Skip to content

Kako kupimo kriptovalute? – Coinbase

Zadnje čase lahko res veliko beremo o kriptovalutah, kaj kriptovalute so, kako nekaterim cene rastejo, drugim padajo… ampak kje in kako se do kriptovalut lahko sploh dokopljemo?

Nekateri kriptovalute rudarijo – o tem smo v preteklosti že pisali – in si tako povečujejo predvsem zalogo bitcoinov. Drugi kriptovalute tudi zaslužijo preko raznih del, ki omogočajo izplačila v kriptovalutah, razni trgovci imajo na spletnih trgovinah tudi omogočeno plačilo v kriptovalutah.

Najbolj razširjen način za pridobivanje kriptovalut pa je enostavno zamenjava evrov ali drugih »tradicionalnih« valut v kriptovalute. Nekateri to opravljajo redno, tudi večkrat v enem dnevu. Temu lahko rečemo že trgovanje in je v tem smislu tudi obdavčeno kot opravljanje dejavnosti. V primeru, da zgolj nekajkrat letno opravite nakup kriptovalut, pa je to videno zgolj kot zamenjava ene valute v drugo.

V vsakem primeru potrebujemo dve pomembni zadevi – digitalno denarnico, kjer bomo imeli kriptovalute shranjene ter dostop do borze kriptovalut, kjer jih bomo lahko kupili.

Coinbase

Poglejmo si eno izmed najbolj razširjenih platform za nakup kriptovalut. Coinbase omogoča tako zamenjavo med tradicionalnimi in kripto valutami ter tudi hrambo slednjih.

Coinbase je najbolj razširjena platforma za nakup kriptovalut. Vir slike: Coinbase,
Coinbase je najbolj razširjena platforma za nakup kriptovalut.
Vir slike: Coinbase,

Na njihovi strani se mora bodoči lastnik kriptovalut najprej registrirati s tem, da vnese svoje osnovne podatke, kot so e-poštni naslov, ime, priimek ter željeno geslo za dostop do svojega računa. Po prijavi moramo preveriti svoj e-poštni naslov tako, da kliknemo na povezavo, ki so jo nam poslali. Po potrditvi e-poštnega naslova pa moramo potrditi še telefonsko številko, tako da vpišemo kodo, ki nam jo pošljejo preko SMS sporočila, po tem, ko vpišemo številko.

Ko vse to zaključimo, izberemo naše državljanstvo in nadaljujemo na verifikacijo identitete. Zakonodaja zahteva, da platforme, kot so Coinbase, preverjajo identitete vseh, ki platformo želijo uporabljati. Največkrat je to zaradi preprečevanja pranja denarja. Vpisati bomo morali svoj hišni naslov in navesti razlog, za kaj bomo Coinbase uporabljali. Povprašali nas bodo še o izvoru naših sredstev ter zaposlitvi.

Coinbase bomo našo identiteto lahko dokazali s pomočjo potnega lista, osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja. To pa lahko storimo tako, da dokument slikamo s pomočjo spletne kamere, kamere na telefonu ali pa Coinbase pošljemo optično prebran dokument.

Po uspešnem preverjanju identitete bomo imeli dostop do našega novega Coinbase računa. Tukaj lahko zdaj kupimo kriptovaluto z evri, prodamo kriptovaluto za evre, zamenjamo eno kriptovaluto za drugo ter pošljemo kriptovaluto oziroma jih prejmemo v svojo digitalno denarnico.

Provizije

Pri Coinbase moramo biti izredno pozorni na lestvico provizij. Provizije se razlikujejo od države do države, odvisne so tudi od plačilnega sredstva.

Za nakup kriptovalut bomo najprej morali denar naložiti v Coinbase račun. To storimo tako, da s pomočjo SEPA bančnega nakazila nakažemo želeni znesek na račun, podatke za nakazilo pa pridobimo, ko kliknemo na gumb »Deposit« ali pa »Add money«. Nakazilo je SEPA, kar pomeni, da ne glede na to, da je Coinbase v tujini, bomo na banki plačali isto provizijo, kot za nakazilo banki v Sloveniji.

Na Coinbase naložimo denar preko bančnega nakazila. Vir slike: Coinbase.
Na Coinbase naložimo denar preko bančnega nakazila.
Vir slike: Coinbase.

Zdaj imamo denar naložen in lahko kupimo kriptovaluto po želji. Ob nakupu si bo Coinbase zaračunal provizijo po sledeči lestvici:

  • nakup v vrednosti 10,00 € ali manj: 0,99 €;
  • nakup v vrednosti med 10,01 € do 25,00 €: 1,49 €;
  • nakup v vrednosti med 25,01 € do 50,00 €: 1,99 €;
  • nakup v vrednosti med 50,01 € do 200,00 €: 2,99 €;
  • nakup v vrednosti 200,01 € in več: 1,49 % od vrednosti.

Potrebno je torej dobro premisliti in načrtovati nakup tako, da provizije minimiziramo. Na Coinbase imamo tudi možnost avtomatskega kupovanja kriptovalut, recimo vsak teden ali vsak mesec. Zelo dobra funkcija za varčevanje oziroma investiranje, vendar je zaradi provizij spet potrebno dobro premisliti, kako visoke bodo te transakcije.

V kolikor želimo denar spet prenesti v naš žep, lahko to storimo preko bančnega računa (0,15 € provizije) ter PayPal računa, kar je tudi brezplačen način. Denar si lahko prenesemo tudi neposredno na bančno kartico, vendar je to najdražja pot.

Nakup kriptovalut

Z denarjem na Coinbase računu lahko izbiramo med več kot 100 različnimi kriptovalutami. Kupimo jih lahko tako, da samo kliknemo na gumb »Buy« in vpišemo željeno količino.

Značilnost Coinbase je, da so tukaj na voljo preverjene kriptovalute, za katere je praktično nemogoče, da bi kar čez noč izginile. Kriptovalute, kot je Squid Game Token, zagotovo ne boste našli na Coinbase. Na platformi si lahko tudi prislužite nekaj deset evrov v različnih kriptovalutah tako, da si pogledate njihove predstavitvene video posnetke in nato odgovorite na krajši kviz.

Na Coinbase lahko kupite kriptovaluto Bitcoin. Vir slike: Coinbase.
Na Coinbase lahko kupite kriptovaluto Bitcoin.
Vir slike: Coinbase.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice