Skip to content

Študenti še zmeraj ne vedo, kako bodo njihova življenja videti čez nekaj tednov

Novo študijsko leto se pričenja, a študenti ne vedo, kaj od njega pričakovati. Zardi grožnje epidemije koronavirusa omahujejo pri iskanju stanovanj in študentskega dela.

Oktober je pred vrati in skrajni čas je, da se študenti – novi ali stari – pripravijo na nov začetek študijskega leta. Proces je nekoliko zahtevnejši kot za srednješolce, saj mora velika večina slovenskih študentov najti prebivališče, v katerem bodo lahko prebivali tekom študijskega leta, v univerzitetnem ali domačem kraju pa jih mnogo išče študentsko delo, ki bo vir njihovih sredstev za preživetje.

Preberite tudi:

Duševno zdravje študentov je ogroženo

Izpiti in izobraževanje v senci koronavirusa

A tudi letos si študentje niti približno ne znajo predstavljati, kako bo njihovo življenje izgledalo čez nekaj mesecev: bodo živeli pri starših ali doma? Bodo obiskovali fakulteto ali bodo morali spet študirati od doma in s tem zamuditi velik del študijskih vsebin, ki so jim bila obljubljena? Se lahko zanašajo na to, da bodo lahko opravljali študentsko delo in imeli reden mesečni dohodek?

Bo študij v živo sploh še kdaj realnost
Bo študij v živo sploh še kdaj realnost. Vir slike: Ita.si

Kje živeti?

Študentska stanovanja in sobe v slovenskih univerzitetnih mestih so milo rečeno drage. Pogodbe, ki jih študentom ponujajo lastniki stanovanj, najemnike največkrat zavezujejo za vsaj nekaj mesecev, če ne celo za leto. A fakultete ne morejo zatrditi, da bo študij potekal v živo niti za oktober, kaj šele za preostanek študijskega leta. Ker se študenti v trenutnih okoliščinah ne morejo zanašati na dohodke, ki jih prinaša študentsko delo, je najem študentske sobe v trenutnih okoliščinah izredno tvegana odločitev – a ker še niso prijeli namigov o tem, kako naj bi potekalo študijsko leto 2021/22, očitno tudi nujna odločitev, ki jih bo že čez nekaj tednov ali mesecev potisnila na prag revščine.

Študentski domovi so najbrž cenovno najugodnejša izbira v trenutni negotovi situaciji, saj so domovi v preteklih letih za razliko od najemodajalcev stanovanj ukinili plačevanje domov v mesecih epidemija – a v skladu s tem so študente potisnili na cesto s prepovedjo bivanja v domovih. Za tiste študente, ki pri starših nimajo ugodnih bivalnih razmer ali ugodnih razmer za študij, je bila ta poteza precej katastrofalna.

Tudi študij na daljavo je velik strošek

Študij na daljavo zahteva najmanj boljšo internetno povezavo, kot jo ima doma večina študentov, boljšo kamero, slušalke in mikrofon, da lahko nemoteno poslušajo in komunicirajo s profesorji, ustrezno opremo (računalnik, računalniški programi itn.) ter zakup mnogih e-gradiv. Vse od navedenega ni poceni, sploh če je vse treba kupiti naenkrat, ko se ni mogoče zanašati na mesečne dohodke.

Študenti brez dela

Študentsko delo je velikokrat vezano na gostinstvo, turizem in prodajo – dela, ki v epidemiji zaradi zaprtij izginejo prva. Tudi v drugih panogah, ki morda ne doživijo popolne zaustavitve, so študenti prvi, ki izgubijo delo, ko podjetja zaradi zmanjšanih prihodkov ali obsega dela zmanjšujejo število zaposlenih. Iskanje študentskega dela je še težje zaradi nezmožnosti napovedi o tem, ali bodo tekom leta prebivali v domačem ali univerzitetnem kraju.

Nenehno prilagajanje življenja nerednemu dohodku, ki lahko izgine kadarkoli, je za študente naporno in včasih nemogoče. Mnogi proti svoji volji postanejo finančno odvisni od svojih staršev, a tisti, ki jim družine ne zmorejo nuditi finančne pomoči, morajo iskati druge rešitve.

Študenti ne vedo, kako bodo njihova življenja videti čez nekaj tednov.
Študenti ne vedo, kako bodo njihova življenja videti čez nekaj tednov.
Vir slike: nymag.com

In nazadnje: se sploh vpisati na študij, ki je zreduciran na gledanje v ekran?

Gledati v ekran in poslušati predavanje, ki včasih ne pove nič več od izobraževalnega filma ali splošno dostopnega YouTube predavanja, seveda ni to, kar študenti pričakujejo, ko se vpišejo na študij. Veliko študentov dvomi, da bo s pomočjo študija na daljavo zares dobilo kompetence za opravljanje določenega izpita ali usvojilo znanje in razumevanje nekega področja, ki jih zanima.

Bistvo študija je v sodelovanju mentorjev in študentov, poglobljenem obravnavanju tem tudi v praksi, ne le iz e-gradiv, diskusijah, raziskovanju in preizkušanju možnosti. Že dve leti zapored se kaže, da je študij na daljavo nezadosten način za uresničevanje študijskih ciljev, a mnogi študentje kljub temu lahko pričakujejo že tretje leto sedenja za računalnikom in izgubljanja interesa, ki jim je bil prej zelo pomemben, nekaterim celo osebno poslanstvo. 

Zato ni čudno, da mnogi v sedanjih okoliščinah omahujejo pri izbiri študija ali pri njegovem nadaljevanju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice