Skip to content

Dejavnosti za večjo participacijo mladih okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU

Predsedovanje Svetu EU je priložnost za vsesplošno promocijo države, njenega znanja, gospodarstva, turizma in njenega ugleda v EU in svetu. Urad Republike Slovenije za mladino bo v okviru predsedovanja Svetu EU v naslednjih šestih mesecih v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije, Mladinsko mrežo MaMa ter Zavodom za razvoj mobilnosti mladih MOVIT, nacionalno agencijo za Erasmus+ in Evropsko solidarnostno enoto, izvedel več dejavnosti, za katere verjame, da bodo prinesle pozitivne spremembe na področju participacije mladih.

V ospredju predsedovanja bodo državljanski prostori za mlade. Slovenija je prva država, ki aktivno naslavlja to tematiko in na agendo postavlja dokument, v katerem jih ne samo opredeljuje ampak tudi oblikuje priporočila za zagotavljanje varnih, odprtih in vključujočih državljanskih prostorov za vse mlade.

»Državljanski prostori so prostori, v katerih imajo mladi pravico do svobode združevanja, izražanja, mirnega zbiranja in v katerih so jim zagotovljene vse človekove pravice,« so sporočili iz Urada Republike Slovenije za mladino.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Mladi končno do svojih stanovanj

Anja Fortuna: Mladi in demografija

V načrtu so številne dejavnosti

V načrtu je po navedbah Urada Republike Slovenije za mladino oblikovanje in sprejetje štirih sklepov, in sicer Sklep Sveta o implementaciji evropske mladinske strategije, ki obravnava osrednja področja mladinskega sektorja; Sklep o akcijskem  načrtu za izvajanje EU strategije za naslednja 3 leta; sklep Sveta o državljanskih prostorih za mlade in sklep Sveta o izvajanju 8. cikla mladinskega dialoga. Procese sprejemanja dokumentov in mladinskega dialoga bomo zaključili s Svetom ministrov, zadolženih za področje mladine.

Osrednji dogodek bo Evropska mladinska konferenca, ki bo potekala med 26. in 30. septembrom v Mariboru. Vir slike: MSS.
Osrednji dogodek bo Evropska mladinska konferenca, ki bo potekala med 26. in 30. septembrom v Mariboru.
Vir slike: MSS.

Predsedovanje poteka pod sloganom Mladi za Evropo, Evropa za mlade. Osrednji dogodek bo Evropska mladinska konferenca, ki bo potekala med 26. in 30. septembrom v Mariboru. Namen konference je oblikovanje predlogov za implementacijo devetega evropskega mladinskega cilja in predvsem ustvariti prostor za dialog med odločevalci in mladimi, kar bomo podkrepili v njihovi diskusiji o evropskih mladinskih politikah. Konferenca bo potekala preko spleta,  v mestu ob Dravi, ki je leta 2013 nosilo naziv Evropska mladinska prestolnica.

Dogodek bo povezan tudi s procesom Konference o prihodnosti Evrope, na katerem mladi predstavljajo svoje videnje o prihodnosti Evrope skozi tematiko participacije. Ker je vključevanje mladih in mladinskih organizacij izjemno pomembno, ima ključno vlogo pri organizaciji konference Mladinski svet Slovenije.

Med pomembnejšimi dogodki velja izpostaviti tudi srečanje generalnih direktorjev za mladino, ki bodo razpravljali o programih financiranja EU in vključevanju mladih v okrevanje po Covidu-19.

»Slovenska stran podpira prizadevanja organizacij mladinskega sektorja, da mladim predstavijo predsedovanje Slovenije Svetu EU kot pomemben izziv, ki bo mladim v Sloveniji in EU omogočil večjo stopnjo soudeležbe in vključevanja v procese odločanja ter prostore, ki podpirajo aktivno državljanstvo mladih,« je ob začetku predsedovanja dejala vodja skupine za predsedovanje na področju mladine, direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores.

Možnosti za udejstvovanje je veliko – a je takšna tudi pripravljenost za participacijo?

Za komentar predvidenih dejavnosti in pripravljenost sodelovanja mladih smo poprosili enega izmed političnih podmladkov. Nova generacija Slovenske ljudske stranke je izrazila zadovoljstvo glede pozornosti in prostora, ki se znotraj slovenskega predsedovanja EU odpira za mlade. Poudarili so tudi, da imajo dandanes mladi pravzaprav največ prostora za izpolnjevanje lastnega potenciala, vprašljiva pa je njihova pripravljenost za sodelovanje. Komentar v nadaljevanju objavljamo v celoti.

 »Veseli nas, da Slovenija med svojim predsedovanjem posveča pozornost tudi bodočnosti Evropske zveze. Kako se bo ta v prihodnje znala odzivati na notranje in zunanje pretrese in ali bo sploh sposobna obstati skupaj, je odvisno izključno od tega, kako bodo na te izzive pripravljeni današnji mladi. Varni prostori (fizični ali navidezni na spletu), v katerih lahko mladi preizkusijo vse svoje zamisli in energijo, so gotovo zelo dobrodošla oblika pomoči pri njihovem zorenju v samostojne posameznike, ki stremijo k izpolnitvi lastnega potenciala. A prav na tem področju so današnji mladi prebivalci pravzaprav najbolje preskrbljeni v vsej zgodovini Evrope.

Vsa Evropska zveza je državljanski prostor, kjer “imajo mladi pravico do svobode združevanja, izražanja, mirnega zbiranja in v katerih so jim zagotovljene vse človekove pravice.” Ne samo mladi, ampak vsi. Ključno geslo za zbuditev zavedanja, kako pomembno je ohraniti tak prostor in nabiranje znanja ter izkušenj, kako ga najbolje uporabiti v dobro posameznika in skupno dobro, pa je participacija. Da Evropa na tem področju ni najuspešnejša, nam kažejo npr. zadnje francoske regionalne volitve, ki se jih je udeležilo manj kot tretjina volivcev, a še huje, manj kot desetina polnoletnih mladih. Kdor do svojih pravic ne ravna odgovorno, jih bo prej ali slej izgubil. Zato je dobro, da slovenska vlada med predsedovanjem EZ posebej poudarja tudi spodbujanje k participaciji mladih, upamo da ne bo ostalo le pri lepih besedah.

Mladinski svet Slovenije vabi prostovoljce za pomoč pri pripravi mariborske evropske konference o mladih. Vir slike: MSS.
Mladinski svet Slovenije vabi prostovoljce za pomoč pri pripravi mariborske evropske konference o mladih.
Vir slike: MSS.

Mladi pa lahko začnemo že zdaj. Iščejo se mladi prostovoljci za pomoč pri pripravi mariborske evropske konference o mladih. Za mladega človeka je to odlična priložnost za učenje novih veščin, širjenja socialne mreže, poglobitev poznavanja evropske povezave in tudi popestritev življenjepisa. Vse to bo prišlo prav.  Za več informacij se zainteresirani lahko pozanimajo na sara.sirnik@mss.si.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice