Naprej na vsebino

Mednarodni izpit za avto – Kako ga pridobiti in kje je obvezen?

Svet postaja vse bolj dostopen. Glede na to, da lahko letimo skoraj kamorkoli na svetu, si običajno radi podrobneje ogledamo znamenitosti izbranega kraja neposredno z raziskovanjem po državi. Raziskujemo lahko peš, vendar to ni idealen način za kratka potovanja ali družinske počitnice. Veliko bolje je najeti avto, saj je cenovno ugodno in enostavno. Avto lahko najamemo tako osebno kot vnaprej preko interneta.

Pri izbiri avtomobila pri najemniškem podjetju morate vedno kupiti avtomobilsko zavarovanje. Če so vaše vozne izkušnje omejene (ali o tem ni podatkov), potem ne boste mogli prihraniti pri stroških zavarovanja. Vendar je včasih zaradi jezikovnih ovir precej težko dokazati svojo vozniško izkušnjo, ki jo vsebuje mednarodni izpit za avto. Če imate na primer kitajski izpit za avto, ga bo ameriškemu vodji najema skoraj nemogoče prebrati.

Preberite tudi:

Avtomobil so vam poškodovali na parkirnem prostoru, kaj pa zdaj?

Sedem nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Kaj sedaj? Tudi če človek že vozi, nihče ni zavarovan pred različnimi presenečenji. Zato bo v primeru nesreče treba, ob plačilu globe, prometnim policistom in drugim uradnikom stvari pojasniti. Navesti boste morali številne osebne podatke in podatke o vožnji, kjer pa se hitro lahko pojavijo jezikovne težave. Vsem tem težavam se je mogoče izogniti, če imate mednarodni izpit za avto.

Mednarodni izpit za avto se lahko naroči prek spleta.
Mednarodni izpit za avto se lahko naroči prek spleta.
Vir slike: Robfoto, Pixabay

Kaj je mednarodni izpit za avto?

Najprej si torej poglejmo, kaj je mednarodni izpit za avto (IDL) ali mednarodno vozniško dovoljenje. Mednarodni izpit za avto je knjižica s fotografijo voznika, njegovim domačim naslovom in osebnimi podatki, vsi ti podatki pa so predstavljeni v več jezikih. Poleg knjižice je na magnetni trak še plastična kartica z digitalnimi podatki.

Predstavitev informacij v najpogostejših jezikih bo vozniku pomagala, da se bo počutil samozavestno v katerikoli državi na svetu, saj bo tako prihranil pri iskanju tolmača ali pri overjanju podatkov iz nacionalnega izpita za avto. Prevod je mogoče overiti samo na ozemlju države, kjer bo oseba vozila avto. Težave z iskanjem notarja pa se lahko pojavijo v neznani državi, zlasti če je bivanje v tujini omejeno.

Pravna podlaga za mednarodni izpit za avto

Obstajata dva dokumenta, ki predstavljata pravno podlago za mednarodni izpit za avto – Dunajska konvencija o cestnem prometu, ki so jo številne države podpisale leta 1968, in Ženevska konvencija iz leta 1949.

Dunajsko konvencijo je sprejelo 68 držav, vključno z Avstrijo, Nemčijo, Španijo, Italijo, Francijo in Slovenijo. V teh državah ne bi smeli imeti težav z vožnjo avtomobila, za razliko od držav, ki konvencije niso sprejele. V praksi večina podjetij, ki daje v najem avtomobile, za najem zahteva mednarodni izpit za avto, tudi če voznik upravniku najema pokaže tiskano kopijo Dunajske konvencije.

Obstaja tudi seznam držav v katerih je mednarodni izpit za avto obvezen, vključno z Albanijo, Vatikanom, Egiptom, Ciprom, Kanado, Kitajsko, Japonsko in ZDA. V teh državah je bila sprejeta Ženevska konvencija. To pomeni, da je poleg nacionalnega vozniškega izpita potreben tudi mednarodni izpit za avto. V bistvu gre za prevod nacionalnega izpita za avto v glavne jezike sveta (angleščina, ruščina, španščina, francoščina, itd.).

Mednarodni izpit za avto ni samostojen dokument

Vozniki bi morali upoštevati, da je mednarodni izpit za avto veljaven le, če je priloženo tudi nacionalno vozniško dovoljenje. To pa zato, ker ima mednarodni izpit za avto navedeno številko nacionalnega izpita za avto. Pri potovanju v tujino morate imeti pri sebi oba dokumenta.

Od leta 2011 je mednarodni izpit za avto knjižica formata A6, izpolnjena ročno ali s pomočjo tiskalne naprave. Evidenca dokumentov se vpisuje samo z latiničnimi črkami in arabskimi številkami. Na sprednji strani dokumenta so navedeni datum izdaje in obdobje veljavnosti, ime organa, ki je dokument izdal, in država, v kateri je bil dokument izdan. Poleg tega so na prvi strani napisane ali natisnjene serije in številke nacionalnega izpita za avto. Če ima voznik omejitve, se te dajo na drugi list. Tretji list navaja podatke voznika: ime in priimek, datum rojstva, kraj rojstva in kraj bivanja ali registracije.

Kako si pridobiti mednarodni izpit za avto?

Lahko se enostavno prijavite preko spleta. To je veliko lažje kot pridobiti nacionalno dovoljenje. Zahteve so preproste, cena pa ugodna. Mednarodni izpit za avto vas ne bo stal bogastva, medtem ko vam bo v tujini pomagal do storitev, kot so najem avtomobila, registracija in avtomobilsko zavarovanje. Pridobitev dokumenta je hitra zaradi enostavne spletne prijave in storitev hitre dostave.

V nekaterih državah po svetu je mednarodni izpit za avto obvezen.
V nekaterih državah po svetu je mednarodni izpit za avto obvezen.
Vir slike: Free Photos, Pixabay

Kaj pa, če tega dokumenta nimate?

Če si niste pridobili mednarodni izpit za avto, ima to lahko nekaj posledic:

1. Lahko se vam zavrne pravica do prehoda meje oz. vstopa v državo, ki tovrstni izpit za avto zahteva.

2. Pri najemu avtomobila v tujini vas osebje lahko zavrne.

3. Če se po tujini po Evropi vozite brez mednarodnega izpita za avto in organi države prejmejo potrjene informacije o tem, vas lahko kaznujejo z globo do 400 evrov. Če gre za bistveno kršitev pravil, bo voznik verjetno šel v zapor.

4. V primeru nesreče lahko zavarovalnice zavrnejo priznanje voznika kot zavarovanca.

V vsakem primeru morate najprej natančno preučiti krajevna prometna pravila. Velikokrat so tuje voznike v tujini kaznovali samo zato, ker niso poznali lokalnih zahtev in vozniških pravil države, v kateri so se vozili.

Avtomobilski turizem se hitro razvija. Mednarodni izpit za avto danes zahtevajo številne države po svetu. Ko potujete v tujino, morate imeti dokument, ki ustreza nacionalnim vozniškim dovoljenjem in je razumljiv v pogojih določene države.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice