Skip to content

Bitcoin se je povzpel nad 40.000 dolarjev

Danes se je Bitcoin prvič od padca prejšnji teden povzpel nad 40.000 ameriških dolarjev. Nedavna volatilnost na trgu kriptovalut pa je pokazala le malo posledic padca.

Bitcoin je že poskočil za 6,5 %, na 40.904 ameriških dolarjev. Posledično so na vrednosti začeli pridobivati tudi manjši kriptokovanci, ki običajno z največjo kriptovaluto naraščajo in tudi padajo. Ether se je celo povzpel za več kot 7,5 %, na več kot 2.906 ameriških dolarjev.

Kljub nastali situaciji – padcu vrednosti prejšnji teden, je Bitcoin ta mesec upadel za 30 % in je aprila izgubil več kot 37 % od rekordne vrednosti, ki je znašala skoraj 65.000 ameriških dolarjev. Vseeno pa je Bitcoin letos pridobil več kot 40 % vrednosti glede na lani.

Preberite tudi:

Bitcoin ponovno počasi raste

Obdavčitev kriptovalut v Sloveniji

Bitcoin je prejšnji teden v zelo nestanovitnem trgovanju dosegel 30.066 ameriških dolarjev, kar je najnižje vrednost od januarja.

Da spomnimo, med gonilnimi silami oziroma glavnimi razlogi nedavnega padca Bitcoinov so strahovi pred represijo na Kitajskem, zaskrbljenost zaradi okoljskih vplivov proizvodnje Bitcoinov – rudarjenja oziroma »energetskega intenzivnega procesa«. Svoj delež pa so dodali tviti Elona Muska.

Nekaj dni po tem, ko je Peking obljubil, da bo zajezil rudarstvo in trgovanje z Bitcoini, je Kitajska severna regija Notranja Mongolija zaostrila kampanjo proti rudarjenju kriptovalut in objavila osnutek pravil za izkoreninjenje posla s kriptovalutami.

Komisija za razvoj in reforme Notranje Mongolije je v predlaganih pravilih zapisala, da bodo telekomunikacijska podjetja in internetna podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami odvzeli dovoljenja za poslovanje.

Prav tako je komisija dejala, da bodo oblasti uvedle strožje zahteve za varčevanje z energijo za industrijske parke, podatkovne centre in elektrarne, ki rudarjem kriptovalut zagotavljajo lokacijo in elektriko.

Notranja Mongolija je sicer že marca napovedala, da bo končala vse projekte rudarjenja kriptovalut v okviru prizadevanj za doseganje ciljev energetske učinkovitosti. Kar pa so očitno v teh dneh tudi začeli uresničevati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice