Skip to content

Cepljenje otrok proti covidu-19 v Sloveniji

Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi jasno povedala, da bo razglasila konec epidemije/pandemije, ko bo cepljenih vsaj 75 % svetovnega prebivalstva. Hkrati pa je »okrcala« tudi Evropo, da ima slabo precepljenost in bi lahko naredila več na tem področju. Zemljevid cepljenih po svetu sicer riše drugo slika, a pomembno je, da je po mnenju SZO cepljenje edini učinkovit spopad s covidom-19.

Zemljevid cepljenih po svetu s prvim odmerkom.
Zemljevid cepljenih po svetu s prvim odmerkom.
Vir slike: Splet

Preberite tudi:

EMA sporočila, da je cepivo proti covidu-19 AstraZenece varno

Vodnik za preživetje covida-19

Bogate države se zalagajo z veliko več odmerki cepiv, kot jih potrebujejo

Zato ni presenetljivo, da se je težilo k temu, da se cepi tudi otroke. Trenutno naj bi za cepljenje otrok bilo najbolj primerno cepivo Comirnaty (op. a. Pfizer in BioNTech sta svojo cepivo registrirala pod znamko Comirnaty. V Sloveniji smo to cepivo »posvojili« kot Pfizer.). Dosedanje raziskave so pokazale, da je cepivo varno tudi za najstnike mlajše od 18 let in starejše od 16.

Za omenjeno cepivo so opravili tudi raziskave primernosti za otroke stare 12 let ali več. Ugotovljeno je bilo, da je cepivo varno tudi zanje. Podobne raziskave so opravili tudi za cepivo Moderna in Janssen, dokončni rezultati pa bodo znani v prihodnjih dneh.

V Sloveniji se je že cepilo otroke/najstnike mlajše od 18 let in starejše od 16. Po besedah koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina naj bi cepili otroke, ki imajo kronična obolenja, dijake, ki so delali na covid oddelkih in otroke, ki spadajo v katero izmed t. i. kritičnih skupin. Za vse ostale najstnike, pa bo po njegovih besedah, treba še počakati na odločitev EMA, ki pa je v petek tudi podala svoje mnenje.

Nekateri cepilni centri in osebni zdravniki že kar nekaj časa sprejemajo prijave zainteresiranih najstnikov. Nekateri dispanzerji za šolske otroke in mladino svojim pacientom oziroma staršem svetujejo, da če se imajo namen cepiti oziroma imajo namen dati cepiti otroke, da se na cepljenje prijavo že sedaj, ko pa bo dovoljeno cepljenje bodo tako takoj poklicani.

V Sloveniji se naj bi po do sedaj znanih podatkih cepilo z obema odmerkoma 0,1 % otrok mlajših od 18 let. Z obema odmerkoma je s Pfizerjem bilo cepljenih že 220 otrok, z Astra Zeneco sedem, z Moderno en in z Janssenom sedem otrok.

Število cepljenih otrok v Sloveniji.
Število cepljenih otrok v Sloveniji.
Vir slike: NIJZ

EMA je odobrila cepljenje otrok od 12 do 15 leta

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (op.a.: odbor pri EMA) je priporočil, da se podaljša indikacija za cepivo Pfizer – da se dovoli cepljenje otrok, starih od 12 do 15 let. Cepivo je že bilo odobreno za uporabo pri odraslih in mladostnikih, starih 16 let in več.

Uporaba cepiva Pfizer pri otrocih od 12. do 15. leta bo enaka kot pri ljudeh in najstnikih starih 16 let in več. Cepljeni otroci bodo cepivo dobili v obliki dveh injekcij v mišice nadlakti, v razmiku treh tednov.

Odbor je sicer ugotovil, da v raziskavi, zaradi majhnega numerusa ni bilo mogoče zaznati redkih neželenih zapletov in hkrati izpostavil, da so zelo redki primeri miokarditisa (vnetja srčne mišice) in perikarditisa (vnetja membrane okoli srca), ki so se pojavili po cepljenju z zdravilom Pfizer, predvsem pri mlajših od 30 let.

Primere, ki so bili prijavljeni, kot redki nezaželeni stranski zapleti, po preverjanju in raziskovanju niso potrdili, da bi zapleti nastali zaradi cepiva. EMA pa kljub temu pozorno spremlja vse stranske zaplete po cepljenju.

Kljub navidezni negotovosti odbor menil, da koristi zdravila Pfizer pri otrocih, starih od 12 do 15 let, prevladajo nad tveganji, zlasti pri otrocih s stanji, ki povečujejo tveganje za hudo obliko covida-19.

Odbor tudi sporoča, da se bosta varnost in učinkovitost cepiva pri otrocih in odraslih še naprej skrbno spremljala.

Raziskava, ki je potrdila, da je Pfizer varno cepivo za otroke

Učinke zdravila Pfizer na otroke so raziskali pri 2260 otrocih, starih od 12 do 15 let. Študija je bila izvedena v skladu z načrtom pediatričnih preiskav (PIP), ki ga je odobril Odbor za pediatrijo EMA (PDCO).

Raziskava je pokazala, da je bil imunski odziv na zdravilo Pfizer v tej skupini primerljiv z imunskim odzivom v starostni skupini od 16 do 25 let. Merili so raven protiteles proti SARS-CoV-2. Učinkovitost zdravila Pfizer je bila izračunana pri skoraj 2000 otrocih, starih od 12 do 15 let, ki niso imeli znakov predhodne okužbe. Ti so prejeli bodisi cepivo bodisi placebo. Nihče pa ni vedel, kaj je dobil.

Od 1005 otrok, ki so prejeli cepivo, se nobeden ni okužil s covidom-19. Od 978 otrok, ki so prejeli placebo pa je 16 otrok zbolelo. Torej je raziskava pokazala 100 % učinkovito cepiva pri preprečevanju proti covidu-19, čeprav je dejanska stopnja zaščite ocenjena med 75 % in 100 %.

Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih, starih od 12 do 15 let, so podobni tistim, ki so že vpisani v seznam stranskih učinkov.
Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih, starih od 12 do 15 let, so podobni tistim, ki so že vpisani v seznam stranskih učinkov.
Vir slike: Splet

Stranski učinki cepiva pri otrocih

Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih, starih od 12 do 15 let, so podobni tistim, ki so že vpisani v seznam stranskih učinkov. Testirani otroci so poročali o bolečini na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlico in zvišano telesno temperaturo. Ti učinki so običajno blagi ali zmerni in se izboljšajo v nekaj dneh po cepljenju.

Delovanje Pfizerja

Pfizer telo pripravi na obrambo pred covidom-19. Vsebuje molekulo, imenovano »messenger RNA« (mRNA), ki vsebuje navodila za izdelavo »spike« proteina. To je beljakovina na površini virusa SARS-CoV-2, ki jo načeloma virus potrebuje za vstop v telesne celice.

Ko oseba prejme cepivo, bodo nekatere njene celice prebrale navodila mRNA in začasno proizvedle beljakovine. Imunski sistem osebe bo nato te beljakovine prepoznal kot tujek in ustvaril protitelesa ter aktiviral celice T (bele krvne celice), da jih napadejo.

Ko bo kasneje oseba prišla v stik z virusom SARS-CoV-2, jo bo imunski sistem prepoznal in bo pripravljen na obrambo telesa. Ob tem je treba še povedati, da mRNA iz cepiva ne ostane v telesu, ampak se razgradi kmalu po cepljenju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice