Skip to content

Končno bomo dobili covidno potrdilo

K reševanju covidne situacije so evropske države pristopile različno in v skladu s situacijo v državi. Skoraj večina držav zahteva za prestop meja izpolnjevanje PCT-pogoja, a ker je Evropska unija skupnost 27 držav in 24 jezikov, se pri prehajanju meja hitro lahko kaj zaplete.

Danes je Evropski parlament naredil velik korak naprej in na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino potrdil uvedbo digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi s 1. julijem začelo veljati v vsej EU. Za izdajo potrdila za državljane EU je glasovalo 546 poslancev, 93 jih je bilo proti in 51 vzdržanih. Za izdajo potrdila za državljane tretjih držav je glasovalo 553 poslancev, 91 jih je bilo proti in 46 vzdržanih.

Preberite tudi:

Potrdilo EU o covid-19 za lažje načrtovanje poletnih počitnic, varnejša potovanja po EU in pomoč turističnemu sektorju

Pomisleki in zmeda s potrdili o cepljenju proti covidu-19

Veste kateri socialni transferji vam pripadajo?

Potrdilo naj bi odpravilo omejitve, uvedene v boju z epidemijo, povrnilo življenje v t. i. normalo, olajšalo potovanja v uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma.

»Vesel sem, da smo v Evropskem parlamentu sprejeli nova pravila o evropskem digitalnem covidnem potrdilu, ki bo po napornem času pandemije končno olajšalo potovanja po Evropski uniji.

Zdaj so na vrsti države članice EU, da ta pravila spravijo ‘v življenje’ in pričnejo izdajati potrdila čimprej, še pred pričetkom poletne turistične sezone,« meni evropski poslanec Franc Bogovič in dodaja svojo izkušnjo potovanja po EU: »Kako naporno je bilo to potovanje v zadnjem času, sem občutil tudi sam: najprej testiranje s PCR-testom pred odhodom v Bruselj, spet testiranje za potovanje nazaj, dolgotrajno čakanje na letaliških okencih in preverjanje obrazcev.

Predvsem pa je bilo oteženo potovanje med državami članicami EU zaradi različnih pravil držav glede vstopov v posamezne države. Prav poenotenje teh pravil ter enotno digitalno covidno potrdilo EU je odgovor na te težave.

In verjamem, da nam bo vsem olajšalo potovanja odslej naprej in hkrati tudi spodbudilo okrevanje turistične panoge, ki je bila v pandemiji ena izmed najbolj prizadetih.«

Potrdilo naj bi bilo dostopno že 1. julija in bo veljalo 12 mesecev. Opremljeno bo s QR-kodo tako v papirni kot v digitalni obliki.
Potrdilo naj bi bilo dostopno že 1. julija in bo veljalo 12 mesecev. Opremljeno bo s QR-kodo tako v papirni kot v digitalni obliki.
Vir slike: EP

Potrdilo bo za državljane brezplačno

Evropski parlament je hkrati izpostavil, da bo potrdilo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Tisti, ki si bodo potrdilo zagotovili, ne bodo imeli omejitev pri potovanjih. Načeloma uporabnikom potrdila ne bo treba v karanteno, če seveda nima država drugače določenega ukrepa.

EP je tudi predlagal, da mora biti cenovno in tudi sicer dostopno tudi testiranje na okužbo s covidom-19. Zaradi tega bodo državam članicam iz sredstev EU namenili dodatnih 100 milijonov evrov.

Potrdilo bo imelo QR-kodo

Potrdilo naj bi bilo dostopno že 1. julija in bo veljalo 12 mesecev. Opremljeno bo s QR-kodo tako v papirni kot v digitalni obliki. Pravico do njegove pridobitve bo imel vsak, ki je bil cepljen, ima nedavno opravljen negativen test ali je prebolel covid-19. Kar pomeni, da se bodo izdajala tri različna potrdila.

Potrdila o cepljenju bodo morale priznavati vse države članice unije, če gre za cepiva, ki jih je odobrila EMA. V primeru drugih cepiv, ki so jih dovolili organi posameznih držav ali Svetovna zdravstvena organizacija, bo odločitev o priznavanju v rokah posameznih držav članic.

Zaradi namena zagotavljanja varnosti je bil dosežen dogovor, da morajo biti vsi osebni podatki obdelovani v skladu z uredbo EU o varstvu podatkov in se ne bodo posredovali oziroma hranili v drugi državi.

Potrdilo pa ne bo pogoj za prosto gibanje ter ne bo veljalo kot potovalni dokument. Torej je prostovoljne narave. Ob tem pa ne moremo mimo vprašanja, čemu se potem sploh uveljavljajo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice