Skip to content

Delovna in pokojninska doba

V času zaposlitve smo se prej ali slej primorani pozanimati o upokojitvi in o tem, kaj pomenijo posamezne »dobe«: pokojninska, delovna, zavarovalna, z dokupom, brez dokupa …

Velikokrat se nam tudi zdi, da poznamo razliko med obema dobama, potem pa v neki novi situaciji ugotovimo, da temu ni tako. Z nedavnimi reformami študentskega dela so se omenjene dobe prikradle tudi v življenja študentov.

Preberite tudi:

Ali se študentsko delo splača?

Kmečke ženske za štedilnik

Delovna doba

Delovna doba ponazarja obdobje, v katerem ste dejansko opravljali svoje delo in bili vključeni v delovno razmerje. Iz naslova delovne dobe se izračunajo tudi dodatki za delovno dobo, razne nagrade in podobno.

Kaj pa samostojni podjetniki oziroma s.p.? Seveda tudi njim teče delovna doba, izračuna pa se na podlagi plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pri tem se lahko zgodi, da se kakšen zapis o plačanih prispevkih »izgubi« ali pa ga na pristojnih zavodih ne uspejo najt, zato je dobro, da si podjetnik vodi lastno evidenco o plačanih prispevkih. Ob zaključku poslovanja pa lahko na DURS-u (Davčna uprava Republike Slovenije) pridobi tudi potrdilo o nakazanih prispevkih.

Srečali smo tudi že primere, ko podjetje ni plačevalo vseh potrebnih prispevkov in se zato zaposlenemu delovna doba ni štela. Če bi se radi prepričali, da v vašem podjetju uredijo vse potrebno glede prispevkov, vam ni potrebno postavljati nerodnih vprašanj nadrejenemu, ampak lahko zgolj skočite na portal eDavki in to preverite sami.

Na portalu samo vložite dokument »Vloga za razkritje podatkov o plačanih obveznih prispevkih za socialno varnost iz delovnega razmerja«. V kolikor dostopa do eDavkov nimate, si ga najlažje uredite z digitalnim certificiranim potrdilom, ki ga brezplačno pridobite na vaši upravni enoti.

Delovna in pokojninska doba. Vir slike: posnetek zaslona edavki.
Delovna in pokojninska doba.
Vir slike: posnetek zaslona edavki.

V kolikor delo opravljate preko podjemne ali avtorske pogodbe, boste morali za mesec delovne dobe zaslužiti vsaj minimalno slovensko plačo, kar v tem trenutku pomeni 1.024,24 evrov bruto. Če ste že zaposleni za polni delovni čas, pa z delom preko podjemnih oziroma avtorskih pogodb ne boste pridobili dodatne delovne dobe.

Delovna doba se upošteva tudi, če ste zaposleni v tujini. Ob tem pa je treba vedeti, da morate na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste bili zaposleni, zaprositi za Prenosljivi dokument U1 (prej E-301). Z njimi bodo države članice upoštevale vašo delovno dobo. Na podlagi tega dokumenta lahko tudi uveljavite pravico do nadomestila za brezposelnost, tako v Sloveniji kot v državah članicah Evropske unije.

Pokojninska doba

Kot pove že ime, je pokojninska doba ključna za upokojitev. Najbolj očitna razlika med pokojninsko in delovno dobo je ta, da se delovna doba šteje samo takrat, ko ste v delovnem razmerju, oziroma ko tako ali drugače plačujete vse potrebne prispevke, medtem ko se pokojninska doba šteje tudi takrat, ko ste brezposelni in prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje RS.

 Najbolj očitna razlika med pokojninsko in delovno dobo je ta, da se delovna doba šteje samo takrat, ko ste v delovnem razmerju, oziroma ko tako ali drugače plačujete vse potrebne prispevke, medtem ko se pokojninska doba šteje tudi takrat, ko ste brezposelni in prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje RS. Vir slike: Splet.
Najbolj očitna razlika med pokojninsko in delovno dobo je ta, da se delovna doba šteje samo takrat, ko ste v delovnem razmerju, oziroma ko tako ali drugače plačujete vse potrebne prispevke, medtem ko se pokojninska doba šteje tudi takrat, ko ste brezposelni in prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje RS.
Vir slike: Splet.

Pokojninska doba je tudi tista, ki utegne zanimati študente. Delovna doba se študentom, ki opravljajo študentsko delo, ne šteje, od leta 2015 pa se šteje pokojninska doba. Za en mesec mora študent prejeti bruto izplačilo v višini 60 % povprečne mesečne plače v Sloveniji.

V času pisanja članka se upošteva avgust 2021, ko je povprečna plača znašala 1.900,43 evrov, kar pomeni, da si študent prisluži en mesec pokojninske dobe za vsakih 1140,25 evrov bruto izplačila – 963,51 evrov neto. S kalkulatorjem, dostopnim tukaj, si lahko pokojninsko dobo tudi vsak študent izračuna sam.

Delovna in pokojninska doba. Informativni izračun pokojninske dobe. Vir slike: posnetek zaslona edavki.
Delovna in pokojninska doba. Informativni izračun pokojninske dobe.
Vir slike: posnetek zaslona edavki.

Pokojninska doba je torej sestavni del pogojev za upokojitev. Trenutno pogoji narekujejo, da morate imeti:

  1. starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa
  2. starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe

Kaj pa je to zavarovalna doba? Zavarovalna doba je samo skupen izraz za vse življenjske situacije, v katerih ste na takšen ali drugačen način vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje in so za vas plačani prispevki. Tukaj se šteje tudi čas študentskega dela, čas upravičenosti do nadomestila za brezposelne, čas opravljanja športne dejavnosti kot vrhunski športnik, čas opravljanja kmetijskih dejavnosti in podobno. Seveda vse pod pogojem, da so plačani zgoraj omenjeni prispevki.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice