Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Vse pride na dan

V Sarajevu je neka mati prijavila policiji, da sta dva izmed njenih sinov dve leti nazaj ubila očeta. Izkopali so truplo in na njem res odkrili poškodbe, ki so se ujemale z izpovedjo matere.

Sinova sta hitro pobegnila, vmes pa ostalim sinovom – svojim bratom – zažgala hiše, ker sta mislila, da so ju oni prijavili policiji. Orožniki so uspeli oba ujeti in ju predati sodišču.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

»Moža so seveda zaprli in bo imel sedaj priliko nemoteno študirati.«
»Moža so seveda zaprli in bo imel sedaj priliko nemoteno študirati.«
Vir slike: Splet

Tat, ki se je izdajal za dijaka

Moški, imenovan Anton Orlović, se je udeležil dijaškega kongresa v Sarajevu, kjer je noči prespal skupaj z dijaki. Proti koncu kongresa, ko se je neka skupina dijakov odpravljala domov, jih je obtožil, da so mu ukradli 100 dinarjev. Oglasil se je tudi dijak, ki je spal poleg Orlovića in povedal, da je tudi njemu zmanjkalo 250 dinarjev.

Kmalu so prišli orožniki in pregledali skupino dijakov, ki naj bi kradla, vendar pri njih niso našli ničesar. Za tem pa so ugotovili, da Anton Orlović sploh ni dijak, ampak tat, ki so ga že dolgo iskali. V času preiskave je prišlo tudi poročilo iz Ljubljane, da je prav Orlović osumljen tudi kraje kovčka, v katerem je bilo za 15 tisoč kron. »Moža so seveda zaprli in bo imel sedaj priliko nemoteno študirati.«

Kako so takrat ravnali, ko se je rodil otrok?

V Ljubljani je v tistem času prevladovalo splošno mnenje, da zadošča, če babica rojstvo otroka naznani v mestnem domu. V članku pa so pojasnili, da to vsekakor ni dovolj.

Vsakega novorojenca je bilo potrebno poleg prijave pri mestnem zdravstvenem uradu (fizikat – urad, ki je skrbel za higieno in preprečevanje nalezljivih bolezni) prijaviti še na policiji in na popisovalnem uradu. Na popisovalni urad pa so se starši lahko odpravili po tem, ko je otrok bil krščen in je dobil ime.

Pravilni postopek prijave rojstva otroka je bil ključen, da so se vse kasnejši postopki opravili hitreje in lažje. Otrok je potreboval tudi delavsko knjižico in domovnico, kar se je dalo hitro pridobiti, če je bil otrok pravilno prijavljen, v nasprotnem primeru pa so starši morali prej dostaviti krstni list, kar je pomenilo daljši in zahtevnejši postopek.

Napačno prijavljeni oziroma neprijavljeni otroci so imeli lahko težave tudi kasneje v življenju – pri poroki, vojaških naborih in podobnih dogodkih. Če ne prej, se je potreba po pravilni prijavi zagotovo pokazala pri smrti. Tudi prijava smrt in pogreb sta se lahko zapletla, če ta oseba ob rojstvu ni bila pravilno peljana skozi postopek.

Mogočni zrakoplov

V tistem času se je v Angliji zgodila nesreča, ki je odmevala po celem svetu. Zrakoplov, ki je bil sredi testne vožnje, je v zrak eksplodiral. Iz sredine trupa je začel uhajati izjemno vnetljiv plin, ki se je vnel.

Vožnjo je s tal spremljalo več tisoč ljudi, ki so se razbežali, ko so na njih začeli deževati ognjeni kosi zrakoplova. ZR-2 je bil namreč tisti čas največji zrakoplov na svetu, ki je bil zgrajen z namenom, da bo prepotoval Atlantski ocena in pristal v Ameriki. Bil je dolg dobrih 200 metrov, s sabo pa je tovoril skoraj 9000 kubičnih metrov plina. S tako količina plina je lahko naredil 10460 kilometrov poti.

Na krovu je bilo v času nesreče 47 ljudi, med katerimi so bili britanski in ameriški častniki. Preživelo je 6 oseb, med njimi tudi kapitan. Preživel je tudi vodnik, ki je zrakoplov vozil. Ko je opazil eksplozijo je zrakoplov obrnil proti reki in stran od mesta. S tem je preprečil mnogo večjo katastrofo.
Na krovu je bilo v času nesreče 47 ljudi, med katerimi so bili britanski in ameriški častniki. Preživelo je 6 oseb, med njimi tudi kapitan. Preživel je tudi vodnik, ki je zrakoplov vozil. Ko je opazil eksplozijo je zrakoplov obrnil proti reki in stran od mesta. S tem je preprečil mnogo večjo katastrofo. Vir slike: Wikipedija

Na krovu je bilo v času nesreče 47 ljudi, med katerimi so bili britanski in ameriški častniki. Preživelo je 6 oseb, med njimi tudi kapitan. Preživel je tudi vodnik, ki je zrakoplov vozil. Ko je opazil eksplozijo je zrakoplov obrnil proti reki in stran od mesta. S tem je preprečil mnogo večjo katastrofo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice