Naprej na vsebino

Krek: Četrti val je tukaj, cepite se

Četrti val epidemije covida-19 je po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka že med nami, saj so številke novih potrjenih okužb višje kot pred letom dni in višje kot pred tremi tedni ter že od četrtega julija, ko je bil razglašen konec tretjega vala, postopoma naraščajo.

Preberite tudi:

Zakaj je Delta Plus različica tako nevarna

Na svetovni ravni je bilo v tednu od 5. do 11. julija na novo odkritih tri milijone primerov okužb. Največje povišanje je na področju vzhodnega Mediterana (25 %), Evropa kot celota pa beleži 20 % povišanje okužb. Dr. Milan Krek je zato opozoril, da naj državljani, ki se odpravljajo na počitnice v tujino, pred odhodom preverijo, kakšno je stanje v državi, kamor potujejo ter hkrati načrtujejo, kako se bodo vrnili, saj se razmere zelo hitro spreminjajo. »Pred potovanjem se cepite, saj boste na ta način zaščiteni,« je poudaril.

Kako visok bo novi val epidemije je odvisno predvsem od nas samih in samozaščitnega obnašanja, je poudaril dr. Krek in to prikazal na slikovitem primeru mladih, ki so se vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Do sedaj je bila okužba potrjena pri 205 mladostnikih, zabeleženih pa je bilo tudi 94 primerov sekundarnih okužb. V karanteni je v povezavi s tem dogodkom skupno 760 ljudi.

Minister za zdravje verjame v solidarnost prebivalcev Slovenije

Dr. Krek je poudaril, da je za pogoj za široko odprto družbo jeseni 75 % precepljenost prebivalstva starejšega od 12 let. Do tam je sicer še dolga pot in glede na prepričanje mnogih, da so cepiva škodljiva, bo to mejo težko doseči.

Do danes je bilo s prvim odmerkom cepljenih 875.816 oseb, kar predstavlja 42 % prebivalstva Slovenije, z obema odmerkoma pa 769.877 oseb oziroma 37 % prebivalstva. Kdaj in za koga bo potreben tretji poživitveni odmerek, zaenkrat še ni znano, saj je to še vedno predmet razprav in raziskav.

Delež cepljenih na dan 20. julij 2021. Kako visok bo četrti val je v veliki meri odvisno od precepljenosti. Vir slike: Cepimo.se.
Delež cepljenih na dan 20. julij 2021. Kako visok bo četrti val je v veliki meri odvisno od precepljenosti.
Vir slike: Cepimo.se.

Kaj torej sledi, ko se epidemija ponovno razmahne? Popolni odsotnosti zapiranja se bomo najbrž težko izognili.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vprašanje ali se v prihodnosti predvideva tudi obvezno cepljenje odgovoril, da »verjame v solidarnost prebivalcev Slovenije« ter da je »skrb drug za drugega sinonim za cepljenje« – zato bo spoštoval voljo vsakega izmed njih. Cepljenje torej ostaja prostovoljno, obenem pa pristojni pozivajo, naj se tisti, ki še vedno dvomijo glede varnosti cepiv, o cepljenju in cepivih pozanimajo na uradnih spletnih straneh, kjer so na voljo uradni podatki, ter naj ne nasedajo različnim pisanjem po Facebooku.

Podatki o cepljenju in cepivih so na voljo na spletni strani cepimo.se. Z zdravstvom povezane podatke in informacije pa lahko najdete na ezdrav.si.

Z dopustov se vrnite do 15. avgusta

Dr. Milan Krek priporoča, da se prebivalci z dopustov vrnejo do 15. avgusta in naj bodo nekaj časa doma v izolaciji, preden obiščejo stare starše ali se družijo v skupinah, ter tako preprečijo ponoven razmah širjenja virusa tik pred začetkom novega šolskega leta.

Opozoril je, da bi se morali tudi na zasebnih zabavah držati PCT pravil in se jih, v kolikor niste prepričani, da ste zdravi in niste okuženi, raje izogniti.

Testiranje ne bo več brezplačno, razen za izjeme

Minister Poklukar je pojasnil, da ko ni bilo cepiva oziroma ga ni bilo dovolj, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa. Danes pa je cepiva dovolj, zato bodo hitri testi plačljivi, razen za določene izjeme.

Od 23. avgusta naprej bodo hitri presejalni testi brezplačni le še za izjeme določene v odloku. Vir slike: Horjul.si.
Od 23. avgusta naprej bodo hitri presejalni testi brezplačni le še za izjeme določene v odloku.
Vir slike: Horjul.si.

Izjeme je določila Vlada Republike Slovenije na včerajšnji dopisni seji z Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. Presejalni programi obsegajo mikrobiološke preiskave na virus SARS-CoV-2 in se izvajajo za osebe, ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljene proti covidu-19, in sicer za:

‒ osebe, ki lahko povzročijo širjenje covid-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,

osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Prav tako se ohranja brezplačno samotestiranje za učence in dijake, tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja natančneje določi minister za zdravje v soglasju z ministrom, pristojnim za izobraževanje.

Cena hitrih antigenskih testov za samoplačnike ne sme presegati 12 evrov. Uredba se začne uporabljati 23. avgusta 2021.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice