Naprej na vsebino

Borut Korun: Polom v Afganistanu

Američani so spoznali, da v Afganistanu ne morejo zmagati, zato so se umaknili. Za seboj so pustili »pogorišče«, tako kot so se »umikali« Sovjeti, ki tudi niso mogli zmagati, in je »umik« iz te gorate dežele, v kateri so si že mnogi okupatorji opekli prste, pospešil razpad njihove velike države. Očitno pa ni bila težava samo v gorati, nedostopni afganistanski pokrajini, ampak predvsem v ljudeh. Kajti prihod Američanov in drugih Zahodnjakov so morali ljudje v tej veliki deželi občutiti kot okupacijo. Ponosni in neukrotljivi so afganistanski moški zgrabili za orožje. Sedaj ni šlo več samo za spopade med posameznimi milicami, sedaj je šlo za osvoboditev od tujcev, ki so še neverniki povrhu. (Ko sem leta 1973 potoval skozi to divjo deželo, so moški hodili naokrog s puškami na ramah. To je bilo očitno tako, kot pri nas nekoč nož v hlačnem žepu. Kljub divjemu videzu niso bili prav nič divji. S puškami na ramah so se mi celo pustili fotografirati.)

Morda vas bo zanimalo tudi:

Borut Korun: LGBTQIA+ in njihove pravice

Če dobro premislimo, napad na Afganistan kljub 11. septembru, ni bil smotrn. Še manj smiseln in še manj upravičen je bil napad na Irak, ki s septembrskim napadom v resnici ni imel prav nič.

Svet bi razumel ameriško maščevanje, če bi to zadelo prave ljudi. Razumeli bi, če bi bombardirali talibanske postojanke, jim dali povračilno lekcijo in odšli.

Ampak Američani in drugi zahodnjaki so hoteli Afganistan spremeniti, modernizirati, osvoboditi ženske, ljudi opismeniti, dovoliti, da se šolajo tudi deklice, skratka začeli so neke vrste človekoljubno okupacijo v zahodnem smislu, ki naj bi ljudem pod Hindokušom prinesla boljše življenje (menda so uveljavljali tudi pravice LGTB). Prav s tem pa so ljudem stopili na žulj, saj niso mogli razumeti te človekoljubnosti. Namesto človekoljubne komponente te avanture so videli le njeno okupacijsko naravo. Afganistanci so pač globoko verni muslimani. Koran in njegove zapovedi jemljejo resno. Naklonjeno jim modernizacijo so razumeli kot vsiljevanje tujih, nesprejemljivih civilizacijskih in versko določenih norm.

Zahod islama in dejstva, da obstajajo tudi druge civilizacije, ne razume

Zahod islama in sploh dejstva, da obstajajo tudi druge civilizacije, ne razume. Ne razume, da imamo Evropejci in drugi Zahodnjaki svoje civilizacijske norme, ki se nam zdijo normalne, in zato mislimo, da so obvezne za ves svet. Ne razumemo niti tega, da drugi to doživljajo kot nasilje. Naše zavzemanje za »človekove pravice« hudo krši njihovo pojmovanje, kaj je prav in kaj ne. Ko so islamske države sprejele tako imenovano Kairsko deklaracijo, so v njej zapisale, da so za uveljavljanje človekovih pravic, ampak v okviru tega, kar dovoljuje islam in islamsko pravo.

Evropski politiki takih deklaracij očitno ne berejo.

Zahodnjaki so enostavno slepi za dejstvo, da je svet različen, da obstajajo različne kulture in da je vsaka civilizacija odvisna od vsakokratne religije in njenih zapovedi. Vsaka civilizacija ima religiozno jedro, ki tej civilizaciji daje podobo in vsebino.

Zahod islama in sploh dejstva, da obstajajo tudi druge civilizacije, ne razume. Vir slike: splet.
Zahod islama in sploh dejstva, da obstajajo tudi druge civilizacije, ne razume.
Vir slike: splet.

Slepota Zahoda zato izhaja tudi iz dejstva, ker se je ta sekulariziral in misli, da se to dogaja povsod po svetu.

Značilen zahodni pogled recimo razkriva knjiga Nialla Fergusona, Civilizacija, ki je na voljo tudi v slovenščini. Že naslov pove vse: civilizacija v ednini, civilizacija je po mnenju tega avtorja torej samo ena. In podnaslov: Kako so vrednote Zahoda osvojile svet. No Afganistan je očitno izjema. In cela vrsta držav je, ki sicer sprejema tehnološke dosežke Zahoda, niti najmanj pa ne njegovih »vrednot«. Civilizacija je po mnenju Fergusona samo tehnološki napredek, ki poteka po vsem svetu, nekje hitreje, nekje počasneje. Višja civilizacija pomeni višji BDP, višjo porabo elektrike, uporabo tehnologije, višjo pismenost, več žensk v politiki …

Kjer ni nobene vsebine, tudi ni politične strategije

Tam, kjer ni več nobene vsebine, tudi ne more biti politične strategije. Geopolitika se spremeni v politične in vojaške poteze, katerih cilj je le kratkoročen. Ko misliš, da je svet povsem enak, ne vidiš več ne prijateljev, ne sovražnikov. Ostaja samo prizadevanje za prevlado za vsako ceno, težnja po dobičku in gospodarskem obvladovanju. Če in ko tega ni (več), pač greš in pustiš zaveznike na cedilu.

To dejstvo zahodne politike so zdaj bistroumno prepoznali in hitro izkoristili Kitajci. Takoj so opozorili Tajvance, da se morajo zavedati, da zaradi Tajvana Američani ne bodo tvegali spopada s Kitajsko in 3.svetovne vojne, zato bodo tudi njih pustili na cedilu.

Taka mentaliteta in nesposobnost razumevanja, kdo je tvoj prijatelj in kdo ima globlje razloge, da je in bo ostal tvoj zaveznik, bo za Zahod usodna. Muslimanske države so med seboj veliko bolj solidarne (če odmislimo razlike med suniti in šiiti) Izjema so bili Kurdi, ki pa so jih Zahodnjaki pred kratkim že spet pustili na cedilu, pa čeprav so prav Kurdi tisti, ki so se zagrizeno borili proti ISIS-u. Neodvisni Kurdistan bi igral podobno vlogo, kot jo igra danes Izrael. Bil bi eden od branikov Zahoda, ampak to ne zato, ker bi bili Kurdi sami po sebi prijatelji Zahoda ali slabi muslimani, ampak zato, ker so ves čas ogroženi in ker so njihovi sovražniki tam, okrog njih. Tega seveda ameriški predsednik Trump niti kdo drug v krogu zahodnih politikov ni prepoznal. Zahod vztraja pri organizaciji NATO, katere članica je tudi Turčija, ki zatira Kurde, ki ne priznava genocida nad Armenci in ki Armenijo – s pomočjo Azerbajdžana – še vedno življenjsko ogroža.

Afganistan nam sporoča, da se islama ne da spremeniti. Ravnanje Zahodnjakov v Afganistanu in ravnanje ob migracijah in njihovih posledicah imata isti vzrok: slepoto za dejstva. Vir slike: Reuters.
Afganistan nam sporoča, da se islama ne da spremeniti. Ravnanje Zahodnjakov v Afganistanu in ravnanje ob migracijah in njihovih posledicah imata isti vzrok: slepoto za dejstva.
Vir slike: Reuters.

Vztrajamo pri obstoju organizacije, ki je bila ustanovljena zaradi groženj, ki jih je predstavljal obstoj totalitarne komunistične Sovjetske zveze in Varšavskega pakta, pa čeprav ne enega ne drugega ni več in čeprav nam Erdogan venomer sporoča, da je sedaj on sovražnik evropske civilizacije in krščanstva. Evropa ni niti mignila s prstom, ko je Azerbajdžan s turško pomočjo Armeniji spet vzel kos njenega pradavnega ozemlja, pa čeprav so Armenci kristjani in čeprav bi jim morali pomagati že zaradi njihove tragične usode.

Gre torej za analogno kratkovidnost kot v primeru Afganistana.

Islama se ne da spremeniti

Tako Afganistan kot Turčija nam, vsak po svoje sporočata, da se islama ne da spremeniti. Tega bi se morala Evropa zavedati, ko dopušča množično naseljevanje azijskih in afriških muslimanov v Evropo.

Ravnanje Zahodnjakov v Afganistanu in ravnanje ob migracijah in njihovih posledicah imata isti vzrok: slepoto za dejstva, slepoto za osnovna civilizacijska pravila, za spoznanja, ki bi jih moralo prinesti poznavanje preteklosti. Slepoto za to, da vendarle obstajajo neka večna pravila, ki jih ne bi smeli kršiti.

Ampak ali lahko pričakujemo, da bo spregledala politika in družba, ki je povsem dekadentna, družba, kjer štiriletnim otrokom dovoljuje, da spremenijo spol, ali lahko verjamemo, da bo k pameti prišla civilizacija, ki se ukvarja predvsem s spolnimi razlikami oziroma nerazlikami, s številom spolov, s stranišči, s pravilno uporabo osebnih zaimkov za tiste, ki niso niti ona niti on ampak ono, ki se ne razmnožuje več, ki cerkve spreminja v mošeje …?

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dami
Dami
2 months ago

Umik Američanov iz Afganistana se mi zdi podoben umiku iz Vietnama. Ubogo ljudstvo!

Prijava na e-novice