Skip to content

Inšpektorji zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča, da je bilo v torek potrjenih 4481 novih okužb s koronavirusom, ob 10.571 opravljenih PCR testih. Tako je delež pozitivnih znašal 42,4 %. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji 39.011 aktivnih primerov okužb, medtem ko sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 3322 – 144 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb pa se je povzdignilo za 64 in danes znaša 1849 na 100.000 prebivalcev.

Preberite tudi:

Do kje lahko seže odločitev Singapurja, da bodo necepljenim bolnišnično zdravljenje zaračunavali?

Dijak lahko ostane brez dostopa do pouka, če odkloni samotestiranje

Poleg PCR testiranj so v torek opravili tudi 40.685 hitrih testov, pozitivne pa napotili še na PCR testiranje, kot je praksa zadnje pol leta. Kako je s cepljenjem? NIJZ sporoča, da so z enim odmerkom do zdaj cepili 1.199.515 ljudi, polno cepljenih pa je 1.126.531.

Bolnišnice se polnijo in največji problem je v pomanjkanju ustreznega kadra. Vir slike: BBC.
Bolnišnice se polnijo in največji problem je v pomanjkanju ustreznega kadra.
Vir slike: BBC.

Dr. Branko Podpečan: Izrečenih je bilo več glob v skupni višini 45 tisoč evrov

Ob 10.30 je potekala tudi novinarska konferenca, na kateri so se gostje dotaknili stanja v bolnišnicah ter inšpekcijskega nadzora. Sodelovali so vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb, Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice, in dr. Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

»Včerajšnja projekcija IJS ni rožnata, v bolnišnicah se nam obeta več kot 1200 covid bolnikov, preko 250 na intenzivni negi. Ni problem v opremi, problem je v pomanjkanju ustreznega kadra.« je poudaril dr. Matjaž Jereb. Dodal je tudi: »Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s temi številkami, ki jih imamo danes. Celotna država je talec posameznikov, ki zaradi neutemeljenih razlogov niso opravili cepljenja in se ne držijo ukrepov.«

Hospitaliziranih je 698 bolnikov, 191 pa jih je na intenzivni negi, kar je dva manj kot dan prej. 80 % vseh bolnikov na intenzivni negi je necepljenih. Dr. Jereb je omenil tudi stanje na UKC v Ljubljani: »V UKC Ljubljana imamo danes hospitaliziranih 239 bolnikov, od tega 71 na intenzivni negi in so neposredno življenjsko ogroženi. Hospitaliziranih imamo pet porodnic in tri otroke (dva stara 11 mesecev in eden dve leti).«

Martina Gašperlin je podala poročilo o inšpekcijskih nadzorih. V tem tednu so inšpektorji zaradi nespoštovanja ukrepov začasni zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. »Med 1. 7. in 7. 11. smo tako opravili 648 nadzorov,« je povedala. Izdani so bili tudi štirje plačilni nalogi v primerih, ko se kljub predhodnemu opozorilu stanje ni izboljšalo – vsi na bencinskih servisih.

Vir slike: Twitter profil Vlade RS.
Vir slike: Twitter profil Vlade RS.

Samo v tem vikendu so po Sloveniji pregledali 153 trgovcev, približno polovica od teh je bilo bencinskih servisov, saj so tam ugotovili največ kršitev do zdaj. V šestih primerih so inšpektorji prepovedali dejavnost: »Trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi).«

Pogoj PCT je na bencinskih obvezen samo v notranjih prostorih. To pomeni, da lahko brez PCT pogoja avtomobil napolnite z gorivom, v prodajalno pa vstopiti ne smete. Kaj storiti, če ste torej gorivo natočili, vendar nimate možnosti brezstičnega plačila na samem točilnem mestu, kot to ponekod omogoča Petrol, v prodajalno pa ne morete vstopiti?

Če ste upali, da se boste na tak način lahko odpeljali z brezplačnim rezervoarjem goriva, vas moramo razočarati. Po našim informacijah se namreč bencinski servisi v teh primerih znajdejo tako, da zaposleni plačilo sprejme pred samim vhodom v prodajalno. Zaposleni tako vzame vašo gotovino, se odpravi do blagajne, vrne pa se z računom in morebitno razliko.

Dr. Branko Podpečan pa je povedal, da je bilo izrečenih več glob v višini 45 tisoč evrov. »Naš namen ni, da izrekamo te globe, žal drugače pač ne gre, ker nekateri gostinski lokali nikakor nočejo upoštevati teh ukrepov,« je med drugim dodal.

Twitter profil Vlade RS.
Twitter profil Vlade RS.

Kakšno je stanje po Evropi?

STA poroča, da so v Avstriji minuli konec tedna zabeležili dotlej najvišje število primerov na dnevni ravni – skoraj 10.000 tisoč. Medtem pa so od ponedeljka uvedli obvezno izpolnjevanje pogoja PC za dostop do večine področij javnega življenja. Opažajo tudi znaten porast zanimanja za cepljenje.

Italija je sicer že v sredini oktobra uvedla podoben pogoj kot pri nas: obvezen PCT pogoj za zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. V zdravstvu in domovih za starejše je cepljenje proti covidu-19 že od pomladi obvezno, so še sporočili iz STA.

V Italiji je obvezen pogoj PCT za zaposlene. Vir slike: NPR.
V Italiji je obvezen pogoj PCT za zaposlene.
Vir slike: NPR.

Na Madžarskem so nekaj časa nazaj, podobno kot na Danskem, sprostili ukrep obveznega nošenja mask v javnem prometu. Zdaj ga ponovno uvajajo. V javnem življenju pa za enkrat še ni potrebno dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice