Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Minister za vere

Ste vedeli, da so pred 100 leti imeli tudi ministrstvo za vere? Minister je nosil naziv minister za vere oziroma minister za bogočastje, kasneje pa tudi minister za bogočastje in uk, kar bi že bilo podobno današnjemu ministru za šolstvo.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Poziv tujim državljanom

Minister za notranje zadeve je v tistem času naročil vsem enotam politične oblasti, da sporočijo tujim državljanom, ki se stalno ali dlje časa nahajajo v Sloveniji, da si priskrbijo uradne dokumente.

Svoje uradne dokumente so si morali priskrbeti pri uradništvih lastnih držav, sicer jim je grozila sprožitev postopka, ki bi zahteval njihovo deportacijo. Tujci so bili še pozvani, naj omenjene dokumente hranijo vedno pri sebi, da bi lahko v vsakem trenutku izkazali svojo identiteto.

Politični umor v Moli

V italijanskem kraju Mola so zabeležili umor s političnim povodom, saj so fašisti ustrelili socialističnega poslanca Di Vagno. Italijanski ministrski svet je sklenil, da se dovoljenje za nošenje orožja v Italiji omeji na najnujnejše primere. Poleg tega je bilo potrebno po novem uporabo kamionov za poti vedno predhodno prijaviti na policiji, ta pa je izdala posebno dovoljenje.

socialismo Italiano
V italijanskem kraju Mola so zabeležili umor s političnim povodom, saj so fašisti ustrelili socialističnega poslanca Di Vagno.
Vir slike: Socialismo Italiano

Možni napadi Albancev?

Dodelitev državnih mej Albanske države po prvi svetovni vojni je bila vzrok za nenehne spore v okolici spornih meja. Tako so tudi 19. septembra časopisi opozorili državljane takratne kraljevine SHS, da je možen napad Albancev.

»Sode po veliki živahnosti, ki se opaža v notranjosti Albanije kakor tudi v obmejnih sektorjih, je pričakovati napada Albancev na naše ozemlje. Delo italijanskih agentov v Albaniji je splošno. Prebivalstvo ne skriva bojazni radi teh agresivnih namer Albancev. Izraža se želja, naj se meje bolje zavarujejo, ker ni človeško, da bi se toliko življenj slavilo v nevarnost pri morebitnem napadu Albancev.«

Prepovedani časopisi

Takratna vlada je postala že znana po tem, da je vsak dan prepovedala »najmanj »šest inostranskih listov«, ker so žalili Jugoslavijo. Skoraj vsi taki časopisi so prihajali iz Avstrije, Nemčije in Madžarske, ki pa so spadale v skupino držav, »katerih se naša vlada nima nič bati«.

Avtorja članka pa je zmotilo predvsem to, da ni bil prepovedan niti en italijanski časopis, pa čeprav so dnevno napadali državo in to nič manj kot katerikoli izmed prepovedanih nemških ali madžarskih časopisov.

V duhu tega zapisa naj omenimo še, da je minister za notranje zadeve prav isti dan izdal novo prepoved, ki je omejevala razdeljevanje časopisa »Tauernpost« iz kraja Tamsweg v Avstriji. Objavljali so žaljive zapise, ki so bili kaznivi po takratne 12. členu tiskovnega zakona.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice