Naprej na vsebino

Vlada nam krade svobodo?!

Vsak dan, z vsakim novim ukrepom nam vlada jemlje svobodo. Covid izkorišča za to, da nam postavlja nove in nove omejitve. Čakam dan, ko bom za to, da bom lahko šel iz hiše potreboval dovolilnico, ki jo bom moral vsaj teden dni prej oddati. Čakam dan, ko bom smel iz hiše le na sodi ali lihi dan, ter z družino nikoli več ne bomo mogli nikamor skupaj, ker nismo rojeni vsi na sodo oz. liho leto.

Takšen občutek dobim, ko prebiram zapise prijateljev, znancev na socialnih omrežjih in seveda bi lahko še tole bistveno bolj napihnil. Menda nas vlada omejuje, pa ne morem mimo tega, da se ne vprašam kako. Običajno dobim odgovor, pa to cepljenje, PCT, pa digitalno potrdilo, maske in neko naročanje…

Mogoče vas bo še zanimalo:

Koliko je dejansko treba, da se ustvari lažna novica?

Kdo je kriv, da je precepljenost v Sloveniji slaba?

Hm, mene pa moti, ker v vročih dneh ne morem okoli hoditi nag, ker ne morem zgoraj brez v hladno cerkev, ko je zunaj pekel, ker ne morem imeti treh žena, pa ne zato, ker mi država tega ne omogoča, ampak ker me žena ubije. Omejen sem, ker se na avtocesti ne smem voziti v kontra smer, ker moram stati na rdeči, ker si v trgovini ne morem samo nabrati robe in iti. Moti me, da otrok, ko so bili mali in včasih, predvsem, ko sem bil utrujen od vsega, nadležni, nisem mogel vrniti v bolnišnico. Moti me, da koga kdaj na ulici ne smem na »gobec«… Razumete?

Ne vem, od kod vam ideja, da je svoboda v tem, da lahko počnemo karkoli, kadarkoli. Kako pravimo otroku, ki nikogar ne posluša, dela kar želi, kadar želi in mu je malo mar za okolico? Če sem zelo mil je razvajeno malo derišče.
Ne vem, od kod vam ideja, da je svoboda v tem, da lahko počnemo karkoli, kadarkoli. Kako pravimo otroku, ki nikogar ne posluša, dela kar želi, kadar želi in mu je malo mar za okolico? Če sem zelo mil je razvajeno malo derišče.
Vir slike: Pixabay

Ne vem, od kod vam ideja, da je svoboda v tem, da lahko počnemo karkoli, kadarkoli. Kako pravimo otroku, ki nikogar ne posluša, dela kar želi, kadar želi in mu je malo mar za okolico? Če sem zelo mil je razvajeno malo derišče. Kaj so potem tisti, ki prav tako želijo, da bi smeli početi kar želijo, kadar želijo, ne glede na okolico? Aja, tem so kršene pravice. Ma ja, razvajeno veliko derišče so. Pika.

Mogoče bi kakšen dan, dva, teden, ali celo mesec bilo v redu, če bi res smeli početi vse kar si želimo, ampak bi se kaj kmalu naveličali in kaj kmalu ugotovili, da ko ima človek na izbiro ogromno, se ne more odločiti. Ironično je, da se z vsako novo izbiro, naša svoboda manjša in ne veča. Čeravno ostaja enaka, nas um zavaja in nam daje občutek, da imamo več, a imamo dejansko manj.

Ne morem verjeti, da bom napisal nekaj, kar bi leta nazaj si raje prste polomil, ampak v Jugoslaviji smo imeli vsaj občutek večje svobode. Preden pozabite dihati, berite dalje. Včasih si imel pri sladoledarju na izbiro jagodo, vanilijo, čokolado in pri bolj naprednih še rum-punč. Kepico si dobil v kornet in to je bilo to.

Zdaj…vegi, brezlaktozen, brezglutenski, naraven, beli, črni, zeleni, modri… v lončku, v kornetu, v sladkem kornetu, v že ne vem čem. Jaz bi samo lizal, ne da za eno jeb* kepico pol ure stojim pred vitrino in se odločam.

Včasih kondomov nismo uporabljali, ker smo živeli v prepričanju, da čez gas masko rožic ne bomo duhali, hkrati pa je bil naš odnos do spolnosti malce drugačen, kot je zdaj. Smo seksali na veliko, a vendar je bil višek, kar si lahko staknil, sramne uši, pa še to so jih dobili »packi«. Sedaj je kondom, če se želiš goniti nujno zlo. A vsakič ko grem kupit to čudo, neki novi izdelki … silikonski, nesilikonski, vegi, naravni, eco, z okusom, narebreni, silk touch… pa ne vem kaj še… jaz bi ga rad samo namočil, ne da me že tam vse mine.

In tega je v tem kvazi svobodnem svetu ogromno. Ampak dajmo kričat, da so nam kršene pravice in nam je kratena svobodna izbira. Svoboda nam je bila odvzeta takrat, ko telefon ni potreboval več kabla. A ker je od takrat dalje vsaka dejanska omejitev čutiti kot ugodje, smo se strinjali. Tako močno smo zašli s poti, da se niti zavedali nismo, da smo dejansko ujetniki tehnologije in samih sebe.

Covid je naredil zgolj to, da nam je nastavil ogledalo. In po dolgem času smo se morali odločiti le med dvema, največ tremi stvarmi in sprejeti odgovornost za svoja dejanja. Pa je nastala panika, kriva pa vladam, ker nas omejuje.

To, kar nam je bilo pred dobrimi 30 leti nekaj čisto normalnega je zdaj postala kvantna fizika. Se še spomnite, kako je bilo, ko se je leta 1986 zgodila Černobilska nesreča? Sporočeno nam je bilo, da je možno, poudarek na možno, da bodo strupeni dimni delci tudi v našem okolju in naj bomo raje noter. So se pojavili osebki, ki so razlagali, da vlada in mediji lažejo? So se pojavili osebki, ki so razlagali, da je vse skupaj laž? So se pojavili osebki, ki so se drli, da jim je kratena svoboda in ne vem katere pravice? Ne! Vsi smo bili pridno noter in hodili v trgovino, ter ven, če je bilo res nujno. Noter smo bili še dolgo po tem, ko je bilo javljeno, da je vse v redu.

Ko je bila leta 1991 vojna za Slovenijo, smo imeli proteste in nejevernike, ki so razlagali, da vojne ni, da je vse skupaj laž? Ne.

Veste, kdaj smo začeli iskati dlako v jajcu? Ko smo imeli tisto popolno svobodo, ko so se možnosti za izbiro povečale in ko smo se v izbiri izgubili. Tako kot v trenutku, ko samo stojimo pred vitrino sladoledarja in ne vemo kaj bi izbrali. Pa na koncu izberemo kavo, ker lahko.

Vlada nam ni nič vzela, nas prav nič ni omejila. Ko je govora o PCT smo dobili na izbiro, cepi se, testiraj se, ali pa nimaš možnosti iti čez mejo, v notranjost gostilne, na koncert… Igra je za vse enaka. Karkoli se boste odločili, boste odgovornost za svojo odločitev sprejeli sami. Tako preprosto je.

Podobno je z maskami, razkuževanjem… a kaj, ko vsak, ki ima dostop do interneta meni, da je strokovnjak. Za delanje kaosa že, za kaj druga pa ne. Na trenutke imam občutek, da verjameta, da je Janša takšen frajer, da cel dan samo študira, kaj bo njegova naslednja poteza, da bo Francko iz Glupodola zafrknil in ji omejil svobodo. Resno to verjamete?

Dajte mi razložit, kaj ima on od tega, da Mihec iz Ljubljane, ki verjame v vesoljce, ter je prepričan, da ga hoče Bill Gates čipirat, da ga bo s 5 G nadziral in vam to razlaga z novim iPhonom v rok, ne sme v kafič? Nič.

Kaj ima Janša od tega, če Petra iz Kranja, ki se ne bo cepila, ker ji je soseda rekla, da so v cepivu mrtvi splavljeni otroci, ker ji je to povedala sestrična od sošolke iz osnovne šole, ki dela pri bratrancu od enega strokovnjaka, ki je menda najboljši zobozdravnik v eni vasi v Albaniji, ne more čez mejo, ker nima PCT pogoja? Tudi nič.

Svoboda nam je bila odvzeta takrat, ko telefon ni potreboval več kabla. A ker je od takrat dalje vsaka dejanska omejitev čutiti kot ugodje, smo se strinjali. Tako močno smo zašli s poti, da se niti zavedali nismo, da smo dejansko ujetniki tehnologije in samih sebe. Vir slike: Pixabay

Kako je potem tako neverjetno težko se držati ukrepov, ki nikakor ne posegajo v vašo svobodo, ker se lahko odločate kaj boste naredili, le odgovornost morate za odločitev sprejeti. Slednje je pa nekaj, kar je umrlo z našimi dedki in babicami.

Normalno vam je, da za jeb* kartico ugodja morate domala povedati kolikokrat na dan seksate. Normalno vam je, da za vsako aplikacijo, ki si jo naložite na telefon, daste vse mogoče podatke. Normalno vam je, da če bi radi šli v nekatere Afriške države, da se morate cepiti proti vsem živim. Normalno vam je, da ko se prijavite v hotel, daste vse mogoče podatke. Normalno vam je, da za radijske nagradne igre pustite vse mogoče podatke in naredite ne me vprašat kaj vse…

A ko vlada za to, da bi imeli vsaj malce normalnejšo življenje postavi omejitve, ki jih imajo vse svetovne države, pa v jok in na drevo, pa vse igrače, ter predvsem telefon, zraven.

Ko boste naslednjič kot pokvarjene plošče, ali papige ponavljali, da so vam kršene pravice in vam je kratena svoboda – hm… pravkar ste na glas to povedali, napisali na splet, pa v vaše stanovanje niso udrli specialci in vas likvidirali, kar bi se zgodilo v času Tita. Torej?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice