Skip to content

Olimpijske igre Tokio in slovenski judoisti

Prvi slovenski nastop v judu na olimpijskih igrah je bil 24. julija 2021 ob 4.00. Nastopili so Maruša Štangar, Kaja Kajzer, Tina Trstenjak, Anamari Klementina Velenšek in Adrian Gomboc.

Judoistka Kaja Kajzer je danes zjutraj v kategoriji do 57 kilogramov si pridobila možnost za bron, potem ko je v podaljšku repešaža z metom za ipon premagala Izraelko Timno Nelson Levy. Bron se ji je sicer izmuznil, a tudi peto mesto je pohvale vredno.

Mogoče vas bo tudi zanimalo:

Slovenski jadralci na olimpijskih igrah

Teakwondo na olimpijskih igrah

Olimpijske igre so pred vrati, prav tako nastop naših košarkarjev

V drugem delu tekmovanja pa se še bosta predstavili obe varovanki trenerja Marjana Fabjana, Tina Trstenjak in Ana Velenšek, ki bosta v Tokiu branili odličja iz Ria 2016 in sicer:

  • 27.julija 2021 ob 4.00: judo, ženske, do 63 kg, Tina Trstenjak,
  • 27. julija 2021 ob 11.38: judo, ženske, do 63 kg, finale (držite pesti, da boste gledali v njem Tino),
  • 30. julija 2021 ob 4.00: judo, ženske, nad 78 kg, Anamari Klementina Velenšek, ki bo v nadaljevanju, če bo vse po sreči tekmovala še
  • 30. julija 2021 ob 11.38: judo, ženske, nad 78 kg, finale.
Maruša Štangar je bila rojena 1998 v Ljubljani. Nastopa v težinski kategoriji do 48 kg
Maruša Štangar je bila rojena 1998 v Ljubljani. Nastopa v težinski kategoriji do 48 kg
Vir slike: RTV SLO

Tekmovanja v judu

Judo je na teh olimpijskih igrah prišel domov – judo namreč izhaja iz Japonske. Ženske in moški se goloroki borijo na tatamijih z merami približno 1 m x 2 m (malo so različne velikosti v različnih delih Japonske). Tatamiji so velike blazine, debeline od 5,5 cm do 6,0 cm, klasično iz riževe slame danes največkrat iz poliestra.

Spopad dveh nasprotnikov traja štiri minute. Za rezultat in za zmage štejejo točke. Ena točka za ippon in polovica točke za wazari. Ippon je met nasprotnika na hrbet, wazari na bok. Če je rezultat v točkah po štirih minutah boja izenačen o zmagi odloča zlata točka, torej prva točka, ki jo judoist prejme odloči dvoboj in s tem tudi zmagovalca.

V judu je mete čez rame in čez bok. Drugi elementi igre so še ovijanje rok, padci, vzvodi, pri judu pa ne sme biti udarcev. 

Kot že napisano se velikosti tatamijev malo razlikujejo med različnimi regijami Japonske. Razmerje stranic je vedno natančno 1:2. Tako ima tatami Edoma, ki se uporablja v Tokiu mere 0,88 m krat 1,76 m. Tatami Ajnoma, ki je doma v Nagoji je velik 0,91 m krat 1,82 m. Kjoma, z uporabo v Kjotu ima širino 0,955 m in dolžino 1,91 m.

Velikost polja, na katerem potekajo boji je malo različna od dvorane do dvorane a vedno okoli 7 mx7 m. Gre za sedem krat tri in pol tatamijev v rumeni barvi, ki so obkroženi z enim rdečim tatamijem po celotnem robu v širini enega metra. Dodaten, plav, trimetrski rob namenjen varnosti tekmovalcev pomeni skupno površino platoja za judo od 225 m² do 256 m².

Kaja Kajzer je bila rojena leta 2000. Nastopa v kategoriji do 57kg.
Kaja Kajzer je bila rojena leta 2000. Nastopa v kategoriji do 57kg.
Vir slike: RTV SLO

Tatamiji so se in se včasih še danes uporabljajo za pokrivanje sob. Za čajno sobo se uporablja 4,5 tatamije, za trgovino 5,5 tatamijev. Razporeditev tatamijev je ključna za dobro počutje v teh sobah. Govori se o tako imenovani ugodni ali neugodni postavitvi. Neugodna postavitev naj bi prinašala nesrečo.

Materiali iz katerih so tatamiji danes izdelani so poleg riževe slame še stisnjeni lesni sekanci in poliestrska pena. Pokriti so s tkanino iz slame navadnega ločja.

Predstavitev slovenskih judoistk in judoistov

Maruša Štangar je bila rojena 1998 v Ljubljani. Nastopa v težinski kategoriji do 48 kg. Za Slovenijo je tekmovala na svetovnih prvenstvih 2018, 2019 in 2021. Nastopa tudi na evropskih prvenstvih, IJF tekmovanjih World Masters in Grand Slam, Sredozemskih igrah in po pravilu osvaja bronaste medalje. Zlato je osvojila 2018 v Tbilisiju. Zaposlena je v Slovenski vojski. Spada med kandidatke za medalje.

Kaja Kajzer je bila rojena leta 2000. Nastopa v kategoriji do 57kg. Prejšnje leto je dobila zlato medaljo na turnirju Grand Prix v Tel Avivu na Grad prix turnirju. V Lizboni je letos osvojila srebrno medaljo. Je članica Judo kluba Bežigrad, kjer jo trenira Andrej Pavlin.

Tina Trstenjak se je rodila v Celju leta 1990. Je naša najuspešnejša judoistka zadnjih let in izhaja iz judo šole Marjana Fabjana.
Tina Trstenjak se je rodila v Celju leta 1990. Je naša najuspešnejša judoistka zadnjih let in izhaja iz judo šole Marjana Fabjana.
Vir slike: RTV SLO

Tina Trstenjak se je rodila v Celju leta 1990. Je naša najuspešnejša judoistka zadnjih let in izhaja iz judo šole Marjana Fabjana. Tekmuje v kategoriji do 63kg ter je članica Judo kluba Z’ dežele Sankaku Celje. Pri treningih jo poleg Marjana Fabjana trenira tudi Urška Žolnir.

Ima že po eno zlato medaljo iz olimpijskih iger, svetovnih prvenstev in kar tri zlate kolajne iz evropskih prvenstev. Njeni uspehi v judu zadnjih nekaj let sodijo v sam svetovni vrh ženskega juda.

Anamari Klementina Velenšek se je rodila 1991 v Celju. Je članica istega judo kluba kot Tina Trstenjak
Anamari Klementina Velenšek se je rodila 1991 v Celju. Je članica istega judo kluba kot Tina Trstenjak.
Vir slike: RTV SLO

Anamari Klementina Velenšek se je rodila 1991 v Celju. Je članica istega judo kluba kot Tina Trstenjak, Judo klub Z’ dežele Sankaku Celje, kjer jo seveda trenira Marjan Fabjan. Nastopa v kategoriji do 78kg in že ima bronasto kolajno iz zadnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, ki jo je dosegal klub poškodbi.

Adrian Gomboc je bil rojen 1995 v Murski Soboti. Nastopa v judo do 66kg. Pripada istemu najuspešnejšemu klubu kot naši judoistki Judo klub Z’ dežele Sankaku Celje. Tudi njegov trener je Marjan Fabjan. Ima zlato iz evropskega tekmovanja v Tel Avivu iz leta 2018 in srebro iz Varšave, leto dni prej, na enaki vrsti tekmovanja. Seveda je osvojil še veliko visokih mest na judoističnih tekmovanjih po svetu.

Adrian Gomboc je bil rojen 1995 v Murski Soboti. Nastopa v judo do 66kg.
Adrian Gomboc je bil rojen 1995 v Murski Soboti. Nastopa v judo do 66kg.
Vir slike: RTV SLO
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice