Skip to content

Ponarejanje in uporaba ponarejenih PCT potrdil je kaznivo dejanje

Poletje je pred vrati, prav tako so se sprostile premnoge dejavnosti, kar nakazuje, da smo vse bližje t. i. normalnem življenju. A kaj ko je hudič v podrobnostih in ta svoboda zajema tudi PCT pogoj. A kot smo že pisali, smo Slovenci zelo iznajdljiv narod in zelo hitro najdemo lažjo, drugačno pot, pa če tudi gre za kaznivo dejanje.

Slovenski policisti so v preteklih mesecih na mejnih prehodih obravnavali kar nekaj primerov, ko so se potniki ob vstopu v Slovenijo poskušali izogniti karanteni in so se zato pri mejni kontroli uporabili ponarejeno potrdilo.

Ob tem pa je nujno poudariti, da je izkazovanje s ponarejenimi potrdili kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251. členu Kazenskega zakonika RS. Policisti so ob mejni kontroli pozorni tudi na verodostojnost samih potrdil, ki jih predložite, pri tem pa sodelujejo tudi z Zdravstvenim inšpektoratom RS.

Preberite tudi:

Ali lahko prideš do potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne da bi se cepil?

Kdaj ste nazadnje rekli policistu HVALA?

V Slovenijo lahko v skladu s tretjim odstavkom 7. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19 (Uradni list RS, št. 85/21 in 89/21) brez napotitve v karanteno na domu vstopite če ob vstopu v Slovenijo predložite:

 • dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega antigenskega testa (test HAG), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
 • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da ste preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;
 • dokazila o cepljenju zoper covida-19, s katerim dokazujete, da je preteklo od prejema:
  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  • drugega odmerka cepiva covid-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (covid-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • odmerka cepiva covid-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
  • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
  • drugega odmerka cepiva covid-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.
Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.
Vir slike: Policija

Zaradi ponarejenih listin lahko greste v zapor do treh let

Mogoče je res nekaj vašim prijateljem uspelo pretentati policiste in so mejo prečkali s ponerejenim potrdilo, a je tveganje veliko. Policisti ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, listino zasežejo, vas pa bodo kazensko ovadili. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.

Če boste kljub ponarejenim potrdilo izpolnjevali pogoje za vstop na območje Slovenije, vas bodo policisti po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja prav tako napotili v 10-dnevno karanteno na domu.

Tistim tujim državljanom, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in ne morejo izkazati naslova bivanja, kjer bodo prestajali karanteno, pa se vstop v Slovenijo dovoli le, če so zagotovljene ustrezne nastanitvene kapacitete za izvajanje karantene.

Če ste premišljevali o tem, da bi le koga plačali za ponarejeno potrdilo, ali ga sami naredili, dobro premislite, če je vredno tvegati zapor do treh let.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice