Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Kolporter – kdor prodaja časopise  po ulicah

V hrvaškem mestu Osijek so lokalno policijo zmotili kolporterji, saj je časopisu »Hrvatska Obrana« dostavila odredbo, naj svojih kolporterjev ne spustijo na ulico pred 6. uro zjutraj, saj motijo spanec drugih ljudi.

Časopis je na to odgovoril, da bi policija svoja sredstva boljše porabila, »ako bi raje bolj pazila na razne gospode, ki se pozno ponoči vračajo iz nočnih kavarn in drugih zakotnih zabavišč in prepevajo ne ravno lepe pesmi«.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Poglobitev Ljubljanice

Tudi 100 let nazaj so se v tem poletnem času soočali s hudo vročino, ki pa je bila samo ena izmed mnogih težav v takratni Ljubljani. Potekala so namreč dela za poglobitev struge Ljubljanice, ki je tekla in še danes teče skozi mesto.

Struga je bila izsušena zaradi potreb poglobitvenih del, a hkrati so se v suho strugo še vedno iztekale mestne nesnage, ki so zaradi vročine »okuževale Ljubljano s strupenimi plini«. Rešitev bi seveda bila, da bi kdaj pa kdaj spustili vodo skozi strugo, da se očisti, vendar to ni bilo mogoče, saj je vladala tudi suša in so vodo potrebovali za namakanje močno izsušenega Barja.

Tem tegobam pa ni bilo videti konca, saj naj bi dela trajala še najmanj naslednjih 20 let. Potekala so zelo počasi in to zato, ker je država za te namene vsak mesec dala le 125 tisoč kron. Po izračunih pa bi za popoln zaključek vseh del na Ljubljanici potrebovali enkratno vsoto med 60 in 80 milijoni kron.

V trenutku pisanja članka je bilo potrebno izkopati še približno 40 tisoč kubičnih metrov skalnate struge ter urediti poglobitev ostalega dela. Nato bi bilo strugo potrebno betonirati. Po strugi so morali speljati tudi tračnice in po njih naj bi vozile štiri lokomotive za potrebe del. Potrebovali so tudi dve »sesalki.«

Prvo grozdje

Ljudje so se v tistem času veselili prvega grozdja, ki se je v tem tednu pred 100 leti pojavilo na ljubljanski stojnicah po ceni 48 kron za kilogram.

Kako vroči pa so bili dnevi 100 let nazaj?

Iz Maribora so poročali o zelo visokih temperaturah – že v jutranjem času so temperature dosegle 35 stopinj Celzija, prav tako so v Celju ob 9. uri dopoldne izmerili kar 31 stopinj. Danes vemo, da je bilo leto 1921 eno izjemnih, kar se tiče vremena, saj so visoke temperature s seboj privlekle tudi hudo sušo. Kasneje so poročali, da je poletje trajalo tako rekoč vse do konca meseca oktobra.

»Hladimo se pa, stari in mladi, v naši čisti in prijazni Savinji, ki je dosegla 23 stopinj R. (v stopinjah C. je to 28 stopinj) gorkote,« so še sporočili iz Celja. »Tudi tujcev imamo precej in še prihajajo. Največja privlačna sila za nje je gotovo kopanje v Savinji, v kateri kar mrgoli od jutra in pozno v noč kopalcev obojega spola od najnežnejše starosti do sivolasih starčkov in ženic.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice