Skip to content

Vdori na kmetije so vredni iste mere obsojanja kot vdor v prostore RTV

Vdor proticepilskih protestnikov v prostore TV Slovenija, ki se je zgodil pretekli petek, še vedno glasno odmeva. Odzvali so se predstavniki politikov, od najvidnejših navzdol, odzvale so se organizacije, dogodek odzvanja v celotni javnosti, ki si je enotna, da so takšni vdori nedopustni. Res je, vdor v katerokoli stavbo nima nobene veze s svobodo izražanja ali z bojem za pravico. Nobena nepooblaščena oseba nima pravice do vdora v katerokoli stavbo. V katerokoli.

Preberite tudi:

[NEVERJETNO]: Vegani ponovno napadli, tokrat manjšo kmetijo, kaj še sledi?

Že več kot dve leti se dogajajo tudi druge vrste vdori, ki pa žal ne dosežejo enake stopnje zgražanja, kot jih je dosegel vdor v prostore RTV. Vdori aktivistov na kmetije in v hleve. Tako imenovani varuhi živali (ki so sicer prej vse drugo, kot to) vdirajo v zasebne prostore in »rešujejo« živali. Vsaj tako so pojasnili nedavno krajo štirih piščancev na kokošji farmi. Če si namreč prilastiš nekaj, kar ni tvoje, je to kraja. In kaj se zgodi po tem, ko žival »rešijo«? Ali vedo, kako je treba za žival ustrezno poskrbeti? So pripravljeni to žival hraniti in kidati za njo? Ali menijo, da lahko žival s kmetije spustijo v naravo (in jo s tem skoraj da zagotovo prepustijo gotovi smrti) in so jo s tem »rešili«?

Eno je glede teh vprašanj zagotovo: tako imenovani borci za pravice živali o živalih bore malo vedo. To pa niti ni nič nenavadnega, saj jim v večini primerov ne gre za živali, temveč zgolj in samo za lastno samopromocijo.

Vdori aktivistov v hleve so kaznivo in nevarno dejanje

Vdor v katerokoli stavbo, v katero vstopamo kot nepooblaščena oseba, ali po domače povedano, tam nimamo kaj iskati, je kaznivo dejanje. Hkrati je tako dejanje tudi skrajno neodgovorno in nevarno. Dejstvo je, da aktivisti nepooblaščeno vstopajo na tujo posest, ob tem pa kršijo vse biovarstvene ukrepe, ki se jih morajo po zakonodaji striktno držati kmetje. To so tisti ukrepi, katerih izpolnjevanje najprej preveri inšpektor, ko pride na kmetijo. Tisti ukrepi, ki zagotavljajo dobrobit živali in preprečujejo širjenje bolezni.

Ker ukrepov niti ne poznajo, kaj šele, da bi se jih držali, s tem predstavljajo tveganje za prenos bolezni in okužb, ki lahko kmetu povzroči veliko gospodarsko škodo. Obenem povzročajo stres pri živalih in motijo delovni proces na kmetiji. Na tem mestu velja tudi omeniti, da se neveščim glede obnašanja v prisotnosti živali in glede samega gibanja po kmetiji lahko pripeti tudi kakšna nesreča, za katero bo potem, ironično, odgovoren tisti, ki jih tja ni vabil, in tisti, ki se mu dela škoda: kmet.

Ne le, da gre za neprimerno in obsojanja vredno dejanje. Šlo je celo tako daleč, da si kmetje sami ne upajo več povedati, da so imeli na kmetiji neželen obisk, saj se ne upajo izpostaviti, ker se ne čutijo dovolj zaščitene. Si predstavljate, da nekdo vdre v vaše stanovanje, si postreže iz hladilnika, mimogrede še kaj razbije, vas je pa strah, da boste s prijavo izzvali nove vdore? Kako bi se počutili?

Ali mora kmet res vse prenesti?

Vdor v prostore RTV je bil streznitveno dejanje. Protesti pred zgradbo samo najverjetneje ne bodo več dovoljeni. Stavba in sam vhod vanjo bo tudi bolj zaščiten. In prav je tako. Vendar, a ne bi smeli pričakovati nekaj podobnega tudi v primeru vdorov na kmetije?

Vdori v katerokoli stavbo nimajo nobene veze s svobodo izražanja ali z bojem za pravico. In to velja tudi za vdore na kmetije. Vir slike: Twitter Matej Rijavec.
Vdori v katerokoli stavbo nimajo nobene veze s svobodo izražanja ali z bojem za pravico. In to velja tudi za vdore na kmetije.
Vir slike: Twitter Matej Rijavec.

Ali si ne tudi kmetje zaslužijo, da svoje delo opravljajo v miru? Ali si ne zaslužijo, da se ponoči spočijejo in ne da se sprašujejo, kdo hodi po njihovi zasebni lastnini in kaj tam počne? Kakršenkoli vdor v zasebnost namreč s seboj prinese psihološki pritisk in nemir v družino, kar ima lahko tudi negativne ekonomske posledice. Ko se bojiš, ne spiš. Ko ne spiš, ne moreš delati tako, kot bi moral. Ko ne delaš tako, kot je treba, nimaš sredstev za preživetje.

Če že drugega ne, je taka dejanja nujno najstrožje obsoditi in reagirati v skladu z razpoložljivimi pravnimi sredstvi, preden to postane splošna praksa in bo prav vsak lahko hodil po dvorišču in hlevu, ki ni njegov, in v imenu zaščite živali povzročal škodo tako kmetu kot živalim.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Slovenec 33
Slovenec 33
2 years ago

Vsakdo, ki mu invazivec vdre na posest se ima pravico braniti in to tako, da se dejanje ne bo ponovilo.
Prelagam puško, pištolo, revolver ali sekiro za zaustavitev debilov.
Samo en tak poskus bo in potem bo mir.

Prijava na e-novice