Naprej na vsebino

Dejan Fabčič: zdravnik in lokostrelec, ki bo v Tokiu nosil slovensko zastavo

Le še nekaj dni nas loči od paralimpijskih iger v Tokiu, ki bodo potekale od med 24. avgustom in 5. septembrom. Med sedmimi slovenskimi junaki, ki se bodo borili že za 50. medaljo za Slovenijo, je Dejan Fabčič, ki bo na paralimpijskih igrah nastopil že tretjič in bo na otvoritvi nosil slovensko zastavo.

Preberite tudi:

Henrik Plank – paraatlet, ki nas bo zastopal na paraolimpijskih igrah

Parakolesar Anej Doplihar, ki mu po žilah teče bencin, pripravljen na nastop v Tokiu

»Zelo sem bil vesel, ker sem bil izbran za nosilca slovenske zastave na otvoritvi 16. poletnih paralimpijskih iger v Tokiu. Glede na to da so to moje že tretje paralimpijske igre, lahko povem, da sem zastavonoše vedno občudoval. To so bili vrhunski športniki ali pa ljudje s posebno zgodbo. Zato se mi zdi kar neverjetno, da bom sedaj tudi jaz na tem mestu! To si štejem v veliko čast. S ponosom jo bom nosil za vse Slovence, za vse športnike invalide, za vse ljubitelje športa, navijače in nenazadnje tudi za vso zdravniško-medicinsko osebje, ki smo se še in se še borimo proti novemu virusu covidu-19,« je ob imenovanju za nosilca zastave povedal Dejan Fabčič.

Rodil se je brez obeh golenic, danes samostojno hodi

Dejan Fabčič se je rodil brez obeh golenic. Nekdaj je to pomenilo amputacijo nog pod kolenom, a Dejan je imel srečo in je naletel na mladega ortopeda Albina Plahuto, ki se je odločil za presaditev tanke kosti. Po 20 operacijah danes kljub negibljivosti v kolenih in gležnjih hodi ter uspešno tekmuje. Prav prizadevanje zdravnikov, ki so mu to omogočili, ga je navdušilo za študij medicine.

Danes 43-letni Dejan Fabčič je po poklicu zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. Živi v Hraščah v Podnanosu in je oče dveh hčera.

Na paraolimpijske igre tretjič s tretjim različnim športom

Fabčič bo na paralimpijskih igrah nastopil že tretjič in kar je najbolj zanimivo: v tretjem različnem športu. Leta 2008 je na paralimpijskih igrah v Pekingu nastopil v plavanju in zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. Leta 2016, ko so paralimpijske igre potekale v Braziliji, je tekmoval s parakajakom in dosegel 6. mesto v kategoriji KL2.

Na letošnjih igrah v Tokiu bo tekmoval v paralokostrelstvu. Tekmuje v disciplini »recurve men open«. Kategorija »open« je namenjena lokostrelcem z invalidnostjo v spodnjih udih. Nekateri lahko uporabljajo voziček, drugi stolček ali streljajo stoje – odvisno od zmožnosti vzdrževanja ravnotežja.

Dejan Fabčič bo nastopil v paralokostrelstvu. Spremljala ga bo trenerka Brina Božič. Vir slike: Facebook Dejana Fabčiča.
Dejan Fabčič bo nastopil v paralokostrelstvu. Spremljala ga bo trenerka Brina Božič.
Vir slike: Facebook Dejana Fabčiča.

Spremljala ga bo trenerka Brina Božič, nekdanja slovenska reprezentantka, ki je sedaj zaposlena kot strokovni kader na Lokostrelski zvezi Slovenije.

Še pred tem se je v času študija ukvarjal z odbojko sede in leta 2001 z moško reprezentanco nastopil na evropskem prvenstvu.

Športni uspehi Dejana Fabčiča

Paraplavanje:

  • svetovno prvenstvo 2006 (Durban) – 6. mesto na 50 m prosto, 7. mesto na 100 m prosto, 9. mesto na 100 m hrbtno in na 400 m prosto, 11. mesto na 200 m mešano, 10. mesto na 100 m prsno;
  • paralimpijske igre 2008 (Peking) – 6. mesto na 100 m prsno, 8. mesto na 100 m hrbtno;
  • evropsko prvenstvo 2009 (Reykjavik) – 5. mesto na 100 m hrbtno, 7. mesto na 50 m prosto in na 100 m hrbtno, 10. mesto na 100 m prsno;
  • svetovno prvenstvo 2009 (Rio de Janeiro) – 4. mesto na 100 m hrbtno, 5. mesto na 100 m prsno, 11. mesto na 100 m mešano, 9. mesto na 50 m prosto;
  • svetovno prvenstvo 2010 (Eindhoven) – 14. mesto na 100 m hrbtno, 18. mesto na 100 m prosto in na 50 m prosto.

Parakajak:

  • svetovno prvenstvo 2015 (Milano) – 2. mesto: 200 m sprint;
  • evropsko prvenstvo 2016 (Moskva) – 3. mesto: 200 m sprint;
  • svetovno prvenstvo 2016 (Duisburg) – 5. mesto: 200 m sprint;
  • paralimpijske igre 2016 (Rio de Janeiro) – 6. mesto: 200 m sprint;
  • svetovno prvenstvo 2018 (Beograd) – 10. mesto: 200 m sprint.

Kvalifikacije za kategorijo » mens recurve open« bodo potekale v petek, 27. avgusta. Tekmovanje bo potekalo teden dni kasneje, v petek, 3. septembra. Spored vseh tekmovanj si lahko ogledate tukaj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice