Naprej na vsebino

Bančni račun v tujini

Domača banka ali banka v tujini? Višanje stroškov bančnih storitev, neprilagodljivost nekaterih bank ter nenazadnje globalizacija so razlogi, da se vedno več ljudi odloča za odprtje bančnega računa v tujini.

Konec leta 2018 je imelo bančni račun v tujini približno 40 tisoč Slovencev,pred slabim letom pa je številka poskočila na 55 tisoč, je poročal Siol.net. Najverjetneje je trenutna številka tujih bančnih računov še višja.

Preberite tudi:

Pet nevarnosti debetne kartice

Mobilne oziroma e-denarnice v Sloveniji

PayPal za začetnike: Za kaj gre in kako ga uporabljati za izvajanje transakcij?

Zakaj bi se sploh odločili za bančni račun v tujini?

Bančne storitve v Sloveniji so se občutno podražile, marsikatera storitev, ki je bila pred tem brezplačna, je zdaj plačljiva. Prav to je lahko tudi razlog, zakaj se zdi bančni račun pri tuji, spletni banki privlačnejši, saj je uporaba takšnih bank v večini primerov za povprečnega uporabnika brezplačna. To pa predvsem zato, ker imajo spletne banke enostavno nižje stroške, lahko pa dosežejo veliko več uporabnikov. Spletne banke nimajo poslovalnic, kar pomeni tudi manj zaposlenih.

Dodaten razlog, ki govori v prid spletnim bankam, je tudi digitalizacija lokalnih bank, ki je v teh letih nekoliko zaostala. Kljub temu, da imamo na voljo spletno in mobilno obliko banke, je potrebno še vedno za marsikatero storitev fizično obiskati poslovalnico. Sicer lahko na tem področju opazimo spremembe, saj se je veliko bank odločilo za prenovo spletnih in mobilnih bank ter tako digitaliziralo kakšno bančno storitev več.

Morda pa se boste ustavili pri zelo pomembnem vprašanju – kako pa je z varnostjo? Navsezadnje je vaš denar naložen v tujini. Spletne banke imajo prav enako bančno licenco kot lokalne in vaši depoziti so prav tako zavarovani do 100.000 evrov kot v vsaki domači banki. To tudi pomeni, da ima bančni račun, odprt v Nemčiji ali Litvi enak status kot bančni račun, odprt v Sloveniji – nanj lahko prejemate plačo, zaslužek, nakazila znotraj SEPA območja pa imajo prav tako enak status kot nakazila znotraj Slovenije.

Vseeno pa je pomembno, da omenimo tudi nekaj slabosti, ki pridejo skupaj z bančnim računom v tujini. Dostopnost. Spletne banke so seveda veliko manj dostopne, saj imajo sedež v tujini. V kolikor imate odprt bančni račun pri banki N26, morate odpotovati v Nemčijo, če bi želeli stati pred njihovimi vrati.

Kako pa je s pologom gotovine? Banka Revolut gotovinskih pologov ne omogoča, niti tako, da denar pošljete po pošti ali ga prinesete osebno v Litvo. Podobno velja tudi za ostale tuje banke.

Dodaten razlog, ki govori v prid spletnim bankam, je tudi digitalizacija lokalnih bank, ki je v teh letih nekoliko zaostala.
Dodaten razlog, ki govori v prid spletnim bankam, je tudi digitalizacija lokalnih bank, ki je v teh letih nekoliko zaostala.
Vir slike: Revolut

Nekoliko boste morali razmisliti tudi glede dvigov na bankomatih. Seveda lahko dvigujete neomejeno na vseh bankomatih v Sloveniji, vendar so dvigi brezplačni samo do neke meje. Po tem se obračuna provizija. Tuje spletne banke, zaenkrat, še ne omogočajo posojil v Sloveniji, kar vam lahko tudi poslabša izkušnjo z bančnim računom v tujini.

»Dober dan, s FURS-a kličem…«

Kako pa na vse to gledajo državne institucije? Odprtje bančnega računa v tujini vključuje eno posebnost in sicer, bančni račun je potrebno prijaviti. Prijavite ga lahko v elektronski obliki preko portala eDavki oziroma osebno ali po pošti na kateremkoli finančne uradu. To morate storiti v osmih dneh od odprtja, prav tako morate v omenjenem roku prijaviti kakršnekoli spremembe, tudi zaprtje računa.

Prijava je hitra in brezplačna, hkrati pa se tako izognete morebitnim nevšečnostim ali celo globi. Včasih se vam lahko pojavi vprašanje, ali je za neko finančno storitev potrebna prijava ali ne (na primer: PayPal denarnica). Za merilo si lahko vzamete dejstvo, ali storitev vključuje IBAN številko ali ne. V primeru, da pridobite IBAN številko je storitev potrebno prijaviti kot bančni račun v tujini.

Za merilo si lahko vzamete dejstvo, ali storitev vključuje IBAN številko ali ne. V primeru, da pridobite IBAN številko je storitev potrebno prijaviti kot bančni račun v tujini.
Za merilo si lahko vzamete dejstvo, ali storitev vključuje IBAN številko ali ne. V primeru, da pridobite IBAN številko je storitev potrebno prijaviti kot bančni račun v tujini.
Vir slike: FURS

Vsekakor bančni računi v tujini in »online« banke predstavljajo zanimivo alternativo za vodenje osebnih financ, ki se jo splača raziskati. Zadeva je dokaj nova in v hitrem razvoju, ki obljublja uporabne in ugodne storitve za potrošnike, še posebej v sodelovanju s tehnologijo, ki že poganja kriptosvet. Kot primer lahko vzamemo banko Revolut, ki skorajda vsak mesec izda nove posodobitve za svojo aplikacijo in s tem nove možnosti za upravljanje denarnih sredstev. Kot marsikje drugje, bo tudi tukaj čas razkril še vse ostale prednosti in slabosti omenjenih storitev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice