Naprej na vsebino

Bogate države se zalagajo z veliko več odmerki cepiv, kot jih potrebujejo

Bogate države se ne ozirajo na revnejše in cepiva prednostno kupujejo le zase. Še več, zalagajo se bolj, kot je potrebno, medtem pa drugod cepiva primanjkuje.

Kljub mednarodnemu programu Covid-19 Vaccines Global Access (Covax), katerega namen je državam članicam enakopravno zagotoviti po dve milijardi odmerkov cepiv, se bogate države same dogovarjajo s farmacevtskimi družbami in kupujejo več cepiv, kot jih dejansko potrebujejo. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko slednje boj s pandemijo podaljša do leta 2024.

Preberite tudi:

EMA sporočila, da je cepivo proti covidu-19 AstraZenece varno

Cepljenje proti covidu-19: katerim informacijam zaupati?

Covax je na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije, Koalicije za pripravljenost na epidemije in Gavi, zveze za cepiva, nastal aprila lani. Do danes se je v program prijavilo 190 držav.

Nekatere države so napovedale tudi ločene zaveze, da bodo cepiva podarile drugim.

Avstralska vlada je na primer oktobra lani obljubila, da bo v treh letih investirala 500 milijonov dolarjev za dobavo cepiv sosednjim državam jugovzhodne Azije in Tihega oceana.

Deborah Gleeson: »Mislim, da je bil program Covax dobra ideja v smislu mehanizma za nakup in distribucijo cepiv na pravičen način po vsem svetu.«
Deborah Gleeson: »Mislim, da je bil program Covax dobra ideja v smislu mehanizma za nakup in distribucijo cepiv na pravičen način po vsem svetu.«
Vir slike: Tviter Deborah Gleeson

ZDA za Covax obljubljajo milijarde

Ameriška vlada obljublja, da bo na svetovnem gospodarskem vrhu G7 zastavila štiri milijarde ameriških dolarjev programu cepljenja za države v razvoju v upanju, da bodo temu sledile tudi druge države.

Toda bogate države uničujejo program Covax, pravi dr. Deborah Gleeson z univerze La Trobe, ki raziskuje, kako mednarodni trgovinski sporazumi vplivajo na dostop do zdravil.

Te države bi morale in lahko pospešijo konec pandemije covida-19, pravi.

»Mislim, da je bil program Covax dobra ideja v smislu mehanizma za nakup in distribucijo cepiv na pravičen način po vsem svetu,« je za Reuters dejala dr. Gleeson.

»Toda spodkopal ga je način, kako so se bogate države dogovarjale o pogodbah s farmacevtskimi podjetji in globalno pograbile cepiva, kar pomeni, da je bila ponudba za Covax močno omejena.«

Kako deluje Covax?

Osrednja ideja Covaxa je, da države članice v program vložijo denar in v zameno dobijo dostop do zbirke dveh milijard odmerkov cepiva proti covidu-19 leta 2021.

Gana je prva od 92 držav nižjega dohodkovnega razreda, ki je prejela cepiva, pridobljena v okviru pobude Covax, ki jo podpirajo Združeni narodi.

Ker dve milijardi odmerkov ne bo dovolj za doseganje čredne imunosti po vsem svetu, je cilj cepiti najbolj ranljive osebe.

Covax je najboljši način za usklajevanje distribucije cepiv proti covidu-19 ljudem, ki jih potrebujejo, pravi Mike Toole, epidemiolog z inštituta Burnet.

Prve pošiljke so bile v Gano dostavljene februarja.

Toda medtem ko je Covax od februarja zbral šest milijard ameriških dolarjev, za izpolnitev cilja v letu 2021 potrebuje vsaj še dve milijardi.

Toda tudi po tem, ko mu uspe zbrati ta dodatna sredstva, je v ospredju še en problem: tržni.

Covax je najboljši način za usklajevanje distribucije cepiv proti covidu-19 ljudem, ki jih potrebujejo, pravi Mike Toole.
Covax je najboljši način za usklajevanje distribucije cepiv proti covidu-19 ljudem, ki jih potrebujejo, pravi Mike Toole.
Vir slike: Burnet, Institute

Bogate države upravljajo trg cepiv

Cilj Covaxa blokirajo bogate države, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom in Avstralijo, saj so sklenile prednostne pogodbe s proizvajalci cepiv, ki so količinsko dovolj velike, da lahko večkrat cepijo svoje prebivalstvo.

»Do novembra 2020 je bilo vnaprej kupljenih skoraj 7,5 milijarde odmerkov cepiva,« je dejala dr. Gleeson.

»Nekaj več kot polovico so rezervirale bogate države, ki sestavljajo 14 odstotkov svetovnega prebivalstva.«

Tudi če upoštevamo cepljenje z dvema odmerkoma, bi 124 milijonov naročenih avstralskih odmerkov (ne upoštevajoč tistih, ki jih dobijo prek Covaxa) lahko v celoti zadostovalo za cepljenje prebivalstva 2,5-krat.

Ponekod je ta številka še višja. Kanada je denimo naročila 338 milijonov odmerkov, dovolj za petkratno cepljenje vsakega Kanadčana.

To pretirano naročanje, imenovano tudi nacionalizem cepiv, pomeni, da je za Covax na voljo manj cepiv.

Nekatere države, na primer Združeno kraljestvo, so obljubile, da bodo razdelile presežek zalog cepiv, je dejal profesor Toole.

»Toda kdaj pa se bodo odločili za to? Ali bodo počakali, da bodo dosegli 70-odstotno pokritost?« se sprašuje. Prav tako je pozval EU, naj sprosti milijon od 3,8 milijona odmerkov, ki jih je Avstralija prednaročila iz evropskih proizvodnih obratov AstraZenece, in jih preusmeri na pacifiški otok.

Ampak to je lažje reči kot narediti, poudarja profesor. »ZDA, EU in Združeno kraljestvo so države, ki imajo veliko farmacevtsko industrijo in želijo zaščititi donosnost te industrije,« dodaja.

Če ne bomo ukrepali takoj, da bi vzpostavili ravnovesje, bo minilo še nekaj let, preden bomo imeli pandemijo pod nadzorom na svetovni ravni.
Če ne bomo ukrepali takoj, da bi vzpostavili ravnovesje, bo minilo še nekaj let, preden bomo imeli pandemijo pod nadzorom na svetovni ravni.
Vir slike: Torsten Simon, Pixabay

Dr. Gleeson je razočarana, ko vidi, da bogate države ovirajo te procese, hkrati pa trdi, da bodo za rešitev problema dovolj že obstoječi sporazumi.

»Če ne bomo ukrepali takoj, da bi vzpostavili ravnovesje, bo minilo še nekaj let, preden bomo imeli pandemijo pod nadzorom na svetovni ravni,« je opozorila.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice