Skip to content

Izplačilo socialnih transferjev: september 2021

Po nekaj mesecih »normalnosti« sta v ospredju ponovno karantena in samoizolacija. Ker so se ukrepi PKP iztekli, je vlada z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ) za obdobje od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021 uredil interventni ukrep nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

Preberite tudi:

Veste kateri socialni transferji vam pripadajo?

Informativni izračuni MDDSZ naj bi pripomogli k lažji pridobitvi socialnih transferjev

Višina nadomestila plače delavca, ki zaradi karantene na domu ne more opravljati dela, je v ZNUPZ različno določena glede na razlog oz. okoliščine, zaradi katerih je bil delavec v karanteni na domu.

V 27. členu je določena podlaga odsotnosti z dela delavca v primeru karantene na domu po stiku ali sumu stika z okuženo osebo, pri čemer do stika ni prišlo med opravljanjem dela za delodajalca – 80 odstotkov osnove, ter v primeru karantene na domu po stiku z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca – 100 odstotkov osnove. Nadomestilo plače pa ne sme biti nižje od minimalne plače.

Delavec, ki je v karanteni na domu, mora najpozneje v 24 urah obvestiti delodajalca, da je v karanteni, in o razlogih za karanteno na domu.

Vir slike: Gov.si

V kolikor ima delavec, ki zaradi karantene na domu ne more opravljati dela opravičeno podlago odsotnosti z dela, lahko delodajalec, uveljavlja pravico do povračila izplačanih nadomestil plače za tega delavca, če izjavi, da ne more organizirati dela na domu za delavca, ki je bil v karanteni na domu.

V kolikor pa v primeru napotitve v karanteno na domu delavca ni podana opravičena odsotnost delavca z dela, je potrebno preveriti vse okoliščine posameznega primera in napotitev v karanteno na domu ter nemožnost opravljanja dela presojati znotraj vseh dejstev tudi v okviru drugih podlag odsotnosti z dela v skladu z ZDR-1.

V kolikor delavec zaradi karantene na domu ne more opravljati dela in hkrati ni podana podlaga odsotnosti, se mora delavec z delodajalcem dogovoriti o ustrezni podlagi odsotnosti, neopravljanje dela (brez podlage opravičene odsotnosti) pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Če ste pa hkrati prejemnik socialnih transferjev, bodo le-ti v mesecu SEPTEMBRU nakazani:

DRŽAVNA ŠTIPENDIJApet., 10. 9.
ZOISOVA ŠTIPENDIJApet., 10. 9.
POMOČ OB ROJSTVU OTROKApon., 13. 9.
STARŠEVSKI DODATEKpon., 13. 9.
REJNINEpon., 13. 9.
OTROŠKI DODATEKtor., 14. 9.
DODATEK ZA VELIKO DRUŽINOtor., 14. 9.
DODATEK ZA NEGO OTROKAtor., 14. 9.
PRISP. ZARADI DELA S KRAJŠIM DEL. ČAS. ZARADI STARŠEVSTVAsre., 15. 9.
DELNO PLAČILO ZA IZGUBLJENI DOHODEKsre., 15. 9.
STARŠEVSKA NADOMESTILAsre., 15. 9.
DENARNA SOCIALNA POMOČ I. OBDELAVAtor., 21. 9.
VARSTVENI DODATEKčet., 30. 9.
DENARNA SOCIALNA POMOČ II. OBDELAVApon., 4. 10.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice