Naprej na vsebino

Ali lahko prideš do potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne da bi se cepil?

Pogoj PCT (prebolevnik, cepljen ali testiran) je trenutno edini način, da se lahko posameznik giblje normalno. Če je to prav, je vprašanje za kakšen drug prispevek, a vsekakor je za marsikoga trn v peti. »Težko« je tistim, ki so proti cepljenju, se ne želijo testirati in so hkrati imeli to srečo, da še niso zboleli.

Slednje pa je za marsikoga tudi razlog, da se ne želi ne cepiti in ne testirati, ker je prepričan, da je dovolj pazljiv in dovolj zdrav, da ne bo zbolel. Le upamo lahko, da bo temu tako.

Preberite tudi:

Cepljenje otrok proti covidu-19 v Sloveniji

[RAZISKUJEMO]: Kako in kje se prijavite na cepljenje? Kako in kje se odjavite ter preverite, kdaj boste na vrsti?

Od danes dalje se na cepljenje prijavljate preko portala zVem

Slovenci smo v tem času epidemije pokazali in dokazali, da smo zelo iznajdljivi ter da smo strokovnjaki pri iskanju pravnih praznin in lažjih poti, da dosežemo svoj cilj. Napisali bi lahko cel roman o tem, kako smo kršili ukrepe, ker se je našla pot.

Gostinci in nastanitveni obrati so kaj hitro gostovali povečano število poslovnih dogodkov. Kar naenkrat se je povprečna slovenska družina povečala in kristalno jasno je postalo, kaj vse smejo preverjati policisti in kaj inšpektorji.

Tudi pri testiranju smo našli način, kako okoli prinesti že nekoga. Ravno zaradi pogoja PCT so mnogi pogruntali, da če dobijo potrdilo, da so pozitivni, bodo sicer 10 do 14 dni morali biti doma, v samoizolaciji, a potem bodo naslednjega pol leta svobodni in bodo lahko šli, kamor bodo želeli.

Prvotno se je ob testiranju zahtevala le zdravstvena kartica. Ljudje so kmalu pogruntali, da je popolnoma izvedljivo, da z zdravstveno kartico na testiranje pošljejo prijatelja, znanca, ki je potrjeno pozitiven. Cena za takšno »storitev« je bila v povprečju 50 evrov.

Dokaj hitro se je razvedelo za te podvige in zdaj morate ob testiranju pokazati tudi osebni dokument. Nekako bolj neumno pa je bilo početje ljudi, in še danes bi se našli takšni, ki to še vedno počnejo, da so se družili s potrjeno pozitivnimi z namenom, da se okužijo.

Cepilna enota Celje se je v zadnjem tednu kar nekajkrat znašla v središču pozornosti medijev, predvsem s svojimi drznimi potezami – cepljenje za vse brez naročanja, ne glede na regijo.
Cepilna enota Celje se je v zadnjem tednu kar nekajkrat znašla v središču pozornosti medijev, predvsem s svojimi drznimi potezami – cepljenje za vse brez naročanja, ne glede na regijo.
Vir slike: ZD Celje

Celje cepilna zgodba o uspehu?

O čisto novem nivoju pridobivanja pogoja PCT pa se zadnje tedne šušlja v Celju. V uredništvu smo bili seznanjeni s skoraj neverjetno zgodbo, ki pa se je pokazala kot ena izmed mnogih, ki je osnova za »navodila«, kako do potrdila o cepljenju proti covidu-19, čeprav sploh nisi cepljen.

Cepilna enota Celje se je v zadnjem tednu kar nekajkrat znašla v središču pozornosti medijev, predvsem s svojimi drznimi potezami – cepljenje za vse brez naročanja, ne glede na regijo. Slišali smo tudi, da si lahko to cepilno enoto vzamemo za vzgled. Gneča, dejansko nepremišljeno dejanje in tudi možnosti zlorab niso bile v ospredju oz. se o tem ni nihče spraševal.

Dvomim, da je tudi kdo pomislil, da se je priporočilo, da se posameznik o cepljenju pogovori z osebnim zdravnikom, saj na cepilni enoti ne morejo vedeti, ali ima kakšno posebno zdravstveno stanje, zaradi katerega je bolje, da se ne cepi, oz. da se ne sme cepiti z vsakim cepivom. A to ni zgodba tega prispevka.

Cepljenje v Celju poteka v Hali Golovec, hala L. Po preverbi pri varnostniku pri vhodu se po rdeči preprogi sprehodiš do vpisnega pulta. Običajno je aktiviran en vpisni pult, kjer okoli pet vpisnikov vpisuje podatke bodočih cepljencev. Ko se vpišete, sledite rdeči preprogi, kjer vas usmerijo v enega izmed treh cepilnih boksov na desni strani.

Tam vas sprejme prijazna sestra, vam razloži, s katerim cepivom boste cepljeni, na kaj morate biti pozorni, in vas napoti proti »čakalni« coni, ki je levo od cepilnih boksov, kjer počakate 15 minut in kamor vam prinesejo tudi potrdilo o tem, da ste cepljeni.

V Celju se lahko ne cepiš in dobiš potrdilo, da si cepljen?

Načeloma nič spornega in cepljenje poteka tekoče, težava pa nastane, ker so ljudje v tem protokolu našli »luknjo«. Tako je med ljudmi, ki so strogo proti cepljenju, se ne želijo testirati in tudi niso prebolevniki, a kljub temu se ne želijo prepirati zaradi PCT, zaokrožilo natančno navodilo, kako ta celjski sistem pretentati. Cepljenje brez naročanja pa je zgodbo še razširilo.

Med ljudmi, ki so strogo proti cepljenju, se ne želijo testirati in tudi niso prebolevniki, a kljub temu se ne želijo prepirati zaradi PCT, zaokrožilo natančno navodilo, kako ta celjski sistem pretentati. Cepljenje brez naročanja pa je zgodbo še razširilo.
Med ljudmi, ki so strogo proti cepljenju, se ne želijo testirati in tudi niso prebolevniki, a kljub temu se ne želijo prepirati zaradi PCT, zaokrožilo natančno navodilo, kako ta celjski sistem pretentati. Cepljenje brez naročanja pa je zgodbo še razširilo.
Vir slike: ZD Celje

»Prijaviš se na cepljenje in počakaš na to, da dobiš datum in uro. V dnevih, ko ni bilo prijave, pa samo prideš. Ko prideš do vpisnega pulta, se vpišeš pri prvih dveh in spremljaš, kaj se dogaja pred tabo, le toliko se obotavljaš, da se pred tabo nekdo prijavi, in mu slediš. Ko je le-ta usmerjen v cepilni boks na desni, ti smukneš na levo in se usedeš na stol v ‘čakalni coni’. Počakaš, da ti dajo potrdilo, in lahko greš. Hkrati upoštevaš tudi to, da si pri vpisu že urejen tako, da bi lahko le rokav dvignil, tudi ni narobe, če imaš že na rami bel obliž z vato, podobno kot ga dobiš pri odvzemu krvi.«

Koliko osebam je na ta način uspelo priti do potrdila o cepljenju proti covidu-19, je vprašanje za milijon evrov. Kar nekaj ljudi se tudi javno hvali, da jim je uspelo okoli prinesti zdravstveno osebje. Tudi naši sogovorniki, katerih imena hranimo v uredništvu, zagotavljajo, da so eni izmed tistih, ki jim je to uspelo.

Hkrati pa se ob tem postavlja vprašanje, kako to, da celjska cepilna enota ni, če so zgodbe res resnične, zaznala odstopanja med številom porabljenega cepiva in izdanimi potrdili. Žal do sedaj celjski cepilni center, razen na vladnih novinarskih konferencah, ni imel časa, da bi odgovoril na naša novinarska vprašanja, da bi lahko še pri njih preverili, če so seznanjeni s tovrstno prakso in če je prišlo do odstopanj med številom porabljenih cepiv in izdanimi potrdili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice