Naprej na vsebino

1. oktober je svetovni dan vegetarijanstva

Kaj je vegetarijanstvo in katere vrste vegetarijanstva poznamo? Kakšna je njegova zgodovina in katere so njegove prednosti za zdravje in okolje?

Ali ste tudi vi mislili, da je vegetarijanstvo le oblika prehranjevanja, pri katerem oseba ne uživa mesa? Pravzaprav je to le zelo majhen košček tega, kar v resnici predstavlja pojem vegetarijanstva. Ne le, da obstajajo mnoge razlike vegetarijanstvo, temveč se pojem nanaša tudi na sam življenjski slog osebe in ne le na njene prehranjevalne navade.

V tem smislu lahko vegetarijanstvo pomeni tudi izogibanje izdelkom iz živalskih materialov, kot so npr. usnje, krzno in svila, ali izogibanje produktov, za katere je znano, da zahtevajo živalska življenja (npr. kozmetični izdelki, ki so testirani na živalih).

Preberite tudi:

Svetovni dan vegetarijanstva: vegetarijanstvo za živali, okolje in ljudi

Vaš otrok želi postati vegetarijanec – kako odreagirati (in kako ne)

Ker so vzroki za vegetarijanski način življenja lahko tako zdravstveni, okoljevarstveni, filozofski, verski, politični in etični, se mnenja vegetarijancev samih o vegetarijanstvu običajno močno razlikujejo.

Izraz vegetarijanstvo izvira iz latinščine. Vegetus po latinsko pomeni čil oziroma zdrav. Besedo so prvi uporabili ustanovitelji prvega vegetarijanskega društva v pristaniškem mestu Ramsgate leta 1847. Seveda zgodovina vegetarijanstva seže veliko dlje v zgodovino.

prehrana je odlična preventiva pri razvoju mnogih bolezni.
Vegetarijanska prehrana je odlična preventiva pri razvoju mnogih bolezni.
Vir slike: Vegsoc.org

Katere vrste vegetarijanstva poznamo?

Vegetarijanstvo se zmeraj ne konča le pri izogibanju mesnih izdelkov. Najpogostejše oblike vegetarijanstva so:

  • laktovegetarijanstvo, pri kateri oseba ne uživa mesa, uživa pa mlečne izdelke,
  • ovovegetarijanstvo, pri katerem oseba ne uživa mesa, uživa pa jajca,
  • laktoovovegetarijanstvo, pri katerem oseba ne uživa mesa, uživa pa mlečne izdelke in jajca,
  • veganstvo, pri katerem oseba ne uživa oz. uporablja izdelkov živalskega izvoram
  • fleksiveganstvo, pri katerem oseba živi pretežno vegansko, a občasno uživa mlečne izdelke, jajca in med iz etično in ekološko manj sporne pridelave.
  • delno vegetarijanstvo oz. pesketarijanstvo, pri katerem oseba ne je nobenega mesa razen rib in morskih živali.
Večina vegetarijancev je soglasnih o tem, da je eden izmed glavnih razlogov za vegetarijanstvo etičnost, saj se večina rejnih živali gnete v premajhnih prostorih in živi v klavrnih, okrutnih razmerah, sploh zato, ker je namen industrije pridelati čim več hrane s čim manjšimi stroški.
Večina vegetarijancev je soglasnih o tem, da je eden izmed glavnih razlogov za vegetarijanstvo etičnost, saj se večina rejnih živali gnete v premajhnih prostorih in živi v klavrnih, okrutnih razmerah, sploh zato, ker je namen industrije pridelati čim več hrane s čim manjšimi stroški. Vir slike: Victoriapearceofficial.com

Od kod izvira vegetarijanstvo?

Prve omembe vegetarijanstva izhajajo iz antične Grčije in stare Indije 6. stoletja pred našim štetjem. Pri obeh civilizacijah je bilo povezano z načelo nenasilja nad živalmi (ahimsa v sanskrtu).

Zagovarjali so ga različni filozofi in verske skupine. Med znanimi zgodovinskimi vegetarijanci so bili Pitagora, Sokrat, Platon, kasneje pa Leonardo da Vinci, Newton, Milton, Rabindranat Tagore, Albert Schweitzer, Albert Einstein in drugi.

Nekatere kulture so se držale vegetarijanstva v manj strogih oblikah. To so bile na primer krščanske skupine, budistične skupine in različne druge manjše skupine. Nekateri srednjeveški meniški redovi so bili pesketarijanci, vegetarijanstvo pa je bilo pogost pojav v renesančni Evropi, posebno v Angliji, kjer se je leta 1847 uveljavilo prvo vegetarijansko društvo.

Angleškemu vzoru sta kmalu sledili tudi Nemčija in Nizozemska, v 20. stoletju pa je prišlo do razmaha vegetarijanstva v zahodni Evropi.

Kateri so razlogi za vegetarijanstvo?

Večina vegetarijancev je soglasnih o tem, da je eden izmed glavnih razlogov za vegetarijanstvo etičnost, saj se večina rejnih živali gnete v premajhnih prostorih in živi v klavrnih, okrutnih razmerah, sploh zato, ker je namen industrije pridelati čim več hrane s čim manjšimi stroški.

Glede na kritično ekološko stanje je pomemben razlog za vegetarijanstvo tudi skrb za okolje, saj je pridelava mesa eden največjih onesnaževalcev na svetu. Živinorejski sektor je večji proizvajalec toplogrednih plinov kot prometni sektor, proizvaja 65 odstotkov ogljikovega dioksida, 37 odstotkov metana, ki ga povzroča človek ter 64 odstotkov amonijaka, ki vplivana kisli dež.

Mnogi se odločijo za vegetarijanstvo iz zdravstvenih razlogov, saj je vegetarijanska prehrana veliko varnejša od mesne. Običajno vegetarijanska dieta vključuje manj nasičenih maščob, holesterola ter več ogljikovih hidratov, vlaknin, magnezija, kalija vitamina B9 (folna kislina), antioksidantov in vitaminov.

Različne raziskave so pokazale, da vegetarijanstvo znižuje možnost za razvoj kardiovaskularne bolezni, sladkorne bolezni, žolčnih kamno in različnih rakov. Pozitivno pa vliva na uravnavanje krvnega tlaka in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Obstaja veliko vrst vegetarijanstva.
Obstaja veliko vrst vegetarijanstva.
Vir slike: Healthline.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice