Naprej na vsebino

Rok za doplačilo dohodnine se izteka

Skoraj milijon davčnih zavezancev je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2020. 345.621 davčnih zavezancev, ki bodo dobili dohodnino povrnjeno, bodo le-to dobili nakazano na TRR do tega petka, 28. maja 2021. Kar 148.712 davčnih zavezancev pa bo moralo dohodnino doplačati. Če spadate med slednje, ne pozabite, rok za doplačilo dohodnine se izteče v ponedeljek, 31. maja 2021.

Pred kratkim smo že pisali o tem, da je nujno, da prejet dohodninski izračun preverite. Preveriti bi morali, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih pravilni. Podatke primerjati s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od svojega delodajalca, oz. s tistimi, ki ste jih prejeli iz kateregakoli naslova.

Če ste ugotovili, da podatki v izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi, ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, ste morali najpozneje do petka, 30. aprila 2021, podati ugovor.

Če le-tega niste naredili in je finančna uprava naredila napako pri vašem izračunu, ste storili davčni prekršek po 1. točki prvega odstavka 395. člena ZDavP-2, za katerega je določena globa od 400 do 5.000 evrov.

V kolikor ste napako odkrili in zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor vam zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Vračilo dohodnine lahko vrnete tudi v več obrokih

Vsekakor nimajo vsi možnosti, da povrnejo premalo plačano dohodnino v enem znesku, zato je prav, da vas spomnimo, da obstaja tudi druga pot. Odmerjeni davek lahko poravnate v več obrokih. Vendar to ne pomeni, da se kar sami odločite, da boste plačevali v obrokih, ampak morate za to vložiti ustrezen obrazec.

Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke, a če kljub temu ne bi zmogli plačati, lahko zaprosite za še več obrokov. Ko vložite obrazec vam ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju. Roka za vložitev obrazca ni. Priporoča pa se, da ga vložite čim hitreje.

Idealno bi bilo, da ste ga vložili takoj, ko ste prejeli plačilni nalog, ki ga ne morate plačati v enkratnem znesku.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice