljev v Bitcoin nabralo bistveno preveč. Skoraj polovica (43 %) vprašanih v raziskavi meni, da je v »Bitcoin prostoru gneča«,75 % pa jih meni, da je Bitcoin v finančnem balonu. Bank of America s sedežem v Severni Karolini, je med 7. in 13. majem anketirala 194 udeležencev z 592 milijardami dolarjev premoženja v upravljanju.

Čeravno je bila prejšnja sreda za mnoge vlagatelje v kriptovalute »krvav dan« je globokemu padcu sledil hiter odboj.
Čeravno je bila prejšnja sreda za mnoge vlagatelje v kriptovalute »krvav dan« je globokemu padcu sledil hiter odboj.
Vir slike: Pixabay

Kakšna je prihodnost kriptovalut?

Čeravno je bila prejšnja sreda za mnoge vlagatelje v kriptovalute »krvav dan« je globokemu padcu sledil hiter odboj. Bitcoin je v četrtek, 20. maja, poskušal obrniti trend. »Priplezal« je celo na 40.030 dolarjev za enoto. Kapitalizacija največje digitalne valute se je čez noč povečala za skoraj dva odstotka – na 749.272 milijarde dolarjev.

Še vedno pa je sicer težko reči, ali se bo kriptovaluta obdržala na vrednosti nad 40.000 dolarjev, a število zagovornikov koncepta tako imenovanega zdravega povratka v strokovni skupnosti narašča. Strateginja pri CoinShares Meltem Demirors verjame, da so občasne korekcije faze razvoja trga tiste, ki pospešujejo njegovo zorenje. Demirosova se tudi strinja s tistimi strokovnjaki, ki menijo, da so objave Elona Muska na Twitterju vplivale tudi na kripto trg.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice