Skip to content

Bogovič: EU je prepričana v uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU. To sem prepričan tudi sam in tudi sam bom k temu prispeval po svojih močeh.

Slovenija je s predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo ta teden na rednem julijskem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavila program slovenskega predsedstva Svetu EU.Predstavitev programa ter prednostnih nalog slovenskega predsedstva Svetu EU je bila odlična in vsebinsko zelo močna. Okrevanje po Covidu-19, vladavina prava za vse, varna EU, kibernetska varnost, konferenca o prihodnosti EU – vsebinska razprava o prihodnosti EU, digitalizacija, realizacija podnebnih ciljev: paket Pripravljeni na 55 (ang.: Fit for 55), močnejša geopolitična vloga EU, širitev EU na področje Zahodnega Balkana, dogovor o migrantski politiki, širitev schengenskega prostora, vpliv EU na globalizacijo, odnosi EU – Rusija, Kitajska, Turčija ter vzpostavitev kombinacije mehke in trde moči EU so prednostne naloge, za katere verjamem, da bomo v Sloveniji v času predsedovanja Evropski uniji naredili vse, kar je v naši moči, da se jim temeljito posvetimo in jih v največji možni meri uresničimo. 

Morda vas bo zanimalo tudi:

Franc Bogovič: Pomembno vlogo v implementaciji nove reforme SKP bo odigralo tudi slovensko predsedovanje Svetu EU

Prepričan sem, da bomo na ključne poudarke o strateških ciljih Evropske unije v današnjih izzivih časa, v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, našli odgovore v okviru konference o prihodnosti EU, in sicer tako na področju vloge EU na Zahodnem Balkanu, v odnosih z Rusijo, Kitajsko in tudi Indijo, kot opredelili vlogo EU v podsaharski Afriki, pa tudi pri migracijah in demografskih izzivih EU, pri čemer se bo treba tudi temeljito posvetiti problematiki starajoče se družbe v Evropi in nuji po zastavitvi dobre družinske politike.

Nastop predsednika Vlade RS Janeza Janše v hramu evropske demokracije je bil državniški in zelo proevropski. V njem je bila izpostavljena tudi zgodovina Slovenije, njena demokratizacija, osamosvojitev – ustanovitev samostojne in suverene države, hkrati pa je tudi umirjeno odgovoril na določena provokativna vprašanja nekaterih poslanskih kolegov, med katerimi sta žal nedržavotvorno izstopala slovenska kolega Tanja Fajon in Klemen Grošelj.

Je pa razprava v Evropskem parlamentu ob predstavitvi prioritet slovenskega predsedstva Svetu EU pokazala, da gre pri teh kritikah Slovenije v hramu demokracije in EU zgolj za izvažanje domačih, slovenskih opozicijskih kritik na evropski parket, in da se večina evropskih poslancev, kot tudi drugih predstavnikov EU osredotoča na skupne strateške vsebine EU in zaupa, da bo Slovenija svojo vlogo predsedovanja uspešno in odlično opravila. To sem prepričan tudi sam in tudi sam bom k temu prispeval po svojih močeh.

Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP Group), podpredsednik SLS

Naročnik objave je: Poslanska skupina EPP Group v Evropskem parlamentu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice