Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Tatvine ušle izpod nadzora

Uredništvu Slovenca je bilo iz ene izmed vasi v okolici Zagorja ob Savi sporočeno, da so se pri njih vlomi in tatvine že tako razpasli, da ne vidijo več poti ven. V obdobju dveh let je bilo osem hiš skoraj popolnoma izropanih, tatovi pa so postali že tako predrzni, da so vlamljali kar pri belem dnevu, ko so ljudje na delu ali pri cerkveni maši.

»Delavno in varčno ljudstvo je naravnost obupano, če pojde tako dalje.« Po njihovih besedah tamkajšnje orožništvo naredi vse kar uspe narediti. Težava je bila v tem, da so bili tatovi med seboj povezani od Kamnika do Ljubljane.

Mnogi izmed nepridipravov so bili že kaznovani, vendar so se zmerja znova vrnili in nadaljevali od tam, kjer so pred kaznijo končali. Dobro so bile poznane tudi hiše, v katerih so se tatovi zadrževali in skrivali, zato so iz tamkajšnjih občin pozivali, da se uvede najstrožji nadzor nad temi hišami.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

»Prosimo pokrajinsko vlado in sodne oblasti, naj nam naklonijo potrebno varstvo na kakršenkoli način, da se to rokovnjaštvo zatre. Postaviti bi bilo teh par bajt — orožništvu sta dve dobro znani — pod najstrožje policijsko nadzorstvo. Dobrota bi bila to za vso kamniško in ljubljansko okolico.«

Tiskarska napaka

Narodna banka v Beogradu je v tistih dneh izdala nove bankovce za 10 dinarjev. Ljudje so jih v banki prevzeli ob dvigih z računov ali drugih opravkih, vendar so se z njimi kmalu vrnili nazaj, saj so bankovci bili natisnjeni samo na eni strani. Na drugih strani bankovcev pa je bil natisnjen napis, da so bankovci neveljavni. Kot razlago je banka povedala, da se je zgodila tiskarska napaka.

Narodna banka v Beogradu je v tistih dneh izdala nove bankovce za 10 dinarjev. Ljudje so jih v banki prevzeli ob dvigih z računov ali drugih opravkih, vendar so se z njimi kmalu vrnili nazaj, saj so bankovci bili natisnjeni samo na eni strani.
Narodna banka v Beogradu je v tistih dneh izdala nove bankovce za 10 dinarjev. Ljudje so jih v banki prevzeli ob dvigih z računov ali drugih opravkih, vendar so se z njimi kmalu vrnili nazaj, saj so bankovci bili natisnjeni samo na eni strani.
Vir slike: Numista.com

Signaliziranje požarov

V Ljubljani so takrat pridobili nov način signaliziranja požarov. Mestni občini je uspelo od vojske dobiti dva topa, s katerimi so potem oznanili požar v območju Ljubljane in okolice. Topa so seveda posebej priredili za ta name, zato je kar nekaj časa trajalo, da so ju pridobili.

Požarni čuvaj, ki je upravljal s topovoma se je nahajal na ljubljanskem gradu, iz koder je lahko s topovskimi streli oznanil požar. Enkratni topovski strel je pomenil požar ali na območju Spodnje Šiške ali na Barju, medtem ko je dvakratni strel pomeni požar v ostalih delih mesta.

Opozorili so še na poskusno streljanje, ki je potekalo v petek tistega tedna, da se ne bi ljudje ustrašili.

Združene države Amerike

V Washingtonu je neznanec prijavil nagrado, ki bi šla tistemu, ki bi iznašel zdravilo proti raku. Nagrada je bila v višini 100.000 takratnih dolarjev, kar bi danes pomenilo nekaj čez 1,5 milijona dolarjev.

Konzulat Združenih držav Amerik je obvestil, da se bodo vize za izseljevanje izdajale samo še do 1. decembra 1921. Jugoslovanske oblasti so tako prošnje za izdajo potnih listin sprejemale samo še do 20. oktobra istega leta.

Ameriško zapiranje imigracijskih vrat za preostali svet
Ameriško zapiranje imigracijskih vrat za preostali svet.
Vir slike: NPS
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice