Skip to content

Kar deset turističnih agencij je prenehalo z delovanjem

Končno, zadnji šolski dan, dan ko je večina že z misli na počitnicah in je ideja o plaži, morju in osvežilni pijači še tako živa. Nekateri bodo na oddih odšli v »lastni režiji«, drugi bodo raje to prepustili turističnim agencijam. O slednjih pa pred dopustom redko pomislimo.

Lani je kar nekaj že vplačanih aranžmajev odpadlo in potrošniki s(m)o upravičeno pričakovali povračilo denarja, ker je šlo za »višjo silo« in v skladu z veljavnim zakonom o potrošnikih, agencije to morajo storiti. Zaradi PKP pa agencijam tega še ni bilo treba narediti takoj. Potrošnikom so ponudile vrednotnice, hkrati pa je agencijam bilo omogočeno, da potrošniku povrnejo vplačane aranžmaje po letu dni od preklica epidemije (od 14. maja 2020).

Preberite tudi:

Pozor! Turistične agencije lahko izdajo vrednotnice, a to ni edina opcija

Preverite, ali vam je turistična agencija že vrnila denar in ali ni morda v stečaju

Že takrat je v ospredje stopilo vprašanje, zakaj morajo potrošniki »kreditirati« agencije in kako naj zagotovo vedo, da bo agencija še po letu dni sploh poslovala. Po podatkih registra Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) je bilo 31. decembra 2019 v Sloveniji registriranih 664 turističnih agencij. »Zaradi vpliva epidemije, ki se še posebej odraža v turizmu, so se nekatere turistične agencije odločile za vrnitev licence,« nam je sporočil Fedja Pobegajlo, direktor TGZS.

Zaradi vpliva epidemije, ki se še posebej odraža v turizmu, so se nekatere turistične agencije odločile za vrnitev licence.
Zaradi vpliva epidemije, ki se še posebej odraža v turizmu, so se nekatere turistične agencije odločile za vrnitev licence.
Vir slike: Pixabay

Kje se je zalomilo?

Trenutek, ko je bila razglašena epidemija, je na glavo obrnil čisto vse. Življenje, ki smo ga poznali je skoraj čez noč postalo drugačno. Omejilo se je potovanje, omejilo se je gibanje, na trenutke se je zdelo, da se je omejilo vse. Posledično marsikdo ni odpotoval na že rezervirano in plačano pot.

Ob tem je treba poudariti, da sta se v tej zagati znašla dve stran, obe čisto s svojimi težavami. Na eni strani je potrošnik ostal brez dopusta in denarja. Čeravno bi mu morala agencija v štirinajstih dneh povrniti vplačani znesek, večji del agencij tega ni naredilo, ker so vse upe polagale v PKP, ki bi jim omogočal izplačilo v obliki vrednotnic ali »odlog« vračila za eno leto.

PKP je bil sprejet in potrošnik je postal »brezplačni« kreditoposojilec agencijam. Po letu dni, pa je moral sam prositi za izplačilo in namesto, da bi dobil »obresti«, »nagrado« za kreditiranje, je moral plačati še administrativne stroške agenciji. Koliko pravičnosti je v tem, lahko presodite sami.

Na drugi strani, pa so se agencije znašle v težkem položaju. Na eni strani so se soočale s potrošniki, ki so zahtevali denar, na drugi strani pa so že same plačale vse nastanitve, prevoze … za potrošnikov aranžma in prav tako niso dobile vrnejo vplačano.

Kar pa je premnoge agencije prisililo v resen premislek kako naprej, mnoge so se odločile licence vrniti.

V obdobju od 13.3.2020 do 3.5.2021 so bile zaradi stečaja odvzete licence desetim turističnim agencijam, ostale licencirane turistične agencije so v povprečju sporočile, da se z dejavnostjo organiziranja in prodaje ne bodo več ukvarjale oziroma, da so prenehale delovati na tem področju
V obdobju od 13.3.2020 do 3.5.2021 so bile zaradi stečaja odvzete licence desetim turističnim agencijam, ostale licencirane turistične agencije so v povprečju sporočile, da se z dejavnostjo organiziranja in prodaje ne bodo več ukvarjale oziroma, da so prenehale delovati na tem področju
Vir slike: Pixabay

Vračilo in odvzem licenc

Direktor TGZS Fedja Pobegajlo nam je obrazložil, da je večina podjetij, ki so vrnile licence, imelo dejavnost organiziranja in prodaje turističnih paketov, registrirano kot dodatno dejavnost k osnovni dejavnosti, zato ni nujno, da so ta podjetja zdaj v stečajnem postopku.

»Tudi brez licenc bodo lahko opravljali enodnevne izlete. Po Zakonu o spodbujanju razvoja turizma, ki je usklajen z evropsko Direktivo o paketnih potovanjih, za enodnevne izlete, ki trajajo manj kot 24 ur in ne vključujejo prenočevanja, ni treba pridobiti licence za organiziranje in za prodajo turističnih paketov,« nam je še pojasnil

Po podatkih TGZS je lani na novo začelo poslovati 39 turističnih agencij, 57 turističnim agencijam pa so bile odvzete licence za organiziranje in za prodajo turističnih paketov. Na novo nastale so v večini nastale z namenom sprejemanja turističnih bonov. Težko pa je reči, če so vse agencije, ki so jim bile odvzete licence tudi dejansko zaprle vrata.

Od januarja 2021 do vključno maja 2021 je na novo začelo poslovati 24 turističnih agencij, 28 turističnim agencijam pa so bile odvzete licence za organiziranje in za prodajo turističnih paketov, so nam še sporočili iz TGZS.

»V obdobju od 13.3.2020 do 3.5.2021 so bile zaradi stečaja odvzete licence desetim turističnim agencijam, ostale licencirane turistične agencije so v povprečju sporočile, da se z dejavnostjo organiziranja in prodaje ne bodo več ukvarjale oziroma, da so prenehale delovati na tem področju,« je še povedal direktor TGZS, ter dodal: »Podjetij, ki imajo osnovno dejavnost registrirano kot organiziranje ali prodajo turističnih aranžmajev je mnogo več, kot je licenciranih turističnih agencij.«

Do podatka, ali je med agencijami, ki so šle v stečaj, tudi agencija pri kateri ste vi vplačali aranžma, najlažje pridete preko AJPES-a. Načeloma bi agencija morala vsaj na svoji spletni strani objaviti ta podatek, a če ga ne, potem se boste morali sami pozanimati do kdaj se lahko prijavite v stečajno maso in si na ta način vsaj zagotoviti, da boste mogoče vplačani aranžma le dobili povrnjen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice