Skip to content

Do kje lahko seže odločitev Singapurja, da bodo necepljenim bolnišnično zdravljenje zaračunavali?

Vsaka država se z omejevanjem širjenja okužb spopada na svoj način. Ne glede na to, pa je vsem državam na svetu skupno dvoje. Prvič: covid-19 pomeni veliko obremenitev tako za zdravstvene delavce kot za državne blagajne in drugič: stroka širom sveta poudarja, da je edini učinkovit način, da dosežemo konec tega skoraj dve leti dolgega boja z virusom, cepljenje.

Preberite tudi:

Dijak lahko ostane brez dostopa do pouka, če odkloni samotestiranje

Za precej drzno odločitev prepričevanja ljudi, da se cepijo, se je odločila singapurska vlada. Odločili so se namreč, da bodo necepljenim, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, le-to zaračunavali.

Republika Singapur je otoška mestna država v Jugovzhodni Aziji z nekaj manj kot 5,7 milijona prebivalcev. Vir slike: Total energies.
Republika Singapur je otoška mestna država v Jugovzhodni Aziji z nekaj manj kot 5,7 milijona prebivalcev.
Vir slike: Total energies.

V Singapurju je v primerjavi s Slovenijo štiri krat manj okuženih

V Singapurju je bilo po podatkih portala Our world in data od pojava covida-19 do 8. novembra 2021 potrjenih 40.487 primerov okužbe na milijon prebivalcev, kar je nekaj več kot štirikrat manj kot v Sloveniji (171.866 na milijon prebivalcev). Po podatkih singapurskega ministrstva za zdravje je bilo 8. novembra hospitaliziranih 1725 oseb, od tega jih je 301 potrebovalo kisik.

8. novembra se je Singapurska vlada odločila, da tistim, ki se niso cepili in zato nimajo upravičljivega zdravstvenega razloga, ne bodo več krili stroškov, v primeru, da bodo zaradi koronavirusa hospitalizirani. To novo pravilo bo stopilo v veljavo 8. decembra letos. Trenutno je sicer precepljenost v tej državi več kot 85 %,  20 % prebivalstva pa je že prejelo poživitveni odmerek. 95 % prebivalstva (nad 12 let) je že prejelo prvi odmerek.

Necepljeni po lastni izbiri naj plačajo oskrbo v bolnišnici

Odločitev, da tisti, ki niso cepljeni »po lastni izbiri«, plačajo bolnišnično zdravljenje je sprejela med-resorna delovna skupina za covid-19 (MTF). Zaračunavanje bolnišničnih stroškov bo sicer še vedno temeljilo na trenutnem okviru subvencij, zato bodo stroški še vedno »visoko podprti in zelo subvencionirani«, je pojasnil singapurski minister za zdravje Ong Ye Kung. Dejal je, da bi bolnišnice bile bolj zadovoljne, če jim ne bi bilo treba izstavljati računov, ter dodal, da želijo s to odločitvijo poslati pomemben signal, da se cepijo vsi, ki so do tega upravičeni.

Singapurski minister za zdravje Ong Ye Kung je pojasnil, da bodo necepljenim od 8. decembra bolnišnično zdravljenje zaračunali. Vir slike: Todayonline.
Singapurski minister za zdravje Ong Ye Kung je pojasnil, da bodo necepljenim od 8. decembra bolnišnično zdravljenje zaračunali.
Vir slike: Todayonline.

Za delno cepljene oziroma cepljene z enim odmerkom bodo ta čas do zaračunavanja zdravljenja podaljšali do 31. decembra, tako bodo imeli čas, da se cepijo še z drugim odmerkom. Prav tako bo zdravljenje še naprej brezplačno za tiste, ki niso zajeti v cepljenje (otroci do 12. leta) ali za tiste, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Singapurski minister za zdravje je odločitev pojasnil na spletnem medijskem brifingu. Nagovor je začel zelo slikovito in dejal, da je covid-19 kot vožnja s kolesom po klancu navzdol. »Če pustimo, da gre po svoje, se bo kolo premikalo vse hitreje in sčasoma bomo nad njim izgubili nadzor in bomo padli. Zato na kolesu zaviramo, da se kolo spušča z nadzorovano hitrostjo in lahko varno prispemo na cilj. Obstajajo tri zavore – ukrepi za zajezitev širjenja virusa, cepljenje in poživitveni odmerek ter omejitve na mejah.«

Dejal je, da bodo morali za tiste, ki se ne želijo cepiti, uvesti drugačne ukrepe, s katerimi se bo razlikovalo med cepljenimi in necepljenimi, je dejal in pojasnil: »To je zato, da zaščitimo necepljene in tudi ohranimo naše zdravstvene zmogljivosti. Eden od primerov so omejitve za necepljene, da sodelujejo v dejavnostih in okoljih z večjim tveganjem, kot so obedovanje v restavracijah, prodajalnah in kavarnah.«

Tisti, ki se ne smejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, bodo dobili poseben dokument

Od 15. novembra naprej lahko vsi, pri katerih gre za opustitev cepljenja iz zdravstvenih razlogov, obiščejo kateregakoli splošnega zdravnika ali zasebno zdravstveno ustanovo v Singapurju, kjer bodo to potrdili, v kolikor oseba izpolnjuje določena predpisana merila.

V lokale in trgovine lahko vstopajo le tisti necepljeni, ki imajo potrdila, da je zanje cepljenje iz zdravstvenih razlogov odsvetovano. Po novem bodo necepljeni "po lastni izbiri" plačevali tudi bolnišnično zdravljenje. Vir slike: Forbes.
V lokale in trgovine lahko vstopajo le tisti necepljeni, ki imajo potrdila, da je zanje cepljenje iz zdravstvenih razlogov odsvetovano. Po novem bodo necepljeni “po lastni izbiri” plačevali tudi bolnišnično zdravljenje.
Vir slike: Forbes.

V kolikor bo zdravnik ugotovil, da res obstajajo zdravstveni razlogi za opustitev cepljenja, bodo dobili dokument, s katerim se bodo lahko povsod, kjer je sicer zahtevan pogoj »cepljen«, v kombinaciji z osebnim dokumentom izkazali kot izjema. Čimprej pa bodo poskušali vpeljati tudi aplikacijo, ki bi ta papirnat dokument ustrezno nadomestila.

»Čeprav smo se odločili za to opustitev za tiste, pri katerih je to zdravstveno upravičeno, da lahko obedujejo, vstopajo v nakupovalna središča in sodelujejo v dejavnostih, kjer se je sicer treba izkazati s potrdilom o cepljenju, obstaja necepljeni in obstaja tveganje, da se okužijo s covidom-19 pri čemer obstaja tveganje za hud potek bolezni,« so poudarili pri ministrstvu za zdravje in dodali, da pozivajo posameznike, da v čim večji meri omejijo svoje dejavnosti in preudarno uporabljajo to dovoljenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice