Naprej na vsebino

Trampolin na trgu kriptovalut in delnic

Strah pred Delta različico koronavirusa, trepetanje pred novimi regulacijami trga in negotovost v gospodarskem okrevanju so eni izmed glavnih razlogov za živahno razgibane grafe, ki smo jim bili priča v začetku tega tedna.

Preberite tudi:

Bitcoin ponovno počasi raste

Bitcoin se je povzpel nad 40.000 dolarjev

Vrednost bitcoina poskočila po tvitu Elona Muska

Bitcoin podira rekorde… navzdol

Najbolj znana kriptovaluta je v torek, v zgodnjih jutranjih urah doživela strm padec in sicer do točke pod ceno 30.000 dolarjev za en bitcoin. Glede tega, kaj stoji za tem padcem, imajo analitiki različna mnenja.

V zraku so govorice o tem, da naj bi regulatorji poostrili nadzor nad kriptovalutami. Sekretarka ameriške zakladnice Janet Yellen je pozvala ameriško vlado, da mora čimprej sprejeti vsaj okvirne odloke, ki bodo urejali trg kriptovalut. Skupina ameriških regulatorjev je že v ponedeljek imela sestanek, na katerem so se osredotočili na t. i. »stable coins«, kriptovalute ki sledijo vrednosti konvencionalnih valut, kot je dolar in evro.

Seveda so padcu sledile tudi ostale kriptovalute, ki so prav tako padle za približno 5 %. Na takšen način je v manj kot 24 urah s trga kriptovalut izpuhtelo skoraj 100 milijard dolarjev.

Analitiki tudi pravijo, da je cena bitcoin valute še vedno obtežena s Kitajsko prepovedjo rudarjenja kriptovalut. Približno mesec nazaj so oblasti v kitajski provinci Sichuan ukazale, da morajo rudarji prenehati z vsemi dejavnostmi, povezanimi s kriptovalutami. Kasneje je kitajska centralna banka tudi pozvala Alibaba in ostala večja podjetja, da naj ne ponujajo več storitev, ki bi vključevale kriptovalute.

Sicer pa se je kitajska »vojna« proti kriptovalutam začela že kar nekaj let nazaj, ko so se začele prve omejitve. Leta 2017 je Kitajska prepovedala obratovanje kripto menjalnicam. Menjalnice so se tako bile prisiljene preselite v tujino, kar je nekoliko otežilo kupovanje kriptovalut kitajskim državljanom, ni pa jih ustavilo.

Strah pred novo različico koronavirusa je prav tako pripomogel k padcu trga. Delta različica predstavlja tveganje za ponovni zagon ekonomije in okrevanje gospodarstva, kar investitorje upravičeno skrbi. Na tem mestu se pojavlja tudi negotovost glede tega, kako bo novi sev vplival na morebitni naslednji val. Neraziskan teren predstavlja visoka precepljenost, ki ji pri prejšnjih valih nismo bili priča.

Bitcoin se je zgodaj v sredo prebudil in znova osvojil mejo 30.000 tisoč dolarjev za en bitcoin. To mejo je trenutno tudi krepko presegel. Sicer pa splošno mnenje analitikov še vedno ostaja pri tem, da se bitcoin v tem trenutku ne splača kupiti, zgolj prodati. Nekateri investitorji pa prisegajo na investiranje na dolgi rok, na katerega padci, kot je bil ta, nimajo vpliva.

Prikaz padca in ponovnega vzpona cene bitcoin valute
Prikaz padca in ponovnega vzpona cene bitcoin valute
Vir slike: Tradingview_com

Zavedati pa se moramo, da bitcoin skoraj gotovo ni več valuta, s katero bi malo investitorji lahko obogateli, kot se je dogajalo pred nekaj leti. Tudi če se vrednost bitcoin valute povzdigne na 60.000 dolarjev (vrednost, na kateri se je Bitcoin že nahajal), bo to samo 100 % donos. Tak donos je še vedno nepopisno visok, vendar ni blizu donosom, ki smo jih bili deležni, ko je bila vrednost v območju tromestnih ali štirimestnih številk.

Kaj pa delniški trg?

Tudi na delniškem trgu je bilo na začetku tedna izredno zanimivo. Strah pred inflacijo in novo Delta različico je cene delnic in indeksov porinil v strm padec.

Tudi na delniškem trgu je bilo na začetku tedna izredno zanimivo. Strah pred inflacijo in novo Delta različico je cene delnic in indeksov porinil v strm padec.
Tudi na delniškem trgu je bilo na začetku tedna izredno zanimivo. Strah pred inflacijo in novo Delta različico je cene delnic in indeksov porinil v strm padec.
Vir slike: MŽ

Indeksa Nasdaq, ki vključuje skoraj vse delnice, ki kotirajo na borzi Nasdaq, in S&P 500, ki spremlja 500 največjih podjetij v ZDA, sta bila na najnižjih ravneh v zadnjih dveh mesecih. Borzni indeks Dow Jones, ki vključuje cene delnic 30 najvišje kapitaliziranih podjetij v ZDA, pa je dosegel celo najnižjo vrednost od lanskega oktobra.

Amerika pa je presenetila z močnimi četrtletnimi poročili. Približno 8 % S&P 500 podjetij je že oddalo svoja poročila (večinoma so to bile banke) in od teh je 85 % preseglo napovedi glede višine zaslužkov za preteklo četrtletje.

Ne glede na to, da so četrtletna poročila podjetij pokazala rast, je v ponedeljek na Wall Street-u vladala panika in je mnogo investitorjev prodajalo svoje deleže, ko so videli padce cen. Vse to je cene še bolj potonilo.

Naslednji dan, v torek, pa je na borzo posijalo sonce, saj so mnoge delnice naredile velik skok, tako da so si skoraj vse povrnile izgubo. Pozitivno naravnana rast se nadaljuje tudi danes.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice