Naprej na vsebino

Računalniške osnove: Kako pišemo matematične enačbe in simbole v Wordu?

Delo in šolanje od doma je večino ljudi »prisililo«, da so se računalniško opismenili. Ste se kdaj vprašali, če in kako bi lahko v Wordovem dokumentu ustvarili matematično enačbo? Ali pa ste morda že bili v situaciji, ko ste to nujno potrebovali? Konec koncev najdemo na računalniški tipkovnici zelo malo matematičnih simbolov.

Preberite tudi:

Računalniške osnove: Kako ustvariti brezplačno stran na WordPress.com

Osnove Worda: Kaj vse lahko gre narobe pri pisanju besedila?

Računalniške osnove: Kako izdelamo kazalo v Wordu?

Preverilo smo, katere vse matematične naloge lahko rešujete v Wordu in vam predstavljamo nekaj načinov, kako lahko v dokument vstavite matematični simbol ali enačbo.

Zavihek za simbole

Najbolj osnoven način za dodajanje simbolov ali celotnih enačb v Wordove dokument je s pomočjo zavihka, ki vam odpre seznam simbolov.

Kliknete na zavihek »Vstavljanje«.

Na koncu vrstice sta dva zavihka: »Simbol« in »Enačba«.

Kliknete na zavihek »Simbol«, kjer lahko izberete enega izmed pogosto uporabljanih simbolov ali pa kliknete na »Več simbolov …«.

Odprlo se vam bo okno, ki vsebuje ogromno simbolov, ki jih lahko vnesete v dokument tako, da željeni simbol označite in kliknete »Vstavi«. Seveda se morate pred tem z miško pomakniti na željeno mesto v dokumentu. V tem oknu lahko tudi spreminjate pisavo simbolov.

Zavihek za enačbe

Poleg zavihka za simbole ste verjetno opazili tudi zavihek za enačbe. S pomočjo tega zavihka lahko neposredno v dokument vstavite nekatere predpripravljene enačbe, kot je na primer Pitagorov izrek. Lahko pa tudi napišete svojo.

Najprej se pomaknete v zavihek »Vstavljanje«.

Če želite vstaviti predpripravljeno enačbo, kliknite na puščico obrnjeno navzdol – zraven zavihka »Enačbe«. Odpre se vam seznam nekaterih enačb, med katerimi se lahko pomikate s kolescem na miški ali s stranskim vodilom na zavihku. Če pa želite ustvariti svojo enačbo, kliknete na zavihek »Enačbe«.

Na mestu, kjer ste postavljeni v dokumentu, se vam odpre polje, v katerega boste enačbo zapisali.

Odpre se vam tudi nov zavihek »Enačba«, kjer najdete vse potrebne matematične simbole za pisanje enačb. V desnem delu zavihka je tudi orodja za enostavno pisanje ulomkov, korenov, integralov, matrik, najrazličnejših kombinacij oklepajev in še mnogo več.

Enačba rokopisa

Enačbo oziroma simbol lahko v dokument vstavite tudi tako, da ga preprosto narišete – seveda z miško.

Pomaknete se v zavihek »Vstavljanje« in kliknete na gumb »Enačba« (puščica navzdol).

Odpre se vam meni, kjer poiščete zavihek »Enačba rokopisa«.

Na tej točki se vam odpre polje, kjer boste lahko simbol ali enačbo narisali.

Med risanjem se vam bo v zgornjem polju izpisovala enačba. Črte, ki jih narišete enostavno pobrišete s pomočjo radirke, celoten zapis pa izbrišete z izbiro »Počisti«.

Ko ste z enačbo zadovoljni, kliknete »Vstavljanje« in enačba bo vstavljena v dokument.

Kode

Nekatere izmed najpogostejših simbolov lahko na hiter način vstavite tudi s pomočjo štirimestne kode.

To naredite tako, da se najprej pomaknete na željeno mesto v dokumentu, nato pa na tisto mesto vpišete kodo željenega simbola. Kode lahko vidite na spodnji tabeli.

Ko imate kodo napisano, držite tipko Alt in kliknete na tipko X (Alt + X). Koda se bo spremenila v simbol.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice