Naprej na vsebino

Kaj je Dropbox in kako ga uporabljamo?

V svetu, kjer se stvari odvijajo vedno hitreje, vam lahko zelo prav pride tudi hiter dostop do vaših podatkov, dokumentov, slik in podobnega, ne glede na to, kje in kdaj želite do njih dostopati.

Dropbox je v osnovi shramba, povezana s spletom, kamor lahko shranite vse tipe datotek. Z drugimi besedami lahko »shranjujete v oblaku«. »Oblak« pa zato, ker se datoteke ne shranijo na vaš računalnik, ampak na strežnike podjetja, pri katerem se odločite datoteke shraniti.

Preberite tudi:

Računalniške osnove: Kako ustvariti brezplačno stran na WordPress.com

Spremembe pri shranjevanju podatkov v Google oblak

Dropbox je ena izmed najstarejših in najpopularnejših storitev shranjevanja v oblak, obstajajo pa še mnoga druga – Microsoft OneDrive, Box, in Google Drive.

Kako Dropbox deluje?

S prijavo na storitev Dropbox pridobite določen obseg prostora na strežniku. Vse datoteke, ki jih nato naložite v Dropbox račun, bodo shranjene na tem strežniku. To velja ne glede na to, iz katere naprave datoteke naložite. Datoteke lahko seveda nato urejate, spreminjate, brišete ali dodajate nove. Vse spremembe se bodo v realnem času pokazale tudi na vseh drugih napravah, preko katerih dostopamo do Dropboxa.

Primer: Na domačem računalniku imate shranjeno Word datoteko. Prenesete jo v Dropbox, nato pa lahko brez težav datoteko odprete tudi na telefonu ali pa službenem računalniku. Potrebujete zgolj internetno povezavo.

Posebna prednost uporabe Dropboxa je tudi možnost, da pridobite nazaj vse datoteke, ki ste jih morda po pomoti izbrisali ali pa jih je zlorabil virus. Z brezplačnim računom pridobite 30 dni spomina za izgubljene datoteke, s plačljivimi naročninami pa vse do 180 dni spomina.

Dropbox vam bo še posebej prav prišel v primeru, če želite deliti naše datoteke z drugimi ljudmi. Ne bo vam potrebno več pošiljati datotek preko e-poštnih prilog in skrbeti, da datoteke ne bodo presegle e-poštne omejitve za velikost datotek. Enkrat ko imate datoteko naloženo v Dropbox račun, lahko datoteko zelo enostavno delite tako, da drugi osebi pošljete posebno povezavo, preko katere lahko ta oseba dostopa do datoteke. Urejate lahko tudi dovoljenja oziroma kaj lahko ta oseba počne z vašo datoteko.

Kako začnete?

Do vašega računa lahko dostopate na tri načine: preko računalnika, preko spletne strani dropbox.com in preko aplikacije za telefon. Seveda je priporočljivo, da si Dropbox namestite na vse naprave, ki jih uporabljate:

Obiščite spletno stran Dropbox-a, kjer si boste ustvarili Dropbox račun.

Vpišete ime, priimek, e-poštni naslov ter si izberete geslo. Potrdite prvi kvadratek in kliknete na »Create an account«.

Lahko se prijavite tudi z vašim Google računom tako, da pod obrazcem kliknete na gumb »Sign up with Google«.

Pokazala se vam bo stran, kjer vam bodo ponudili plačljivo naročnino, ki vam odpre občutno več prostora na strežniku. Za brezplačen račun nadaljujete s klikom čisto na dnu strani.

Brezplačen račun vam omogoči 2 GB prostora.

Na tej točki si na računalnik prenesete Dropbox s klikom na gumb.

Namestitveni program za Dropbox najprej shranite na računalnik, nato pa ga odprete in sledite korakom. V nekaj minutah in z nekaj kliki bo Dropbox nameščen.

Kmalu boste prišli do naslednjega okna:

Tukaj morate izbrati, kako naj se datoteke iz Dropboxa shranijo ko jih odprete na računalniku. Samo prva možnost je brezplačna, zato jo izberete in kliknete »Continue with Basic«.

Na naslednjem oknu imate možnost izbrati, ali želite v Dropbox kopirati mape iz računalnika in katere. Izberete željene mape ali pa kliknete »Not now«, če tega ne želite storiti ali pa boste to storili kasneje.

Namestitev je končana. Odpre se vam mapa z imenom »Dropbox«, ki predstavlja vaš Dropbox račun. Vse, kar boste prenesli v to mapo, se bo shranilo na strežnik in do teh datotek boste lahko dostopali iz vseh naprav.

Za dostop do Dropbox računa preko spleta (to vam pride lahko prav, če želite priti na Dropbox na tujem računalniku, ki Dropbox nima nameščenega) obiščete spletno stran, kjer se prijavite z vašimi prijavnimi podatki. Odpre se nam vaš Dropbox račun:

Kot vidite, lahko prav tako dodate nove datoteke v vaš Dropbox račun, ustvarjate mape, brišete že obstoječe datoteke in še mnogo drugega.

S klikom na »Create new file« lahko v trenutku ustvarite nove Word, Excel ali Powerpoint datoteke.

Ko imate prvo datoteko v Dropbox računu, jo lahko delite z drugimi. Z miško se samo premaknete nad datoteko in prikazale se vam bodo različne možnosti deljenja.

Najhitreje jo lahko delite tako, da kliknete na »Copy link« in povezavo pošljete željeni osebi. Ta oseba bo lahko kliknila na povezavo in v trenutku videla vašo datoteko.

Ob kliku na Dropbox povezavo boste videli, kako odpre datoteko osebi, s katero delite vašo povezavo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice