Naprej na vsebino

Luka Trtnik – namiznotenisač, ki bo nastopil v Tokiu

Luka Trtnik, namiznotenisač, je član naše paralimpijske odprave za 16. poletne paralimpijske igre, ki se bodo začele 24. avgusta v Tokiu. Trnik je bil leta 2017 izbran za najobetavnejšega športnika invalida na Slovenskem.

Preberite tudi:

Tim Žnidaršič Svenšek, slovenski paraplavalec, ki bo plaval na paralimpijskih igrah

Parakolesar Anej Doplihar, ki mu po žilah teče bencin, pripravljen na nastop v Tokiu

23-letni Domžalčan se je rodil z desnostransko hemiparezo, kar pomeni, da je njegova desna stran šibka. Čeprav je rojen desničar, se je priučil vse početi z levo roko. Tudi igrati namizni tenis – in to vrhunsko. Z igranjem je začel pri svojem dedku, ki je imel doma namiznoteniško mizo. Nadaljeval je v NKT Mengeš, kjer je član že enajst let. Trenira pod taktirko trenerja Davida Orešnika.

Na paralimpijske igre se upravičeno odpravlja samozavestno, saj so za njim že številni vidni športni dosežki, do katerih je prišel s trdim delom, vztrajnostjo in sistematičnim klubskim delom.

Leta 2017 je na 4. evropskih paraigrah osvojil dve zlati kolajni: posamično in igra dvojic. Na petih evropskih paraigrah leta 2019 je bil med posamezniki srebrn, v igri dvojic pa bronast. Na članskih turnirjih je najboljši rezultat dosegel leta 2018 v Italiji, ko je v Lignanu osvojil srebro v ekipni konkurenci. Igra v kategoriji 7 (kategorije štejejo od 1, kjer je prizadetost najvidnejša, do 10, kjer je prizadetost zelo mala), kjer je v tem hipu uvrščen na 34. mesto na svetovni lestvici. Na mednarodni sceni je debitiral leta 2015 na tekmovanju na Madžarskem.

Luka Trtnik je dosegel številne odlične rezultate. Vir slike: Domžalec.si.
Luka Trtnik je dosegel številne odlične rezultate.
Vir slike: Domžalec.si.

Leta 2004 je Slovenijo v paranamiznem tenisu na paralimpijskih igrah v Atenah zastopala Mateja Pintar Pustovrh, ki je domov prinesla zlato.

Paranamizni tenis

Paranamizni tenis je paralimpijski šport, s katerim se lahko ukvarjajo športniki najrazličnejših vrst invalidnosti. Glede na svoje sposobnosti lahko igrajo tako stoje kot sede na invalidskem vozičku. Paranamizni tenis sodi med najhitrejše igre z žogo.

V paranamiznem tenisu športnike invalide delimo v tri skupine: sedeči igralci paranamiznega tenisa (skupina sedečih igralcev 1 do 5), stoječi igralci (skupina stoječih igralcev 6 do 10) paranamiznega tenisa in igralci z lažjo duševno motnjo (igralci skupine 11).

Pravila igranja paranamiznega tenisa se razlikujejo le v skupini sedečih igralcev paranamiznega tenisa, ki narekuje pravilo, da pri začetnem udarcu (servisu) mora žogica prečkati zadnjo linijo nasprotnikove igralne mize in ne sme skozi stransko linijo mize. Vse ostala pravila igre so enaka kot pri igralcih namiznega tenisa neinvalidih.

Tekmovanje v paranamiznem tenisu v kategoriji 7, v kateri nastopa tudi Luka Trtnik, bo v Tokiu potekalo vse od 25. avgusta, ko se začnejo kvalifikacije, do 3. septembra, ko bo na vrsti finale.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice